Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-12-2009, 21:14:42

Oprócz neuralgii nerwu trójdzielnego mam neuralgię nerwu 9 czyli językowo-gardłowego...Biorę znowu leki, nastrój podły....znowu walka ... a tak mało jest o tym w internecie....
gość
07-12-2009, 01:26:39

Do wszystkich cierpiących na neuralgię nerwu trójdzielnego. Zgłoście się do neurochirurga. To leczy się operacyjnie. Przyczyną dolegliwości jest tzw. konflikt naczyniowo-nerwowy, polegający na "ucisku" przez naczynie krwionośne na nerw trójdzielny w miejscu jego wyjścia z pnia mózgu. Leczeniem operacyjnym uzyskuje się 90% skuteczność, tzn. likwidację bólu u 9/10 operowanych chorych. Przed podjęciem decyzji odnośnie leczenia operacyjnego konieczne jest wykonanie badania MRI (rezonansu magnetycznego) mózgowia, aby wykluczyć inne przyczyny, np. guz mózgu tej okolicy. W badaniu MRI z opcją angio (naczyniową) wykonanym na dobrym sprzęcie można wykazać obecność konfliktu naczyniowo-nerwowego. Tego typu operacje wykonuje się w każdym większym ośrodku neurochirurgicznym. Jest to oczywiście poważna operacja i nie można wykluczyć ryzyka powikłań - na ten temat należy porozmawiać z neurochirugiem wykonującym tego typu operacje.
Początkująca
07-12-2009, 08:24:41

Tak, to wiem ale trzeba zlokalizować ten ucisk.TK i rezonans nic nie wykazał. Będę miała ponownie robiony na początku nowego roku. A, że to ucisk to pewne- bowiem wraz z nadciśnieniem przyszedł ból .Tylko dlaczego neuralgia z jednego nerwu przeszła na drugi ? Dlaczego mnie boli cała prawa strona od stóp po głowę? Najgorsza głowa!Teraz boję się co dalej z językiem. Mam wykluczyć nowotwór (ale tyle razy badałam się u laryngologa ,że uważam iż to jest niemożliwe; zresztą są to bóle napadowe) Na razie jest to do wytrzymania. Proszę o dalsze rady.Wszystko analizuję i działam, konsultuję się aby zapobiec najgorszemu. Z trójdzielnym udało się dzięki ludziom dotkniętym tą paskudną chorobą ale i mojej pani neurolog. Pozdrawiam.
gość
07-12-2009, 12:42:48

podejrzewano u mnie nerwoból ( neuralgie nerwu trójdzielnego ), okazało sie ze miałem niedoleczony ząb
4 ząb kanałowo .Po wyleczeniu zęba ból minął i do dzisiaj mam spokój.Ra
Początkująca
07-12-2009, 15:00:12

Witam wszystkich
obecnie jestem po rehabilitacji laserem i wydaje mi się, że ból minął, powoli zmniejszam dawki gebapentyny, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Byłam również w gabinecie dentystycznym który jest wyposażony w mikroskop. Mam jeden ząb leczony kanałowo, z którym cały czas miałam problemy, choć trzech różnych stomatologów nic nie widziało. Nie jestem pewna czy od tego wszystko się nie zaczęło. Do tego doszedł stres i wybuchła bomba. Ale wracając do stomatologa z mikroskopem to wycenił otwarcie zęba, sprawdzenie kanałów i ponowne jego zaplombowanie na 2.300 zł. Przyznam się, że wymiękłam i nie bardzo wiem czy w to wchodzić przy braku kasy. Boję się również ewentualnego rwania. Poradźcie coś proszę. Pozdrawiam
Katarzyna J.
Początkująca
07-12-2009, 15:52:09

Witam! Ja płaciłam za leczenie kanałowe 800zl ( zdjęcie koronki i leczenie kanałowe ), a potem jego odbudowę robił inny stomatolog. Mniej więcej tyle wyszło. Niestety bardzo dużo wydałam na stomatologów ok 10 tys. Pozdrawiam.Ale warto mieć dobrze wyleczone! To procentuje!
Początkująca
08-12-2009, 08:53:42

Witam
Denisso a czy Tobie bóle minęły po przeleczeniu zębów?, muszę się w takim razie wziąć za ten nieszczęsny kanał. Pozdrawiam
Katarzyna J.
gość
09-12-2009, 14:42:10

Jak ja wam zazdroszcze tego co piszecie ,ze wyleczylas ( es) zeby i bol mina niestety u mnie jest to sprawa bardzo powazna ,tu nie chodzi o zeby ,mam przeciety glowny pien nerwu trojdzielnego tak leczyli wczesniej i bol mial minac niestety zostaly porazone wszsystkie nerwy calej polowy twarzy cierpie bardzo dlugo ,bol jest non stop dzien i noc przeszlam duzo operacjii lacznie z wszczepieniem stymulatora bolu ,byla ulga cudowna ,ktora trwala 3 miesiace . w tej chwili jestem po kolejnej operacji ,mialam wyciagana jaqkas niepotrzebna elektrode i jedna czesc ze starego stymulatora ,aby mozna bylo zrobic dokladny rezonans i wszczepic kolejny stymulator ,ktory bedzie mial wiecej elektrod ,aby mozna bylo to dobrze rozmiescic .Kolejna operacja w styczniu . Moze przezyje bardzo sie boje czy to zmniejszy bol ,przynajmniej o polowe . Pozdrawiam MICA .
gość
10-12-2009, 15:03:00

Lampa Bioptron jest idealnym i bezpiecznym rozwiązaniem w porażeniu nerwu twarzowego. Bioptron umożliwia wczesną rehabilitację, łagodzi ból, regeneruje uszkodzone nerwy i sploty nerwowe, skraca okres niedowładów, likwiduje zaburzenia czucia i mrowienie. Więcej na www.bioptron-zepter.com.pl. Dodatkowo zalecany jest też elektroakupunkter, który pobudza nerwy i sploty.
gość
10-12-2009, 15:25:19

Tyle ze twarzowy i trojdzielny to są inne nerwy ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: