Reklama:

Epilepsja, neurotop... czy jest wyleczalna???? (21)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-10-2008, 15:21:00

Witam i prosze o informacje. Moja znajoma ma (lub miala?) epilepsje. Ataki polegaly na tym,ze tracila krotko przytomnosc. Nie miala zadnych drgawek, ani innych objawow. Po prostu robilo sie jej slabo, upadala, a po chwili odzyskiwala swiadomosc. Po takim ataku byla senna.
Lekarz przepisal jej neurotop, ktory brala przez chyba ponad trzy lata. Na koniec terapii zrobiono jej EEG, bylo OK. Obecnie nie bierze zadnych lekow.
Moje pytanie jest- czy mozliwe,ze zostala wyleczona calkowicie? To mloda osoba-nie bedzie musiala juz brac nigdy lekow?
Druga kwestia- znajoma ma sklonnosc do depresji, pesymizmu etc. Ostatnio jakby sie to nasiliło. Czy moze miec to zwiazek z zaprzestaniem leczenia neurotopem? lek odłozyła juz 5 miesiecy temu.
gość
20-10-2008, 17:16:00

EPI NIE DA SIE wyleczyc ZALECZYC nawet na pare lat owszem ale ona wraca wczesniej czy pozniej --------- a jesli chodzi o samopoczucie znajomej to owszem moze to byc objaw odstawienny leku
gość
20-10-2008, 17:26:00

dziekuje za odpowiedz. A czy epilepsja jest dziedziczna?
gość
20-10-2008, 17:48:00

z tego co wiem nie jest dziedziczna sama choruje na epi i mam 2 doroslych juz dzieci sa zdrowe
gość
03-11-2009, 08:18:47

Zastanawiam się nad wypowiedzią na temat tego że epilepsję można tylko zaleczyć i że zawsze wraca .
Chorowałem na epilepsję od 9 roku życia i do 18 lat byłem leczony dziś mam 45 lat i nigdy więcej nie odczułem żadnych dolegliwości . To już prawie 30 lat.
gość
18-11-2009, 14:45:06

Co do pytania i wczesniejszych wypowiedzi epilepsja jest choroba czesciowo do wyleczenia jesli jest to dziecieca jezeli sa to pozostale padaczki sa one nie do wyleczenia przerwy w braniu lekow moga trwac od kilku do kilkunastu lat z ponownymi nawrotami choroby
gość
18-12-2009, 13:39:47

Padaczkę da sie wyleczyć:)
gość
20-03-2010, 04:13:30

z moich naprawdę szerokich informacji i lat doświadczeń twierdze że niestety jest to NIE uleczalna choroba.Jestem 19-nasto letnią dziewczyną mam mamę chorą na padaczkę od 6 roku życia...u niej ataki sa dość częste a czasem co 15 min u mnie zaś historia z epilepsją zaczeła się jak miałam 5 lat od tego czasu do wczoraj wszystko było ok nie brałam leków,wczoraj miałam atak wrócił po takim okresie...może to nie długo ale wiem że moge być chora....czemu mówię ''mogę być'' bo nie wiem czy wiecie ale padaczkę stwierdza się dopiero po 2-3 ataku...co 10 człowiek raz w życiu może dostać ataku zupełnie bez powodu co nie oznacza że od razu jest chory...
gość
21-12-2010, 22:17:27

Od jakiegoś czasu mam omdlenia ale bez utraty przytomności mianowicie mam mroczki przed oczami, źle widzę, piszczy mi w uszach, źle słysze, niekiedy jest mi aż niedobrze i ostatnio aż mi się uginały nogi i to wszystko jest naraz. Może to mieć związek z moja padaczką którą miałam w dzieciństwie a chce nadmienić że mam teraz 23 lata i neurolog powiedział mi z samego wywiadu że widocznie jest to związane z padaczką i będę musiała chyba znowy sie leczyć na tą chorobę?
gość
06-04-2011, 11:58:23

Gość 2009-11-03 09:18:47 Zastanawiam się nad wypowiedzią na temat tego że epilepsję można tylko zaleczyć i że zawsze wraca .
Chorowałem na epilepsję od 9 roku życia i do 18 lat byłem leczony dziś mam 45 lat i nigdy więcej nie odczułem żadnych dolegliwości . To już prawie 30 lat.
Ja nie mam od 3 lat napadów i teraz w końcu mogę iść na prawko

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: