Reklama:

Neurologia, bóle głowy, utrata przytomności, EEG pomożcie ! (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-02-2008, 18:40:00

W ostatnim czasie mam problemy neurologiczne. Utrata przytomnośći przez kilka minut z oddaniem moczu, pręzenie kończyn, bóle głowy, migrena. Byłam już u kilku lekarzy i robiłam różne badania. Chciała bym aby ktoś pomógł mi zinterpretować wynik z badania EEG.

Oto opis badania:

Na tle niskonapięciowego, rytmu Alfa rejestruje się zodpr skroniowo-ciemieniowych czynność fal wolnych Theta z poj zespolem fali wolnej i ostrej bez cech napadowośći. Rz obecna. Hw bez wpływu. Fs podnosi amplitude zapisu zodpr skroniowo-ciemieniowo-czołowych. Zapis zobj podrażnienia zakoli skroniowych.

Zalecono mi wykonanie rezonansu magnetycznego głowy, jednak czas oczekiwania - 3 miesiące to długo, a ja bardzo się martwie. Co to wszystko może oznaczać. Proszę o pomoc. Za poświęcony czas dziękuje.
gość
08-02-2008, 07:33:00

Witam! Nie bój się bo nic strasznego się nie dzieje. EEG nie masz złego, są drobne nieprawidłowości, ale na tyle drobne, że nawet nie patologiczne., pozatym masz zapis niskonapięciowy.
Napisz ile masz lat i jak długo i często boli się głowa i czy twoje dzieciństwo było"trudne"? To ważne.Pozdrawiam MIKa
gość
08-02-2008, 07:51:00

Mam 34 lata. Bóle głowy występują różnie. W ostatnim czasie nie tak bardzo często, leczyłam się na migrene około 2 lata temu i dużo mi to pomogło. Jeżeli chodzi o to dzieciństwo to może nie było rewelacyjne ale napewno nie "trudne", zawsze sobie ze wszystkim radziłam. Dodam jeszcze że od czasu utraty przytomności w nocy występują częste "zrywy" przez co nie moge dobrze spać. Czuje że coś jest nie tak... w najbliższy wtorek jade na Usg głowy, może coś mi na nim wyjdzie, naprawde nie wiem co o tym wszystkim sądzić.
gość
29-02-2008, 17:24:00

witam to co opisujesz wyglada jak ataki epi wynik eeg nie jest zly ale mozna chorowac na epi a wynik eeg bedzie dobry dlatego lekarz zalecil inne badanie pozdrawiam
gość
29-02-2008, 17:35:00

utrata przytomnosci i drgawki jak nie trzymanie moczu to tak jak atak epi udaj się do neurologa
gość
07-10-2009, 13:18:36

Witam.
Moja dziewczyna miała kilka lat temu torbiel w lewej półkuli mózgu. Dokładnie umiejscowiony w płacie czołowo-skroniowym. Torbiel był dośc duży, czego skutkiem były problemy z koncentracją, chwilowe zaćmienia, silne bóle głowy. niedawno była zrobić badania, gdyż od pewnego czasu miewa jak to okresliła tzw. drętwienia w głowie. Dokładnie również w płacie czołowo-skroniowym, lecz po przeciwnej stronie tj. stronie prawej mózgu.
Poniżej opis badania EEG. Proszę o jakąś radę. Martwię sie bo nie wiem czy to coś poważnego czy to może objawy stresu. Ma stresującą pracę. Ale kto dzisiaj sie nie stresuje. Dziewczyna ma teraz 26 lat. Operację miała jeśli dobrze pamiętam w wieku 17-18 lat.

Opis badania EEG.
Zapis EEG z wideo rejestracją wykonany w warunkach rutynowych. W zapisie dominuje rytm podstawowy fal alfa o częstotliwości 9,9 Hz i amplitudzie 23,4 mikroV w odprowadzeniach potylicznych z nakładającym się rytmem szybkim betha o częstotliwości 13,9 Hz i amplitudzie 18,1 mikroV. na tym tle zarejestrowano pojedyncze fale ostre o częstotliwości 17,1 Hz i amplitudzie 71,0 mV zlokalizowane w prawej okolicy czołowo-skroniowej, w czasie trwania FS.
RZ - zachowana
HW wykonana o czasie trwania 3.0 min. - bez wpływu na zapis.

Orzeczenie:
Zapis z cechami podrażnienia.

Chciałbym zaznaczyć że uczę sie jako masażysta. może jakieś masaże głowy by pomogły. Może to faktycznie jest wynik dużego stresu. Nie mam pojęcia.
Prosze o radę.
Z góry dziękuję.
Łukasz.
gość
02-05-2015, 10:15:38

Witam, chciałbym aby ktoś pomógł zinterpretować mój zapis EEG. MIanowicie "Zapis EEG z wideo-rejestracją wykonany w warunkach rutynowych. W zapisie dominuje rytm podstawowy fal alfa o częstotliwości 9,9Hz i amplitudzie 23,3 µ V w odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych z nakładającym się rytmem szybkim betha o częstotliwości16,6Hz i amplitudzie 11,8 µ V. Na tym tle zarejestrowano fale ostre o częstotliwości 21,90-22,9 Hz i amplitudzie 75,0-93,5 mV zlokalizowne w lewej okolicy czołowo skroniowej podczas trwania HW.
RZ - zachowana
FS - bez wpływu na zapis"
Dodam że w przeciągu pół roku przeszedłem napad epilepsji, ale od półtora roku już na szczęście się to nie przytrafiło jednak spożywałem dość sporo alkoholu i do tej pory zdarza mi się to dość często, czuje również znerwicowanie i strach przed kolejnym atakiem. U neurologa bylem 2 razy i dostalem skierowanie na to EEG ale potem ze względu iz chwilowo nie posiadalem ubezpieczenia zaniechałem sprawe. Mam również pytanie czy jeżeli mam spowrotem ubezpieczenie to czy mogę się udać bez skierowania do Pani neurolog u której już zaliczyłem 2 wizyty. Dodam jeszcze że mam 26 lat.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: