Reklama:

KTO LECZY SIE Z WAS-- keppra ??lzie jak ja sie mecze :(SZYSTKO MNIE BOLI:(( (242)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-11-2008, 13:57:00

Czesc wszystkim.
jestem chora na epi 32 lata. W tej chwili biore Neurotop i Lamitrin. Wlasnie wczoraj dostalam propozycje od lekarza prowadzacego o zmiany Lamitrinu na Keppre. Dzisiaj przeczytalam Wasze opinie i jestem zalamana. Ataki mam caly czas a w ciagu ostatnich miesiecy zwiekszyla sie ich ilosc. Prosze o porade Gosia z Gorzowa
gość
11-11-2008, 12:34:00

Witam,
Ja choruje jakies 10 lat, obecnie mam 34 lata.
Mniej wiecej w styczniu lekarz zmienil mi Neurontin na Keppre (2x1000). Do tego biore jeszcze Depakine Chrono (2x500).
Wczesniej mialem duze ataki z drgawkami (na szczescie tylko w czasie snu) co okolo 2 miesiace. Ale w pazdzierniku zeszlego roku 3 w ciagu miesiaca :-/
Od stycznia poprawilo sie. nie mialem zadnego duzego ataku, co prawdopodobnie zawdzieczam Kepprze.
Ergo u mnie Keppra dziala.

Niestety padaczka to nie katar. Nikt nie zna ani przyczyny ani stuprocentowo pewnej kuracji czy zaleczania. Trzeba szukac dobrego lekarza, ktory postara sie dobrac mieszanke lekow odpowiednia dla pacjenta.

Aha, w tym wszystkim (leczeniu) pozostal mi jeszcze problem malych atakow - przez kilkanascie-kilkadziesiat sekund mam problem z prawidlowym mowieniem (artykulacja slow), co wiecej dotyczy to takze prawidlowego ich wypowiedzenia w myslach.
Ktos sie z czyms takim spotkal? Takie "ataki" potrafia sie powtorzyc nawet pare razy dziennie. Przy tym nie maja zadnego wplywu na motoryke.

Piotr z Wrocławia.
gość
25-11-2008, 21:07:00

Hej, ja dostałam keprę ok miesiąc temu żeby wyeliminować lamitrin. Na początku byłam tak senna że mogłam zasnąc w każdym miejscu. Najgorzej było w pracy. Ta sennośc dopadała mnie z nienacka i nie mogłam się wtedy skupić na niczym innym. Jednocześnie straciłam apetyt. PO ok 2 tyg lekarz zalecił mi zmniejszyć dawke o połowę i teraz biorę 2 razy po 250. Wrócił mi apetyt, sennośc jest mała ale mam bardzo silne zawroty głowy. Czekam teraz na rozmowę z lekarzem, bo nie wiem co dalej robić. B.
Początkujący
26-11-2008, 17:00:00

Nie jestem lekarzem, ale moim zdaniem, skoro źle tolerujesz kepprę, nawet w tak małej dawce, to lekarz pownien spróbować dobrać Ci inny lek. Ewentualnie zlecić badania, bo może z Twoim organizmem zaczęło dziać się coś nowego i w/w symptomy to nie jest wina keppry.

Piotr z Wrocławia.
gość
01-12-2008, 19:11:00

jestem już po rozmowie z lekarzem, biorę juz kepprę tylko raz dziennie i objawy się powoli wycofuą ). Nie miałam napadów od bardzo dawna więc może wkrótce przestanę brać leki.
Basia z Wrocławia
gość
08-12-2008, 23:20:00

06-09-2008 o 14:12, gość :
Hej...!
Na Imię mam Paulina. Mam tylko 17l. W wieku 14,5 lat "zachorowałam" . Objawami choroby było to że czasami traciłam całkowicie przytomność a gdy już się ocknęłam to okazało się że nie mogę się wcale poruszyć ani mówić. Czasami z oddechem występowały problemy. Lekarze porobili mi wszystkie badania i wszystko było w jak największym porządku. Więc uznali że symuluję. Zawsze byłam towarzyska, gdy poszła plotka że ja kłamię wszyscy się ode mnie odwrócili. Zamknęłam się w sobie, korzystam z pomocy psychoterapeuty. A pominęłam ważny szczegół, w między czasie lekarze dla świętego spokoju leczyli mnie przeciw padaczce. zanim zaczęłam brać depakinę (to jest kepra pod inną nazwą tylko ze po keprze mniej sie tyje niż po depakinie) ważyłam 48 kg a teraz ważę 78kg. Czyli przytyłam łacznie 30 kg. Potem zaczełam brać topamax (ten lek powoduje szybki spadek wagi) ale dowiedziałam spotkałam chłopaka który przez ten lek cierpi na osteoporoze. W gru. 2007 miałam wypadek. Jak zwykle straciłam przytomność tym razem nie fortunnie uderzyłam tyłem głowy o kant stołu nikogo nie było w domu po powrocie rodziców pojechałam do szpitala tam mi tłumaczyli co się stało ... na dwa tyg straciłam pamięć. gdy przypominałam już sobie powoli lekarze zapytali: coś ty zrobiła mogłaś się zabić? czego udajesz? a ja się pytam: co udaję? w końcu uwierzyli jak na własne oczy zobaczyli jak spadam ze schodów. ale nie wiedza co mi jest i nadal lecza zapobiegawczo od padaczki. ale czy ta kepra jest taka zła uwierzcie depakine jest gorsza przy niej sie śpi dzień i noc a przy keprze jest czas spojrzeć na komputer jak ktoś ma podobne objawy do moich to prosze o kontakt paulina-jakubik@wp.pl

Szanowna koleżanko. Pierwsza podstawowa sprawa. Depakina to nie to samo co Kepra. Depakina to KWas Walproinowy a kepra to Lewetiracetam. Jesli mowim o leczeniu, to jest pewien standard o ktorym lekarz powienien wiedziec. Zaczyna sie zawsze leczenie od depakiny, potem dołacza kolejny lek,zmnijeszajc dawke poprzedniego.
Pozdr.
gość
18-01-2009, 13:03:00

Witam, szukam danych o skutkach zażywania keppry, widzę sporo opinni negatywnych ale i pozytywne. Moja córka jest osobą niepełnosprawną, nie mówi, na padaczkę choruje od 6 roku życia. Zmieniła już kilkakrotnie leki, obecnie bierze lamitrin i luminal. Częstotliwość ataków bardzo różna od 4-5 w miesiącu gdy jest zdrowa do kilkunastu gdy złapie jakąś infekcję.
W porozumieniu z lekarzem chcę włączyć kepprę, zrobię to w najbliższym czasie i będę podawał na forum rezultaty.
Teraz proszę tych uczestników forum którzy wpisywali się w okresie styczeń - grudzień 2008 i mieli pozytywne wyniki lub jeszcze nie potrafili ich określić bo brali lek zbyt krótko o dalsze wpisy na temat terapii i skutkach ubocznych. Piszcie proszę czy skutki uboczne w mierę przyjmowania leku zmniejszają się czy pozostają bez zmian a może zwiększają.
Początkująca
19-01-2009, 14:32:00

Witam!Moja córeczka(4,5 roku) posiada padaczke-napady częściowo wtórne uogólnione.Tzn:chwilowe usztywnienie ciała ze znieruchomieniem i utratą kontaktu z otoczeniem.Po chwili pojawiało się poruszanie kończyn najczęściej lewych w góre i w dół.Przyjmowała różne leki,zaczeło sie w wieku 1.5 roczku od depakiny,potem tegretol.trileptal,topamax,convulex(mała dziwnie wydala lek,mimo przyjmowania dawek odpowiednich do jej wieku i wagi,zawsze miała go za mało we krwi)z póżniejszą zmiana na depakine chronosphere.W tej chwili przyjmóje keppre 250mg.0,5-0.5-1(tab),convulex:300mg-150-300(kap) i lamitrin25mg:1-o-1,5(
tab).Dziecko jest strasznie rozdrażnione(to jest najgorsze).Mimo tego rozwija się prawidłowo.Wiem że starsze osoby pytają się o działanie keppry tyle moge powiedziec jak działa na dziecko
Początkująca
01-02-2009, 16:14:00

witajcie,moja corka bieze keppre 100g ,1-0-1,i do tego depakine 500g granulki,od roku ,nie ma zadnych niepokojacych skutkow ubocznych,brak napadow,ja jestem zadowolona[addsig]
AgnieszkaKowalska
gość
02-02-2009, 18:50:00

simbusiu, czy możesz więcej danych ( wiek córki, czy ten zestaw leków to pierwszy czy brała inne i były napady jeśli tak ile średnio w roku lub miesiącu) jak nie chcesz na forum pisz as.ld@interia.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: