Witam, jestem strasznie zaniepokojona zachowaniem mojego 7 letniego syna. Od jakiegoś czasu mocno wciaga brzuch. Szukalam pomocy u tutejszej neurolog ale nie potraktowala nas specjalnie powaznie, ze niby na tle nerwowym i przejdzie. Niestety nie przechodzi. Zdarza sie kilkukrotnie w ciagu dnia. W nocy, w poczatkowej fazie snu tez tak robi, pozniej chyba nie. Prywatnie zrobilam eeg i wynik jest nieprawidłowy. Z calego serca prosze o pomoc, pokierowanie mnie co dalej. Co to moze byc? Od czego? Opis eeg: Badanie w czuwaniu. W zapisie obecne artefakty ruchowe i miesniowe. Czynność podstawowa nalezna dla wieku nieco nieregularna zlozona z fal o częstotliwości alfa 9-10Hz, modyfikowana czynnością szybka beta, o amplitudzie 20-45 uV. Zapis zróżnicowany przestrzennie. Reakcja zatrzymania OZ obecna. Na tle czynności podstawowej zarejestrowano w prawej okolicy ciemieniowo-centralnej grupy nisko i srednionapieciowych fal ostrych. FS bez wpływu na zapis. W czasie i minute po HW widoczne we wszystkich odprowadzeniach rozsiane i w grupach, srednio i wysokonapieciowe fale wolne theta 4-7Hz, delta 3 Hz. Zapis z obecnością zmian napadowych zlokalizowanych w prawej okolicy ciemieniowo-centralnej, obecna nadmierna reakcja na HW.