Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-01-2009, 16:48:00

Witam Was Wszystkich,
trafiłam tutaj kilka dni temu i czytam wszystko o czym napisaliście. Jaś, członek naszej rodziny jest w śpiączce od kilku dni... przy tym co opisuje to się wydaje tak niewiele Wasze opowieści bardzo mi pomogły zacząć o tym myśleć w perspektywie czasu... chociaż okresy o jakich piszecie wydają mi się teraz wiecznością. Po długiej reanimacji Jaś ma niedotlenienie mózgu i śpi... i szczerze mówiąc wciąż czekamy w napięciu co będzie dalej. Nawet nie bardzo wiem o czym powinniśmy zacząć myśleć najpierw... o tym kiedy zacznie sam oddychać, co się robi później, czy może kiedyś otworzyć oczy? Mam w głowie straszny mętlik, ale wasze "małe radości" z postępów waszych "śpiochów" lub już nie-śpiących dodają mi otuchy.
Pozdrawiam serdecznie

Łucja
Początkująca
12-01-2009, 20:17:00

czesc mam pytanko
czy jak mama sie porosza a jest w spiaczce nadal to dobry znak lekarz dzis powiedzial zebysmy szykowaly sie na najgorsze ale ja nadal mam nadzieje
dzis odlaczyli mame na chwile od aparatury ale oddech byl plytki i tetno spadlo do 30
juz nie wiem co mam robic prosze doradzcie cos
pozdrawiam pa [addsig]
monika
Początkująca
12-01-2009, 20:25:00

Witaj Łucjo,

Doskonale wiem co teraz przeżywacie, gdy mój tata leżał jeszcze na oiomie cały czas byliśmy dobrej myśli że zacznie sam oddychać i się obudzi, wkońcu nadszedł ten dzień gdzie po południu jak weszłam do taty to był już odłączony od respiratora i po raz pierwszy otworzył oczy. Wszystko u nas idzie etapami. Otworzył oczy ale to spojrzenie było bardzo mętne tak jakby jeszcze nie było go z nami- teraz patrzy bardzo mądrze, przytomnie i bystro. Po pierwsze to nie słuchaj lekarzy jak mówią że szanse są znikome. U nas mówili że mój tata ma mózg jak topielec ale jak zrobili badanie okazało się że wyszło nie złe i byli w szoku. Jak Jaś zacznie sam oddychać dowiedz się o rehabilitacje czym wcześniej zaczniecie tym lepiej. Jeśli możesz to napisz co stało się Jasiowi. Jeśli masz jakieś pytania to pisz.

Ps. u nas znów udany dzień tata zaczął od jakiegoś czasu poruszać językiem co lekarze mówią że to bardzo dobrze bo będzie mówił i zaczął wydawać dźwięki.

Pozdrawiam Gosia[addsig]
Gonia217
gość
12-01-2009, 20:33:00

A CZY TE DZWIĘI SĄ ZROZUMIALE DLA WAS BO MÓJ MĄZ JEST W PODODNEJ SYTUACJI TEŻ PO NZK I MA DOPIERO 31 LAT JUŻ ZACZOŁ JESĆ TEŻ WYDAJE CZASAMI DZWIĘKI ALE ICH NIE ROZUMIEMY ALE WIEŻE ZE WYJDZIE Z TEGO POZDRAWIAM BEATA
Początkująca
12-01-2009, 20:50:00

Witam Beato,

Niektóre dźwięki nie są dla nas zrozumiałe, ale wydał tata z siebie dźwięki typu aaaa tak jakby coś go bolało i wydał iiiii tak jakby chciał zawołać moją mamę- ma na imię Iwona. Tryeba bz dobrej mzđli bo napewno y tego wzjda. A powiedz mi czy Twoj maz calkowicie je sam bo moj tata je narazie wieksza czesc jezcze do sondy ale do buzi tez podajemy i lyka.

Pozdrawiam.[addsig]
Gonia217
gość
13-01-2009, 09:19:00

MÓJ MAŻ MA JUŻ WYCIĄGNIĘTE WSZYSTKIE RURKI ,MIAŁ PEGA .OD SIERPNIA JE JUŻ WSZYSTKO NAJPIERW MIKSOWALISMY ,A TERAZ JUŻ GRYZIE .POWIEDZ MI CZY PODAJECIE TATOWI JAKIS STOSOWNY LEK NA ODBUDOWE MÓZGU ,CZY STOSUJECIE JAKIEŚ MASARZE TWARZY CO JESZCZE MOZNA ROBIC ZEBY ODZYSKAC KONTAKT Z UKOCHANA OSOBĄ .POZDRAWIAM BEATA
Początkująca
13-01-2009, 10:02:00

Witaj, mój tata dostaje nootropi ale jeszcze chcemy kupić Lecytyne ***- zapewnienie odpowiedniego poziomu lecytyny sprzyja utrzymaniu wszystkich procesów myślowych oraz żywotności i wydajności pracy mózgu, ćwiczenia oprócz tych które stosuje rechabilitant stosujemy jeszcze te które pokazał nam profesor Talar. Powiedz mi od czego zaczynaliście aby Twój mąż miał wyjete wszystkie rurki i po czym stwierdziliście że jest już w stanie gryść.
Pozdrawiam Gosia.[addsig]
Gonia217
gość
13-01-2009, 15:48:00

Witam. Lecytyna zawiera cholinę, która jest prekur***m acetylocholiny, najważniejszego neuroprzekaźnika. O ile rzadko zdarza się niedobór lecytyny w diecie o tyle często brakuje drugiego składnika acetylocholiny czyli grupy acetylowej. Najłatwiej ją uzyskać z acetyl-L-karnityny ( dostępna w sklepach dla kulturystów jako ALC). Tak, że kompletny zestaw to lecytyna +ALC. Nootropil jest używany do poprawienia krążenia mózgowego i zmniejszenia zapotrzebowania na tlen. Jego skuteczność jest kontrowersyjna w środowisku lekarskim. Ostatnio zaleca się coraz częściej wyciągi z miłorzębu japońskiego( Bilobil, Ginkoflav) , które dodatkowo usprawniają krążenie obwodowe (likwidują zimne stopy). Można także zastosować wąkrotkę azjatycką (Gotu Kola), mocno pobudza pracę mózgu, ale ostrożnie z jej stosowaniem, bo bardzo silnie działa i może wywołać nadpobudliwość. Podstawą wszystkiego jest dobra dieta, ale o niej prawie wszystko jest na forum. Pozdrawiam wszystkich.
gość
13-01-2009, 15:49:00

Nasz śpioszek załapał w rurce gronkowca. Jest odssysany 2x. Otrzymuje antybiotyk , na który organizm zareagował pozdrawiam RG
gość
13-01-2009, 16:18:00

Więcej o ALC na stronie http://www.sfd.pl/ALC-t57907.html

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: