Reklama:

Dyskopatia ledzwiowa (23)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-01-2012, 18:18:32

czy chorojac na dyskopatie nalezy sie reta chorobowa
Początkujący
18-10-2015, 23:52:15

Witajcie.
Od pewnego czasu mam coraz większe problemy z kręgosłupem, zdecydowałem się na wizytę u Ortopedy.Wyrok zapadł dość szybko bo po pierwszym zdjęciu okazało się że mam dyskopatię lędźwiową. Mostki międzykręgowe przerwane, przesunięcia na poziomie 3mm. Ortopeda zdecydował się by wysłąć mnie na konsultację do neurochirurga, Wizyta u neurochirurga poprzedzona była rezonansem magnetycznym gdzie okazało się, że mam kręgosłup jak u 70letniego rolnika- słowa Pani która wręczała mi wyniki. Neurochirurg powiedział " e tam nic groźnego"Nakazał basen i rehabilitacje. Basen jest prawdziwą udręką po jednej wizycie na pływalni gdyby nie tramal przyspawany byłbym do łóżka. Rehabilitant po obejrzeniu zdjęcia i rezonansu powiedział że mam iść na operację a nie rehabilitację. Odradził ćwiczeń " Co ja mam Panu poradzić nic nie pomogą źle prowadzone zaszkodzą. Totalnie nie widzę sensu" Stąd moje pytanie do Was co robić szukać porady u innego lekarza? Dodam, że w trakcie roku akademickiego bóle się nasilają (wykłady, ćwiczenia- pozycja siedząca).
Początkująca
19-10-2015, 21:06:59

To co ty robisz ? charujesz na budowie czy ćwiczysz na siłowni , wielu młodych mężczyzn ćwiczy i nadwyręźa wręcz niszczy sobie kręgosłup .
Początkujący
20-10-2015, 17:56:12

Staram się żyć normalnie, bez jakichś większych wydziwiań oczywiście zdarzało się poćwiczyć na siłowni jaki i pomóc na budowie. Martwi mnie raczej fakt, że mimo wszystko takie uszkodzenia nie powinny powstać w tak krótkim czasie tzn tak szybko w tak młodym wieku.
gość
25-01-2016, 23:53:37

Wątek jest dosyć stary, ale jeśli ktoś tu trafi i ma problemy z dyskopatią lędźwiową, to polecam ten artykuł o objawach i leczeniu: http://fizjoarena.pl/dyskopatia-ledzwiowa-objawy-leczenie/
gość
09-03-2017, 13:57:43

Bardzo dobry wybór pasów ortopedycznych na wszelkie dolegliwości znaduję się pod tym adresem: http://abcreha.pl/pl/c/Pasy-ortopedyczne/76
gość
24-04-2017, 09:22:32

ja w przypadku dyskopatii gorąco polecam dra Jacka Janickiego z Poznania, lekarze z mojego miasta postawili na mnie krzyżyk, a Janicki zrobił mi operację i zwrócił normalne życie. nie jest idealne ale nareszcie ból nie psuje mi życia
gość
12-08-2017, 22:36:13

Witam,
Zmagam się z dyskopatią oraz przepukliną L5S1 oś 2012/10.
Zdjęcie jest z dnia 08/08/17,
Miałam mieć mikrodysektomię w 2013, ale przepuklina się zmniejszyła i nie miałam. Teraz od roku kręgosłup masz sztywny rano, doszło zwyrodnienie kregoslupa. Rower zakazany, pływam i chodzę dwa dni w tyg na spacer Ok. 3 km.
Zabiegi, blokady nic nie pomogły,
Czy ktoś coś doradzi?
gość
13-08-2017, 06:42:16

trzeba usunąć przyczynę, doprowadzić do wygojenia, a późnień po prostu szanować zdrowie
gość
07-12-2017, 22:31:41

Objawy dyskopatia lędźwiowa pojawią się z czasem. najlepiej iść natychmiast do lekarza. Mi zabronił dźwigać oraz jeździć długo samochodem. Warto mieć pewność i poczytać http://portalmodowy.pl/dyskopatia-ledzwiowa-objawy-i-leczenie/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: