Reklama:

interpretacja wyniku EEG (40)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
10-09-2007, 11:49:00

Witam,

Mam problem z interpretacją badania EEG.
"Czynność podstawowa prawidłowo zróżnicowana przestrzennie, w odprowadzeniach c-p utworzona jest z fal alfa 8-10Hz o amplitudzie do 40uV, wymieszanych z pojedyńczymi falami theta 5-6 Hz o ampl. do 30uV oraz grupami i seriami niskonapięciowych fal beta. Rz obecna. Na tym tle obustronnie w okolicach czołowych rejestruje się niekiedy synchroniczne wyładowaia fal ostrych o ampl. do 80uV, po których sporadycznie rejestruje się grupy fal delta 3 Hz o ampl. do 35 uV. Hyperwentylacja zwiększa w okolicach czołowo- skroniowych w tym odprowadzenich głębokich liczbę wyładowań fal ostrych. Fotostymulacja nie aktywuje zmian"

Co może być przyczyną tych ostrych fal?

Będę wdzięczna za informacje
Magda
gość
18-09-2007, 06:29:00

Z opisu nie wynika jakaś tragedia, ale wydaje mi się ze możesz mieć padaczkę skroniową. A ponieważ samego zapisu się nie leczy, to jeśli masz częste bóle głowy, zaburzenia pamięci i mowy to idż koniecznie do lekarza neurologa. Pozdrawiam Mika.
Początkująca
06-06-2008, 08:50:00

Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyniku eeg głowy. Jest to eeg zrobione po ataku podobnym do padaczkowego u 30 letniego mężczyzny. Do tej pory nie zdiagnozowano padaczki.
Czynność podstawowa składa się z regularnych fal alfa 11 - 12 Hz o ampl. 35 - 40uV, najlepiej wyrażonych w tylnej części mózgu. W przedniej części mózgu rejestruje się niskonapięciową czynność fal beta.
R.Z. wyrażona
H.W i F.S - bez wpływu na zapis
Artefakty mięśniowe.
Czy wskazane jest zrobienia dodatkowych badań, rezonans, tomografia?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Strzałka
gość
30-06-2008, 19:51:00

10-09-2007 o 13:49, Magda781 :
Witam,

"Czynność podstawowa prawidłowo zróżnicowana przestrzennie, w odprowadzeniach c-p utworzona jest z fal alfa 8-10Hz o amplitudzie do 40uV, wymieszanych z pojedyńczymi falami theta 5-6 Hz o ampl. do 30uV oraz grupami i seriami niskonapięciowych fal beta. Rz obecna. Na tym tle obustronnie w okolicach czołowych rejestruje się niekiedy synchroniczne wyładowaia fal ostrych o ampl. do 80uV, po których sporadycznie rejestruje się grupy fal delta 3 Hz o ampl. do 35 uV. Hyperwentylacja zwiększa w okolicach czołowo- skroniowych w tym odprowadzenich głębokich liczbę wyładowań fal ostrych. Fotostymulacja nie aktywuje zmian"

gość
30-06-2008, 19:53:00

Witam,

gość
30-06-2008, 19:53:00

Witam,

Początkująca
15-05-2009, 10:52:00

w wyniku eeg mam napisane-rz obecna i fale ostre co to znaczy?
malgorzata d.
Początkująca
01-06-2009, 09:33:00

1

06-06-2008 o 10:50, tangpo :
Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyniku eeg głowy. Jest to eeg zrobione po ataku podobnym do padaczkowego u 30 letniego mężczyzny. Do tej pory nie zdiagnozowano padaczki.
Czynność podstawowa składa się z regularnych fal alfa 11 - 12 Hz o ampl. 35 - 40uV, najlepiej wyrażonych w tylnej części mózgu. W przedniej części mózgu rejestruje się niskonapięciową czynność fal beta.
R.Z. wyrażona
H.W i F.S - bez wpływu na zapis
Artefakty mięśniowe.
Czy wskazane jest zrobienia dodatkowych badań, rezonans, tomografia?
Będę wdzięczna za odpowiedź.[/CY
zrobilambadanie eeg oto opis czynnocpodstawowaalfa 9 10c soampl do40uv przecietnie zroznicowana przestrzennie w wszystkich odprowadzeniach opserwuje sie rozsianefale theta o ampl podobnej do tla oraz wyraznie pogarsza sie zroznicowanie przestrzenne zapisu takrzew czasiehv wzapisie widoczne sa liczne artafakty miesniowe co robic jakie jeszcze badanie prosze o pomoc bede bardzo wdzieczna
bozena_46
gość
18-09-2009, 21:50:34

MAM PROBLEM NIEWIEM NA CO JESTEM CHORA EEG KSZYWA ZAWIERA ARTYFAKTY Z RUCHOW ELEKROD CZYNOSCI PODSTAWOWE SKŁADA SIE Z DOMINUJACYCH NISKONAPIECIOWYCH FAL BETA ORAZ NIE LICZNYCH FAL ALFA 10C)SO AMPL.DO 50UVR.Z.NIEWIDOCZNE Hw NIE AKTYWUJE KSZYWEJ Wn ZAPIS W GRANICACH NORMY proszę dajcię mi jaka odpowiedz
gość
06-12-2009, 03:47:08

ARTEFAKT TO NIC ZŁEGO.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: