Chyba się poddam, bo już nie mam siły żyć w takim stanie.
Psychika mi siada od tej dyskopatii.
Mam 41 lat i wrażenie, że moje życie już się skończyło z chwilą gdy dopadła mnie ta wstrętna choroba.
Mam dyskopatię wielopoziomową szyjną (4 dyski), ponoć nie do operacji, tak mówiło dwóch lekarzy.
Mam objawy neurologiczne typowe, jak drętwienie, mrowienie, osłabienie siły mięśni itp. Ale też zawroty głowy i uczucie jakbym miała zemdleć zaraz. To są najgorsze objawy, które mnie najbardziej męczą i odbierają chęć do życia. Resztę mogę jakoś przeboleć.
Nie wiem co mam robić, czy rehabilitacja pomoże na tyle, aby przez dłuższy czas nic się nie działo? Co wybrać, żeby nie tracić czasu na mało skuteczne rzeczy.
Lekarz z poradni rehabilitacyjnej skierował na tradycyjne ćwiczenia, masaż i solux, to dają wszystkim jak leci, bez wyjątku. I wątpię, aby to miało pomóc w moim przypadku.
Mam też dyskopatię L-S, ale ona mi aż tak nie doskwiera.
Proszę poradźcie, Ci którzy mają większe doświadczenie lub może już są nawet po operacjach, czy jest jakaś nadzieja? Lekarz POZ powiedział, że będę miała strasznie ciężkie życie i to mi ostatecznie chyba odebrało chęć do walki i życia
Opis mojego MR kr. szyjnego:
" Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z wytworzeniem niewielkiej patologicznej kifozy ze szczytem na wysokości C4-C5.
Trzony kręgów szyjnych o prawidłowej wysokości, równych obrysach blaszek granicznych, bez patologicznych sygnałów.
Krążki międzykręgowe odcinka szyjnego kręgosłupa wykazują obniżenie intensywności sygnałów w sekwencji SE/T2, jak w przypadku zaburzeń uwodnienia.
Na poziomach od C3-C4 do C6-C7 widoczne jest obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego typu bulging, najbardziej nasilone na poziomach C3-C4 i C4-C5, bez uchwytnych cech uszkodzenia pierścienia włóknistego w części tylnej, powodujące zwężenie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej, ucisk worka oponowego bez cech ucisku rdzenia kręgowego, obustronne zwężenie kanałów korzeniowych oraz obustronną modelację bez cech ucisku korzeni nerwów rdzeniowych w odcinkach wewnątrzkanałowych.
Kanał kręgowy w odcinku szyjnym o prawidłowym wymiarze strzałkowym.
Intensywność sygnałów z odcinka szyjnego rdzenia kręgowego prawidłowa.
Rezerwa objętościowa kanałów korzeniowych na badanych wysokościach obustronnie zachowana."