Reklama:

kilka pytań przed operacją :) (12)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
13-06-2013, 17:49:08

O forum dowiedziałam się od znajomej i dlatego postanowiłam napisać w celu uzyskania wsparcia oraz kilku porad i odpowiedzi na moje pytania smile
Troszkę sama doczytałam, ale chciałabym uzyskać więcej szczegółowych informacji.
21 czerwca ma operację w Toruniu dyskopatia C5-C6 po stronie prawej...wszyscy nadal mi odradzają mówiąc że operacja to ostateczność..ja byłam na konsultacjach i 3 neurochirurgów u fizjoterapełtów i wszyscy mówią że trzepa operować.
Nie będę przepisywać wyników rezonansu bo to za dużo...
Pracuję dużo przed laptopem oraz jeżdżę samochodem.
Mam takie pytanie, czy po miesiącu jestem w stanie pracować zaznaczam pracuję w domu? Jak to wygląda z jazdą samochodem oraz z uprawianiem sportu?
Jestem osobą bardzo aktywną i czytając tutaj Państwa niektóre wypowiedzi jestem przerażona że to tak długo trwa ( czy rehabilitacja może odbywać się w tym samym czasie co praca, czy twardo trzeba się nastawić na odpoczynek i rehabilitację ) ...28 tydzień po operacji mam wesele znajomych...wiem może to pytanie jest głupie ale czy chociaż jest szansa udać się do Kościoła i urzędu? Przepraszam jeśli moje pytania wydadzą się bezsensowne ale mam nadzieję, że Państwo mi odpowiecie a co najważniejsze uspokoicie mnie ponieważ im bliżej terminu tym bardziej się boję
Pozdrawiam
Monia
Wtajemniczona
13-06-2013, 18:38:03

Również czekam na operację i zadałam neurochirurgowi podobne pytania. Co mi powiedział? Że każda operacja jest inna,że każdy inaczej reaguje na implanty [w końcu to ciało obce] i nie można jednoznacznie odpowiedzieć jak długo będę "dochodzić do siebie".
Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia :)
gość
14-06-2013, 05:53:13

missym to zależy co Ci wstawią i czy inne poziomy masz zdrowe. Byłam operowana w Toruniu 10 m-cy temu. Jak chcesz napisz na priv bogunka@wp.pl
Co do laptopa, jeśli nie masz monitora na wysokości oczu to jest to prawdziwym przekleństwem, ja pod laptopa podpinam kabel do zwykłego monitora i problem załatwiony.
pozdrawiam
Początkująca
14-06-2013, 06:00:50

dziękuję serdecznie za mejla, już napisałam :)
Pozdrawiam
Wtajemniczona
14-03-2014, 09:05:08

Missym i co z Tobą? Przeczytałam Twój wpis sprzed prawie roku i tak jakbym siebie czytała. Ciekawa jestem czy wszystko u Ciebie dobrze i czy szybko wróciłaś do życia.
Pozdrawiam ciepło
Kasia
Początkujący
15-03-2014, 10:37:56

1. jazda autem bedzie mozliwa po miesiacu ale na krotkie odleglosci. zapomnij o wypadach i np. 2 godzinach za kółkiem. Po 3. miesiacach od operacji taka trasa powoduje ze jestem na maksa spięty.
2. praca przed kompem tak, ale z zaleceniami jw. Krótko (np. odebrać pocztę, napisać maila) i z monitorem na wysokosci oczu. To ostatnie niestety łamię :)
3. 3 miesiące po operacji co jakiś czas odczuwam bol w splocie ramiennym trwajàcy kilka minut i przemijajacy. Tlumacze to operacja na poziomie c4-c6, gdzie wychodza wlasnie nerwy. We wtorek mam kontrole ale do pracy mi niespieszno.
4. na ślubie zatańczysz :) ale też bez przesady.
5. mi też odradzali operację, ale skoro lekarz mówi, że i tak wrôcę do nich niebawem, to jednak podjąłem decyzję na tak
6. nie ma się czego obawiać :) operacja kręgoslupa to dzis standard... jesli szykujesz sie na operacje to ubezpiecz sie wczesniej np. grupowo w zakladzie. wpadnie ci troche kasy pozniej :) przyda sie na reha
Początkująca
25-04-2014, 06:59:17

Hej Milo że pytasz :) jestem po operacji ponad 10 miesiecy boli mnie strasznie i 15 maja mam kolejny rezonans :( nie wiem może to przepuklina teraz nie mam pojecia, ale nie moze tak byc ze boli mnie caly czas :(( a jestem juz po rehabilitacji itd Pozdrawiam
Monia
CYTAT]kabernet 2014-03-14 10:05:08 Missym i co z Tobą? Przeczytałam Twój wpis sprzed prawie roku i tak jakbym siebie czytała. Ciekawa jestem czy wszystko u Ciebie dobrze i czy szybko wróciłaś do życia.
Pozdrawiam ciepło
Kasia
Wtajemniczony
06-05-2014, 17:12:43

10 miesięcy i boli,to coś spartolili,ja też mam termin na operacje ale widzę że bardzo dużo osób ma problemy po,czyli to nie taki standard w tym przypadku jak pisze Tom tylko ruletka.
Wtajemniczona
26-05-2014, 10:10:00

Ja też jestem po operacji kregosłupa.... w tym miesiacu... miałam operowaną inną cześć niż była zaplanowana...czyli nie L4-L5 a L5-S1, bo dysk w międzyczasie tam mi wypadł[prywatnie zrobiłam dodatkowy rezonans] i wpłynął do kanału kregowego. Rezonans nie wykazuje wszystkich zmian zwyrodnieniowych. Dopiero jak mnie otworzono okazało się, że bardzo mocno pozarastane było osteofitami.
Na razie dochodzę do siebie, lykam sterydy- Metypred. Bóle coraz mniejsze. Mam wrażenie, że wraca czucie w nodze....mniej zdrętwiała.
Jestem szczęśliwa, że się udało...a teraz daję czasowo czas
gość
19-06-2014, 12:15:10

missym powiedz jak wynik rezonansu?
Byłaś już u lekarza z nim?
U mnie też kiepsko, chyba kolejnej nie uniknę.
Osteofitów nie widać na MRI dlatego każdy powinien mieć też zrobione TK w celu oceny trzonów...lekarze oszczędzają :(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: