Reklama:

GUZ OLBRZYMIOKOMÓRKOWY (35)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-12-2023, 16:08:06

Ja prawie rok byłem na denosumabie niewiele mi pomógł ale mój guz ma ok 16cm na plucu i ok 5cm na kręgosłupie piersiowym. Teraz włączono chemioterapię. Gdzie przyjmujesz denosumab? NIO?
gość
28-12-2023, 20:49:05

Tak w NIO.
Ja po pierwszym zastrzyku czuję się lepiej, zobaczymy jak będzie po dłuższym okresie.
gość
29-12-2023, 15:02:22

Będzie dobrze
Pewnie u tego samego doktora się leczymy.
gość
02-01-2024, 21:38:08

Witam,u mnie ok 5 lat temu stwierdzono ganglion przy kciuku (pomiędzy wskazującym palcem a kciukiem),był oszczykiwany przez ortopedę kilka razy,rozmasowywany przez osteopatę po tym rozrósł się do wielkości dużego winogrona i uciskał nerw i naczynie krwionośne kciuka, ból ręki aż do łokcia a do tego ograniczał chwytanie kciukiem.27.12.23 trafiłam do szpitala na planowy zabieg usunięcia gangliona a na stole operacyjnym okazało się że to nowotwór olbrzymiokomorkowy, wycięli w całości,ortopedzi zdziwieni, że w takim miejscu,wynik histopatologiczny dopiero za 4-6tygodni, mówili mi że spokojnie bo to raczej łagodny guz ale wiadomo że się denerwuję.
gość
11-01-2024, 08:43:16

Ja już jestem po 3 zastrzyku z denosumab (guz nieoperacyjny kości krzyżowej), jest coraz lepiej.
Też oprócz bóli i zaparć, jako trzecie najgorsze dla mnie to było załamanie psychicznie, co dalej.
Człowiek miał jakieś plany na przyszłość, a teraz sytuacja się trochę skomplikowała.
gość
25-01-2024, 07:33:52

Hej, u mnie tez w styczniu wykryli guza olbrzymiokomórkowego kosci krzyżowej guz nieoperacyjny mogłabym zostać inwalidka.. zalecenie denosumab + radioterapia. U mnie zaczęło się od bólu nogi fizjo myślał że to twa kulszowa neurolog że przepuklina... no ale cóż wyszedł guz olbrzymiokomorkowy. Boli mnie okropnie noga i cały pośladek kręgosłup praktycznie wcale co polecacie na ból nogi leki opioidowe nie działają fakt nie są to jakieś mocne leki ale nie chce się nimi faszerować bo jak mam gorszy dzień i bol jest nie do zniesienia to serio jem tabletki garściami. I mam pytanie czy lekoterapia i radioterapia ma być razem w tym samym czasie czy najpierw denosumab a potem radioterapia oraz ile u was trwało całe leczenie zastrzyki I radioterapia? Jestem z Wro więc jak ktoś polecą jakiś zastrzyk na ból to z chęcią skorzystam bo mega uprzykrza mi ten ból życie nie mogę spać zaparcia też mam dramatyczne😅
gość
29-01-2024, 02:28:20

Miałam guza olbrzymiokomórkowego na stawie palca dłoni. Miałam 3 operacje, bo dziad odrastał - ostatnia w 2001 roku. Od ostatniej operacji nic nie odrosło, ale ostatnio zrobił mi się strupek na szwie pooperacyjnym. Właśnie będę sprawdzać badaniem USG, bo strasznie się boję. Po ostatniej operacji w 2001r lekarz powiedział, że czwarta operacja to już tylko odjęcie palca.
gość
06-02-2024, 20:29:33

Jestem już po 4 zastrzyku. Mi przy guzie kości krzyżowej przepisali tylko denosumab.

Ból w okolicy kości krzyżowej jest już dużo mniejszy, chociaż czasem mnie mocniej zakuje lub swędzi.
Za to po około 4 tygodniach gdy już było dużo lepiej po denosumabie pojawił się inny ból w dolnej części odcinka piersiowego. Po kilku godzinach snu zaczyna dosyć mocno boleć, przez co się wybudzam i denerwuję. Może to tylko skolioza, a nie jakiś kolejny guz.Zobaczymy co no to onkolog w NIO.
gość
06-02-2024, 20:29:33

Jestem już po 4 zastrzyku. Mi przy guzie kości krzyżowej przepisali tylko denosumab.

Ból w okolicy kości krzyżowej jest już dużo mniejszy, chociaż czasem mnie mocniej zakuje lub swędzi.
Za to po około 4 tygodniach gdy już było dużo lepiej po denosumabie pojawił się inny ból w dolnej części odcinka piersiowego. Po kilku godzinach snu zaczyna dosyć mocno boleć, przez co się wybudzam i denerwuję. Może to tylko skolioza, a nie jakiś kolejny guz.Zobaczymy co no to onkolog w NIO.
gość
11-03-2024, 21:29:35

Witam, ja jestem 2 miesiące po wycięciu guza olbrzymiokomórkowego, umiejscowionego pod rzepką w kolanie. Od tej pory mam problemy ze zginaniem nogi w kolanie pomimo rehabilitacji, efekty są bardzo małe, nogę zginam tylko do granicy 30 stopni. Czy ktoś miał podobny problem, czy rzeczywiście tak długo trwa powrót do sprawności?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: