Witam serdecznie,
Postanowiłem podzielić się z wami dziwną przypadłością, z którą męczę się już kilka dni (ok 6 dokładnie). Odczuwam dziwne drętwienie na twarzy po prawej stronie, umiejscowione mniej więcej w obszarze od górnej wargi/kącika ust do nosa. Nie jest to miejsce całkowicie zdrętwiałe, tylko - powiedziałbym -lekko zdrętwiałe, ale na tyle odczuwalne, że naprawdę utrudniające normalne życie. Natężenie w moim odczuciu zmienia się także w ciągu dnia, rano jest jakby lepiej, po południu czuję to bardziej, dziwne mrowienie/ucisk czuję nawet w okolicy prawej skroni.
Wcześniej (przez okres mniej więcej tygodnia) leczyłem się na zatoki. Zawsze w tym okresie uaktywnia się u mnie ta choroba. Po kilku dniach ból głowy i uporczywy katar trochę zelżał, więc zacząłem w miarę normalnie funkcjonować, wciaż jednak uważając na zatoki (czapka, szalik, itd.). Dokładnie 5 dni musiałem poprawić antenę na balkonie. Trochę się z nią pomęczyłem (zimno, wiatr, itd.), kiedy wróciłem do domu po mniej więcej godzinie poczułem to dziwne drętwienie, które trwa do dzisiaj.
Lekarz rodzinny mnie zbadał, wypisał leki przeciwbólowe i przeciwzapalne na zatoki i odeslał do domu, abym wygrzewał tą stronę twarzy. Robię to do dzisiaj ale bez efektów.
1) Czy mogłem "przewiać" nerw na twarzy? Kojarzę pojaiwenie się moich dolegliwości z wyjściem na balkon, ale nic mnie nie boli, nic nie spuchło, nie mam żadnych trudności w mówieniu, czuciu itd. tylko to irytujące mrowienie...
2) Czy zapalenie zatok może dawać takie udczucie? Np. zatok szczękowych? bo mam wciąż lekki katar, aczkolwiek nie jest tak gęsty jak przy początku zapalenia. Zatoki mnie nie bolą, nie mam żadnych dolegliwości bólowych oprócz tego drętwienia/mrowienia. Wydaje mi się również, że czuję dziwny smak w ustach, ale może jest to spowodowane tym, że na jezyku z prawej strony również czuję lekkie mrowienie. - jakby cała prawa strona była lekko znieczulona czy zdrętwiała....
Pozdrawiam - może ktoś coś podobnego miał? Jeżeli tak - podzielcie się uwagami, co mam zbadać, o czym lekarzowi wspomnieć bo jutro/pojutrze znowu do niego idę,....
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
W