Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (973)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-04-2016, 20:13:31

4 lata temu przeszłam operacje : mikrodekompresje nerwowo naczyniowa, ponieważ leki przestały już usmierzac mój ból. Mam neuralgie 3 nerwów czaszkowych, w tym nerwu t rojdzielnego (2 i 3 galazka). Neurochirurg nie oddzielil dobrze konfliktu. Ból jest nie do zniesienia, ciągły z napadowym. mam objawy już neuropatii. Doszły zaburzenia równowagi, problemy z nerwem twarzowym. Bóli mnie dzień i noc. Żaden neurochirurg nie chcę się podjąć operacji bo w moim przypadku mogłoby to pogorszyc sprawę. Gamma Knife, termilezje i inne zabiegi odpadają. Biorę maksymalne dawki leków i znieczulenia.
gość
13-04-2016, 08:43:35

a czy znaleziono przyczynę, jeżeli nie to na pocztę prześlę informacje
gość
14-04-2016, 06:33:35

Gość 2016-03-10 22:51:15
Gość 2016-03-10 19:38:52
Pytanie do osób z neuralgia trojdzielna: czy ktoś stosował wenlafaksyne na ból i czy pomogła lub jakiś inny antydepresant? Biorę Neurontin. Pozdrawiam. Aneta
Pani Aneto,
W terapii bólu neuralgicznego i neuropatycznego, zgodnie z wytycznymi, stosuje się następujące dawki leków antydepresyjnych:
- amitryptylina: 25-75 mg na dobę. Leczenie rozpoczyna się zwykle od dawki 10 mg na dobę.
- wenlafaksyna: 150-225 mg na dobę. Leczenie rozpoczyna się zwykle od dawki 37,5 mg na dobę lub 75 mg na dobę.
- duloksetyna (tu najczęściej w neuropatii cukrzycowej): 60 mg na dobę
Bardzo często gabapentynę łączy się z wenlafaksyną (tzw. terapia skojarzona).
Leki antydepresyjne zwiększa się stopniowo. Na efekty należy poczekać ok. 2-4 tygodnie. Skutki uboczne występują najczęściej tylko na początku leczenia.
Odpisałam Pani też dzisiaj na mojej stronie, bo zadała Pani równolegle to samo pytanie. Pisała Pani też o Neurontinie.
Wielu osobom z bólami neuralgicznymi czy neuropatycznymi twarzy, z którymi mam kontakt, pomagają tego typu leki całkowicie lub częściowo wyeliminować ból. Proszę o tym porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym. Lekarz powinien również rozpisać Pani schemat leczenia na kartce.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Pozdrawiam!
Katarzyna Buć
Brałam na początku choroby amitryptyline w dawkach maksymalnych, do tego tegretol 800 mg, blokady (15), sterydy przez kilkanaście dni. Wtedy ból się zmniejszył. Gdy choroba wróciła tegretol i amitryptylina nie działały jak należy. Później przerobione trochę lekow przeciwdrgawkowych. Obecnie biorę Neurontin w dawce 900 mg i wenlafaksyne w dawce 150 mg. Zmniejszyło się pieczenie skóry, ból ciągły znacznie się "przytepil" a napady mam sporadycznie. Wcześniej miałam ból ciągły z napędowym (kilkanascie-kilkadziesiąt napadów na dobe). Wenlafaksyne biorę na noc. Lepiej mi się śpi. Od kiedy lekarz włączył mi ten lek to zmniejszyłam znacznie gabapentyne (z 2400 na 900:). Uzywam tez doraznie lidokainy.
gość
14-04-2016, 17:45:40

Witam
Chciałabym się zapytać czy ktoś odstawiał gabagammę? Ja biorę 100 mg 3x1 dziennie i jak ją odstawić? Biorę m-c, C zy jak się odstawi to czy można do niej wrócić i po jakim czasie?
Pozdrawiam
gość
14-04-2016, 21:36:03

Miesiac to troche malo, ale mozna sprobowac odstawic. Schodzić stopniowo. Co 7 dni zmniejszać dawke, np. o 100 mg (rano 100, wieczorem 100; później 1xdz 100). Lekarz powinien powiedzieć. Wraca się do leków jak bóle wracają. Jak w trakcie odstawiania pojawia sie napady to znak, że jeszcze nie czas na rezygnację z leku.
gość
16-04-2016, 19:05:45

Mam spore doświadczenie z neuralgiami chyba mogę pomoc wielu osobom proponuje tel do mnie 602 108 621 andrzej z lodzi
gość
17-04-2016, 06:36:16

Witam. Od dwóch lat biorę Oriven i Neurontin. Dawki zmniejszam i zwiększam, w zależności od nasilenia bólu. Lekarz powiedział, że mogę sama już sobie je regulować. Zwekszać lub zmniejszac nalezy takie leki stopniowo. Choruję już kilka lat i znam już te wszystkie schematy leczenia na pamięć.
Wenlafaksynę biorę od 150-225 mg na dobę a Gabapentynę od 1200-3600 mg na dobę. Wspomagam się lidokainą w żelu i w plastrach (Versatis). Bóle występują również w nocy.W przeszłości brałam wiele innych leków na neuralgię. Te działają jeszcze w miarę najlepiej na mój ból. Ból prowokują różne rzeczy: jedzenie, picie zimnych czy gorących napojów, mycie zębów, dotykanie twarzy, zmiana pogody, wiatr. Po stresie jednak nie występują, tak jak niektórzy mówią. Czasami mam stresujące dni a nie zauwazylam zebym miala napady. Łykanie różnych suplementów i witamin nic nie dało. Przerobiłam ich tysiące, również cudowne kuracje typu, picie drożdży, ziół na neuralgię, oleju lnianego, etc. Akupunktura działała tylko na początku choroby, blokady też do czasu.
gość
18-04-2016, 15:51:35

Gość 2009-01-20 14:13:00

03-01-2009 o 20:33, gość :

05-12-2008 o 01:33, phstein :
Ja choruję na neuralgię nerwu trójdzielnego od 6 lat. Jestem przekonana,ze w moim przypadku ma ona zwiazek z zębem(odpowiadajac niektorym na pytanie skad sie to moze brac i ku przestrodze). W kazdym razie bolala mnie szóstka. Poszlam do stomatologa do prywatnej przychodni, przyjął mnie lekarz stomatolog o specjalnosci chirurg(tak bylo na tabliczce), ktory zdecydowal sie przeleczyc mi go kanalowo...(pamietam,ze cala maskę mial we krwi od tego mojego zeba i od tego kanalu..) No w kazdym razie po tej wizycie szostka bolala mnie non stop. Zaliczylam potem jeszcze kilku innych stomatologow, kazdy cos podlubal, az w koncu ostatni kazal mi go usunąć, twierdzac,ze z tego zeba nic juz nie bedzie. Co tez uczynilam. Znowu trafilam do chirurga, ktory mi wyrwal tego zeba, przy okazji wyrywajac czesc kosci w ktorej owy ząb byl umocowany. Podobno takie sytuacje zdarzają sie dosyc często, wlasnie przy szostkach...W kazdym razie dziura zostala zaszyta i nie byloby problemu, gdyby z calej tej historii nie pojawila sie neuralgia. Mysle,ze wyrwanie tego zeba z tą koscią, spowodowalo pojawienie sie neuralgii. No chyba ,ze wczesniejszy, permanentny stan zapalny tegoż zęba, to wywołał....Tak czy tak, chcialam wszystkich przestrzec, zeby uwazali na swoje zeby i dentystow, bo z malego problemu moze stac sie duzy. Zeby bylo smieszniej, oczywiscie nie wiedzialam przeciez o co chodzi z tym bolem, wiec znowu zaczelam chodzic do dentystow(w miedzyczasie kazali mi wyrwac ósemki (bo moze one cos tam uciskaja)). Potem byli ortodonci ,protetycy, lekarze od stawów żuchwowych, znowu leczenie zebow znajdujacych sie w najblizszej okolicy bolu, choc byly zdrowe, bo a nóż...oczywiscie zdjecia wszystkich zebow, calej szczeki, laryngolodzy, tomografie zatok itd. itp. i trwalo to rok i kompletnie nic i kazdy mnie odsylal do innego specjalisty, nikt nawet nie wspomnial,ze istnieje cos takiego jak neuralgia. W koncu zaczelam czytac o bolach w okolicy policzka i tak sobie tą neuralgie zdiagnozowalam sama. Potem poszlam do poradni leczenia bólu. Znajduje sie w szpitalu na ul. Banacha w Warszawie. Tu odpowiadam tym, ktorzy pytaja gdzie i kto to moze leczyc). Generalnie tym problemem zajmuja sie neurolodzy, ale ja w tej poradni trafilam na anestezjologa, ktory sie tym zajmowal. Przepisal mi amizepin, ale dostalam wysokiej goraczki od niego, wiec przyjmowalam tegretol. Potem jeszcze bylam chyba u trzech neurologow, zeby poznac opinie innych lekarzy. Kazdy generalnie mowil to samo,ze trzeba brac tabletki przez jakis czas i moze to odniesc jakis skutek, mowili tez o blokadach, czyli o zastrzykach z alkoholem w ten nerw czy jego okolice, ktore mogą coś dać lub nie i o wyszarpnięciu nerwu z mozgu.....juz sie o to nie dopytywalam. Tak na prawdę bardzo chcialam trafic do neurologa,ktory specjalizowalby sie w neuralgii, ale kazdy lekarz mowil,ze nie ma takich specjallistow...Jeden lekarz powiedzial ,ze jest taki prof. Teofan Domżał. Bylam u niego, przyjmuje na ul. Waliców 20 w Warszawie. Generalnie nie mam zdania na temat tego lekarza(trochę gburowaty). Potwierdzil wszystko to co ja juz wiedzialam i powiedzial,ze tabletki trzeba brac conajmniej rok ,zeby byly jakies efekty. ...
Troche szczegolowa ta historia, ale moze ktos cos z niej skorzysta.
Powiem tylko tyle,ze ja bralam przez 3 lub 4 miesiace ten tegretol. Nic mnie nie bolalo i mialam fajny nastroj po tych tabletkach. Po ich odstawieniu doslownie w ciagu kilku godzin bol sie pojawil. Ale po kilku dniach lub tygodniach bol pojawial sie rzadziej i byl lagodniejszy. Potem jakos z tym nauczylam sie zyc. Choc musze przyznac,ze moj bol pewnie ma sie nijak do niektorych tu opisywanych......strasznie sie boję, ze kiedys moze sie rozwinąć i bedzie bardzo zle...Teraz sie zastanawiam co zrobic, czy zaczac lykac te tabletki znowu np. przez rok?? czy moze isc na blokadę tą z alkoholem... Moze jest ktos komu tabletki pomogly na dluzej w sensie ,ze bol sie w ogole nie pojawil???
AAA Ciekawostką jest to,ze jak bylam w ciązy , to nie mialam tych bóli.
skontaktuj sie ze mna gg 4402396
WITAM , chcę Pani podziękowac za ten tekst .
JA I MÓJ BOŁ - TO CIĘZKA HISTORIIA - JAK U WIĘKSZOSCI -- AŻ DZIW ,CZŁOWIEK CZUJE SIĘ TAKI SPOKOJNY W SWOIM ŻYCOIU - A TU CIACH OD JEDNEGO WIECZORU I NOCY ZACZYNA SIĘ - COŚ NA CO NIE MA JASNEJ DIAGNOZY - JASNEGO LECZENIA .. ja od razu po całonocnym "tragicznym rwaniu " poszła do internist - poprosiłam o skierowanie do laryngologa i neurologa , oni - jednogłosnie wyrazili opinie ,że jest to nerw trójdzielny .... poszlam sama do dentysty - ale tu klapa - dentysta nic nie widział - pomimo tego , ze nam "wszystkim cierpiącym " właśnie wydaje sie ze to muszą by ć zęby ..... moj ból nieutaje pomimo lekarstwa- amizepin - źel sie po nim mam - wybieram sie sama na kolejną konsultacje u innego neurologa i dentysty - chirurga szczekowego . Napisała Pani o zebie - szóstce - i za to głownie dziekuję - miałm ją leczoną i leczoną - byc może tak jak i u Pani - złe leczenie doprowadziło to tych smutnych perypetii... Pozdrawiam Panią i życze nam "wszystkim" wiary w nas ,żę jak nie leczeniem - to moze naszą psychiką - pokonamy ten bardzo bolący stan ... EwaB.
Wyleczyła to pani jakoś? proszę o kontakt madzisia97@tlen.pl
gość
18-04-2016, 16:00:55

phstein 2008-12-05 01:33:00
Ja choruję na neuralgię nerwu trójdzielnego od 6 lat. Jestem przekonana,ze w moim przypadku ma ona zwiazek z zębem(odpowiadajac niektorym na pytanie skad sie to moze brac i ku przestrodze). W kazdym razie bolala mnie szóstka. Poszlam do stomatologa do prywatnej przychodni, przyjął mnie lekarz stomatolog o specjalnosci chirurg(tak bylo na tabliczce), ktory zdecydowal sie przeleczyc mi go kanalowo...(pamietam,ze cala maskę mial we krwi od tego mojego zeba i od tego kanalu..) No w kazdym razie po tej wizycie szostka bolala mnie non stop. Zaliczylam potem jeszcze kilku innych stomatologow, kazdy cos podlubal, az w koncu ostatni kazal mi go usunąć, twierdzac,ze z tego zeba nic juz nie bedzie. Co tez uczynilam. Znowu trafilam do chirurga, ktory mi wyrwal tego zeba, przy okazji wyrywajac czesc kosci w ktorej owy ząb byl umocowany. Podobno takie sytuacje zdarzają sie dosyc często, wlasnie przy szostkach...W kazdym razie dziura zostala zaszyta i nie byloby problemu, gdyby z calej tej historii nie pojawila sie neuralgia. Mysle,ze wyrwanie tego zeba z tą koscią, spowodowalo pojawienie sie neuralgii. No chyba ,ze wczesniejszy, permanentny stan zapalny tegoż zęba, to wywołał....Tak czy tak, chcialam wszystkich przestrzec, zeby uwazali na swoje zeby i dentystow, bo z malego problemu moze stac sie duzy. Zeby bylo smieszniej, oczywiscie nie wiedzialam przeciez o co chodzi z tym bolem, wiec znowu zaczelam chodzic do dentystow(w miedzyczasie kazali mi wyrwac ósemki (bo moze one cos tam uciskaja)). Potem byli ortodonci ,protetycy, lekarze od stawów żuchwowych, znowu leczenie zebow znajdujacych sie w najblizszej okolicy bolu, choc byly zdrowe, bo a nóż...oczywiscie zdjecia wszystkich zebow, calej szczeki, laryngolodzy, tomografie zatok itd. itp. i trwalo to rok i kompletnie nic i kazdy mnie odsylal do innego specjalisty, nikt nawet nie wspomnial,ze istnieje cos takiego jak neuralgia. W koncu zaczelam czytac o bolach w okolicy policzka i tak sobie tą neuralgie zdiagnozowalam sama. Potem poszlam do poradni leczenia bólu. Znajduje sie w szpitalu na ul. Banacha w Warszawie. Tu odpowiadam tym, ktorzy pytaja gdzie i kto to moze leczyc). Generalnie tym problemem zajmuja sie neurolodzy, ale ja w tej poradni trafilam na anestezjologa, ktory sie tym zajmowal. Przepisal mi amizepin, ale dostalam wysokiej goraczki od niego, wiec przyjmowalam tegretol. Potem jeszcze bylam chyba u trzech neurologow, zeby poznac opinie innych lekarzy. Kazdy generalnie mowil to samo,ze trzeba brac tabletki przez jakis czas i moze to odniesc jakis skutek, mowili tez o blokadach, czyli o zastrzykach z alkoholem w ten nerw czy jego okolice, ktore mogą coś dać lub nie i o wyszarpnięciu nerwu z mozgu.....juz sie o to nie dopytywalam. Tak na prawdę bardzo chcialam trafic do neurologa,ktory specjalizowalby sie w neuralgii, ale kazdy lekarz mowil,ze nie ma takich specjallistow...Jeden lekarz powiedzial ,ze jest taki prof. Teofan Domżał. Bylam u niego, przyjmuje na ul. Waliców 20 w Warszawie. Generalnie nie mam zdania na temat tego lekarza(trochę gburowaty). Potwierdzil wszystko to co ja juz wiedzialam i powiedzial,ze tabletki trzeba brac conajmniej rok ,zeby byly jakies efekty. ...
Troche szczegolowa ta historia, ale moze ktos cos z niej skorzysta.
Powiem tylko tyle,ze ja bralam przez 3 lub 4 miesiace ten tegretol. Nic mnie nie bolalo i mialam fajny nastroj po tych tabletkach. Po ich odstawieniu doslownie w ciagu kilku godzin bol sie pojawil. Ale po kilku dniach lub tygodniach bol pojawial sie rzadziej i byl lagodniejszy. Potem jakos z tym nauczylam sie zyc. Choc musze przyznac,ze moj bol pewnie ma sie nijak do niektorych tu opisywanych......strasznie sie boję, ze kiedys moze sie rozwinąć i bedzie bardzo zle...Teraz sie zastanawiam co zrobic, czy zaczac lykac te tabletki znowu np. przez rok?? czy moze isc na blokadę tą z alkoholem... Moze jest ktos komu tabletki pomogly na dluzej w sensie ,ze bol sie w ogole nie pojawil???
AAA Ciekawostką jest to,ze jak bylam w ciązy , to nie mialam tych bóli.
Mogłaby się pani ze mną skotaktować? Mam to samo. Jakieś rady? Mój e-mail madzisia97@tlen.pl
gość
19-04-2016, 08:53:33

ząb zębem ale ja bym poszukał też w innym miejscu, na pocztę prześlę informacje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: