Reklama:

interpretacja wyniku EEG (40)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
10-09-2007, 11:49:00

Witam,

Mam problem z interpretacją badania EEG.
"Czynność podstawowa prawidłowo zróżnicowana przestrzennie, w odprowadzeniach c-p utworzona jest z fal alfa 8-10Hz o amplitudzie do 40uV, wymieszanych z pojedyńczymi falami theta 5-6 Hz o ampl. do 30uV oraz grupami i seriami niskonapięciowych fal beta. Rz obecna. Na tym tle obustronnie w okolicach czołowych rejestruje się niekiedy synchroniczne wyładowaia fal ostrych o ampl. do 80uV, po których sporadycznie rejestruje się grupy fal delta 3 Hz o ampl. do 35 uV. Hyperwentylacja zwiększa w okolicach czołowo- skroniowych w tym odprowadzenich głębokich liczbę wyładowań fal ostrych. Fotostymulacja nie aktywuje zmian"

Co może być przyczyną tych ostrych fal?

Będę wdzięczna za informacje
Magda
gość
18-09-2007, 06:29:00

Z opisu nie wynika jakaś tragedia, ale wydaje mi się ze możesz mieć padaczkę skroniową. A ponieważ samego zapisu się nie leczy, to jeśli masz częste bóle głowy, zaburzenia pamięci i mowy to idż koniecznie do lekarza neurologa. Pozdrawiam Mika.
Początkująca
06-06-2008, 08:50:00

Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyniku eeg głowy. Jest to eeg zrobione po ataku podobnym do padaczkowego u 30 letniego mężczyzny. Do tej pory nie zdiagnozowano padaczki.
Czynność podstawowa składa się z regularnych fal alfa 11 - 12 Hz o ampl. 35 - 40uV, najlepiej wyrażonych w tylnej części mózgu. W przedniej części mózgu rejestruje się niskonapięciową czynność fal beta.
R.Z. wyrażona
H.W i F.S - bez wpływu na zapis
Artefakty mięśniowe.
Czy wskazane jest zrobienia dodatkowych badań, rezonans, tomografia?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Strzałka
gość
30-06-2008, 19:51:00

10-09-2007 o 13:49, Magda781 :
Witam,

"Czynność podstawowa prawidłowo zróżnicowana przestrzennie, w odprowadzeniach c-p utworzona jest z fal alfa 8-10Hz o amplitudzie do 40uV, wymieszanych z pojedyńczymi falami theta 5-6 Hz o ampl. do 30uV oraz grupami i seriami niskonapięciowych fal beta. Rz obecna. Na tym tle obustronnie w okolicach czołowych rejestruje się niekiedy synchroniczne wyładowaia fal ostrych o ampl. do 80uV, po których sporadycznie rejestruje się grupy fal delta 3 Hz o ampl. do 35 uV. Hyperwentylacja zwiększa w okolicach czołowo- skroniowych w tym odprowadzenich głębokich liczbę wyładowań fal ostrych. Fotostymulacja nie aktywuje zmian"

gość
30-06-2008, 19:53:00

Witam,

gość
30-06-2008, 19:53:00

Witam,

Początkująca
15-05-2009, 10:52:00

w wyniku eeg mam napisane-rz obecna i fale ostre co to znaczy?
malgorzata d.
Początkująca
01-06-2009, 09:33:00

1

06-06-2008 o 10:50, tangpo :
Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyniku eeg głowy. Jest to eeg zrobione po ataku podobnym do padaczkowego u 30 letniego mężczyzny. Do tej pory nie zdiagnozowano padaczki.
Czynność podstawowa składa się z regularnych fal alfa 11 - 12 Hz o ampl. 35 - 40uV, najlepiej wyrażonych w tylnej części mózgu. W przedniej części mózgu rejestruje się niskonapięciową czynność fal beta.
R.Z. wyrażona
H.W i F.S - bez wpływu na zapis
Artefakty mięśniowe.
Czy wskazane jest zrobienia dodatkowych badań, rezonans, tomografia?
Będę wdzięczna za odpowiedź.[/CY
zrobilambadanie eeg oto opis czynnocpodstawowaalfa 9 10c soampl do40uv przecietnie zroznicowana przestrzennie w wszystkich odprowadzeniach opserwuje sie rozsianefale theta o ampl podobnej do tla oraz wyraznie pogarsza sie zroznicowanie przestrzenne zapisu takrzew czasiehv wzapisie widoczne sa liczne artafakty miesniowe co robic jakie jeszcze badanie prosze o pomoc bede bardzo wdzieczna
bozena_46
gość
18-09-2009, 21:50:34

MAM PROBLEM NIEWIEM NA CO JESTEM CHORA EEG KSZYWA ZAWIERA ARTYFAKTY Z RUCHOW ELEKROD CZYNOSCI PODSTAWOWE SKŁADA SIE Z DOMINUJACYCH NISKONAPIECIOWYCH FAL BETA ORAZ NIE LICZNYCH FAL ALFA 10C)SO AMPL.DO 50UVR.Z.NIEWIDOCZNE Hw NIE AKTYWUJE KSZYWEJ Wn ZAPIS W GRANICACH NORMY proszę dajcię mi jaka odpowiedz
gość
06-12-2009, 03:47:08

ARTEFAKT TO NIC ZŁEGO.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: