Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
14-03-2013, 14:11:15

Agachrab,
a który poziom Tobie operwoali- bo nie doczytałam - ten C5C6 czy inny ? a co powiedzieli na te pozostałe?
Pozdrowionka- znaczy zdrowiej
Wtajemniczona
14-03-2013, 14:45:14

Piotrze ja rowniez dostałam zaproszenie do ZUS-u. Mam na poniedziałek na 11:20, a mam 120km w jedna strone wiec tak samo dzien bede miala zmarnowany. Zastanawiam sie co chcą ode mnie, w koncu niedlugo sie koncza te 182 dni (zostało jeszcze 39dni) a ja papierow o zasilek rehabilitacyjny nie skladałam.
Złożylam za to wniosek o niepelnosprawnosc i dostalam pismo zebym opoinie neurologa o aktualnym stanie zdrowia dostarczyla, wiec dzisiaj spedzilam 3 h w poradni neurologicznej zeby bez zapisywania mnie przyjeła. Wezme ta opinie ze soba do ZUS-u to moze sobie skseruja :)
Piotrze oto linki o twoim implancie:
http://www.prestigedisc.com/pages/A_Patients_Guide.pdf
http://www.medtronic.com/wcm/groups/mdtcom_sg/@mdt/@spinal/documents/documents/peekpreisurgtech.pdf
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Wtajemniczona
14-03-2013, 16:00:11

Elu, mam zoperowany poziom C5/C6. Tak zdecydowali moi operatorzy po wspólnej konsultacji.
Oj boli, dzisija boli prawie wszystko po nieszczęsnej nocce. Chyba sobie coś za bardzo ponaciągałam podczas snu. Wczoraj było o niebo lepiej. Nie mogę sobie znaleść miejsca aby nie bolało, więc chyba się poddam i wezmę tabsy. Na razie da się wytrzymać lecz nie wiem czy warto się męczyć.
Wtajemniczona
14-03-2013, 16:09:09

Aga - łykaj tabsy ale zaczynaj znowu od tych podstawowych czyli ibuprofen. Dzisiaj dostałam taki wykład od Pani neurolog, ze jak boli to znaczy ze cos nie tak i w taki sposob nasz organizm nam mowi ze cos jest nie tak. Kazala brac leki ale najpierw jakis ibum czy cos takiego, a jak nie pomoze to wtedy siegac po silniejsze ale nie od razu po najwieksza dawke.
Poza tym to swieżo jest, ja dzisiaj wstałam tez jakas połamana a przeciez 4,5 miesiaca minelo od mojej operacji. Po prostu rozciagam swoje miesnie teraz i wracam do sprawnosci, a wystarczy cos za mocno i potem boli..
Co do pozycji spania to spalam rowniez na boku, wygodniej mi tak bylo. Moze materac masz za twardy lub za miekki i ciezko Ci sie ulozyc. A moze tak jak kazdy boisz sie zrobic sobie krzywde wiec starasz sie nie ruszac i przez to sztywnieja ci miesnie bo je napinasz. Sama zauwazylam ze z kolnierzem jak spalam to sie nie ruszałam a teraz znowu sie wierce raz na jeden bok, to na drugi czy na plecki:)
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Forumowicz
14-03-2013, 17:38:48

Kasiek dzieki za link włas nie wrocilem do domu i wychodze ale jak wroce to zobacze-dziękuję.Z tym zusem to moze u mnie niechodzi o swiadczenie a o wniosek-ale im podziekuje wniosek rozpatruje sie do 30 dni te wezwanie napisali 8 a dostałem 13 to niech sie ugryza.AGA tak ja wszyscy pisza na boczku mozna,z tym że na tym po przeciwnej stronie niz ciecie będzie wiekszy komfort.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
14-03-2013, 20:14:49

piotr19 2013-03-12 16:18:16 Witam wszystkie PERYSKOPKI.Wilkien a jak Twoje sprawy?RESZTA piszcie moze ktos został babcia dziadkiem,a moze wujkiem...........piotr
Wiktoria napisz nam co Tobie powiedział toruński lekarz . Mam nadzieje że masz dobre wiadomości Pozdrawiam
ks Janusz
Piotrze, Januszu,
Podziwiam Waszą pamięć i dzękuję. Dr G. z Torunia tym razem potwierdził zalecenia dra S. ze Szczecina, choć ja wcale mu nie wspomniałam o Szczecinie. Reoperacja owszem w ostateczności, ale byłby to bardzo ryzykowny, rozległy zabieg, (mielopatia i stenoza 4,5 mm), może nawet od strony karku, więc na razie mam postawić na intensywną rehabilitację. Uczulił mnie, by poszukać takiego, który specjalizuje się w kręgosłupach. No więc obecnie jestem na etapie poszukiwań super rehabilitanta, który opracuje dla mnie indywidualne ćwiczenia mięśni do wykonywania w domu. Może w Krojantach, może w Poznaniu? Nie mam pojęcia gdzie szukać. Kilka dni temu pytałam na forum o jakieś namiary, ale nikt poza Piotrem się nie odezwał. Jestem w stanie dojechać nawet 200 km, (z północnej Wielkopolski) ponawiam więc prośbę do Szyjek rehabilitowanych PO, pomóżcie, please...
Janusz,
Jak widzisz na razie nici z kawy, ale dr G. podał mi nazwę ORTUS-Med w Dom Zdrowia w Toruniu, tylko, że z tego co wyczytałam na ich portalu, to głównie rehabilitują kończyny po urazach. Może coś o nich słyszałeś to napisz mi proszę,(jeśli wolisz na priv to: wiktoria6010@wp.pl), może jednak wypali ta kawa...
Do ludzików tuż przed operacją, moje najpierwsze wrażenia PO: Szyja nie bolała mnie w ogóle. Mogłam normalnie przełykać, mówić i podnosić głowę. O bliźnie nawet nie pamiętałam, bo zamiast szwów miałam stripery. Gdyby nie to, że dokuczały mi objawy neurologiczne (dłonie i nogi) byłoby super, więc jest to jakiś cień nadziei dla Was.
P.S. Z basenem to niestety prawda (post Stokrotki), ale "to" przynajmniej nie boli.
Agnieszko, witaj w Klubie. Bardzo Ci współczuję tego "gratisa", bo ja miałam dokładnie tę samą przypadłość po przebudzeniu i jeszcze trochę dłużej tyle, że w obydwu rękach i też nie pomagał nawet Tramal ani sterydy. Również PRZED tak jak Ciebie prawa ręka nie bolała w ogóle. Chyba jestem prócz Ciebie jedyną osobą na forum, która obudziła się PO z przeczulicą, więc doskonale rozumiem jak cierpisz, tym bardziej, że p/bólowe na to prawie nie pomagają (brałam "Nimesil"- łagodniejszy dla żołądka). Ja męczyłam się z tą cholerą jakieś 2-3 miesiące. Oby Tobie ustąpiła wcześniej.
Pozdrawiam i życzę wiosennych snów.
Wiktoria.
gość
14-03-2013, 20:31:33

Wiktorio pytałam na @ czy może być rehabilitant z Torunia? Sam dr G. mi go polecał. Dr polecił Ci ORTUS MED bo on tam sam także przyjmuje. W Matopacie (Toruń) pracuje dobry reh. który być może byłby w stanie pomóc, sprawdź jak chcesz! W Orvit Clinic pracuje Jakub Barcik rehabilitował mnie Po, zna dr G. i nawet mnie telefonicznie konsultował z dr.
Co do przeczulicy to i ja ją mam na ramionach, boli nawet delikatna bluzka :( przed operacją nie miałam jej też...
Mam też nowy wynik niestety niekorzystny....zobaczymy jak dr G. to odczyta.
Ciepełka :)
gość
14-03-2013, 20:48:26

Wiktorio a Bydgoszcz/Żnin i nasz Marcin z forum???
Wtajemniczona
14-03-2013, 20:59:17

Bogusiu a kogo masz na myśli w Bydgoszczy?
Wiktorio - ja w razie czego mogę polecic reh. z Krojant - jestem na "świeżo" wróciłam wczoraj
Forumowicz
14-03-2013, 21:58:38

Dobry wieczór WSZYSTKIM PERYSKOPKOM.WIKTORIA zmartwilem sie wiadomościami dot.rechabilitanta nawet w srod znajomych nikt mi nie polecił dobrego niemniej rozglądam się intensywnie może na coś-kogoś trafie.Niemniej co do reoperacji to trochę ulżyło ale uważaj na siebie.Szkoda,że nie mge pomóc chocby dobrą informacja-pozdrawiam nocy bez bolu.Pozdrawiam piotr.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Bardzo proszę o interpretację wyników eeg
Bardzo proszę o interpretację wyników eeg mojego syna
gość
Dyskopatia c5/c6
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatie szyjną c5/c6 z centralną prawostronną przepukliną dyskową. Od marca miałam 3 nawroty bólowe (2 x prawa ręka- blokada ruchu, zamieniająca się w promieniujący ból od karku łopatki do przedramienia ostatni nawrót wyszedł na ręce lewej razem z drętwieniem całej ręki- trwało to dobrych parę tygodni) od lat w nocy wybudza mnie drętwiejący kark z mocnym tępym bólem głowy (ciężkość głowy do tego stopnia, że aby wstać muszę złapać przedramionami głowę i się zerwać do góry) kiedyś podczas fizycznej pracy w nocy drętwiały mi obie ręce. Lekarz neurochirurg powiedział, ze kwalifikuję się do operacji. Mam 29 lat i nie wiem czy operować czy się jednak wstrzymać, co lepsze, czy robić i odczuć komfort życia (mam nadzieję) powrót do sportu, aktywne życie bez bólu, czy czekać nie wiadomo na co ( może ta przepuklina się wchłonie? jest taka szansa)
gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
Reklama: