Reklama:

Dyskopatia ledzwiowa (23)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
24-06-2009, 09:34:00

cześć. Mam 19 lat od około roku cierpie na dyskopatie. (Nabawiłem sie jej przez 5 lat jazdy na rowerze bmx, nie cwiczylem miesni dolnych plecow przez co byly oslabione i doszlo do kontuzji )
Przez ostatni rok przeszedlem przez: 3x 10 zabiegow fizyko terapii, krio komore, i mialem terapie manualna. Nie przynosi to zbyt duzej poprawy bol bardzo dokucza... ale nadal cwicze w miare mozliwosci. Nosze pas ledzwiowy staram sie nie schylac, i nie siedziec.
miesiac temu zrobilem badanie rezonansem magnetycznym oto wyniki:

Badanie MR uwidoczniło nasilenie fizjologicznej lordozy w części dolnej kręgosłupa. Wysokość i sygnał trzonów kręgów lędźwiowych w granicach normy. Na poziomie L5S1 widoczna centralna wypuklina do kanału kręgowego na głębokość 6mm nie niepowodująca bezpośredniej kolizji z nerwami rdzeniowymi. Wysokość i sygnał pozostałym/trzonowych w granicach normy. Szerokość obramowań kostnych kanału kręgowego w granicach normy tj ok 18mm w wymiarze strzałkowym. Stożek końcowy rdzenia na poziomie L3

co myślicie na temat tych wyników ? czy jest potrzeba operacja ?
czy da się to ''cofnąć'' dalszymi ćwiczeniami ? można wrócić po takiej kontuzji do normalnego życia ? raczej przed kontuzja byłem aktywny, lubię sport i ciężko będzie mi się pogodzić jeśli nie będę mógł go dalej uprawiać. z góry dzięki za odpowiedz pozdrawiam
Początkująca
31-08-2009, 08:40:00

O tym, czy potrzebna będzie operacja zadecyduje raczej lekarz - w moim przypadku był to neurochirurg i wydaje mi się, że do takiego powinieneś się zgłosić. U mnie dolegliwości ustąpiły i przepuklina się cofnęła po roku rehabilitacji i ćwiczeń. niestety powróciły i skończyło się operacją - w kwietniu tego roku.
życzę zdrowia i wytrwałości
opryszczka
gość
04-09-2009, 20:45:00

Jestem weteranem kręgosłupowym i mówie to samo, co przedmówca. O konieczności zabiegu decyduje neurochirurg. Należy go zapytać o możliwość rehabilitacji. Jeśli nie masz ucisku na nerwy, rdzeń,zwyrodnień, prawdopodobnie wystarczy intensywna rehabilitacja, bardzo dlugo prowadzona. I oczywiście ćwiczenia wzmacniające gorset mięśniowy.
Operacja, często wymuszana przez pacjentów, nie daje poprawy na całe zycie i jest ostatnią koniecznością z metod leczenia.
U mnie zabieg był konieczny w trybie pilnym i niestety jego faantastyczne efekty trwały trzy lata. Teraz nadaję sie ponownie do gruntownego remontu.
Ty jesteś jeszcze w wieku, gdy Twoje mięśnie są silne a ćwiczenia mogą zdziałać cuda.
Pozdrawiam
to ja, Ania znana jako amadobo
gość
11-10-2009, 12:15:04

Ja też jestem po operacji przpukliny i teraz szykuję si na kolejną. Powiedzcie proszę jaka metodą byliscie operowani tzn. czy od tyły kręgosłupa czy przez brzuch? Mi proponują operacje przez brzuch wlasnie dlatego, zeby odociazyć inne kregi, które po usztywnieniu kregosłupa od tyłu L5 obciążą inne kregi a sczególnie L4 i za pare lat powtórka z rozrywki. Nie wiem co mam robić.
gość
17-11-2009, 11:07:40

moj problem zaczol sie rwa kulszowa tak myslalam do momentu wykonania MRI gdzie stwierdzono dyskopatje L5/S1 i okazalo sie ze operacja musi byc natychmiast.Jestem 8-miesiecy po operacij i skutki wysunietego dysku pozostaly tzn.dysk uciskal na nerw kulszowy prawostronnie i prawa noga wzdluz nerwu jest bezczucia(odretwiala)i stopa prawa rowniez jest dretwa! czy mam jakies szanse na to ze moja noga bedzie sprawna w calosci i czy to jest normalne ze dretwieja mi rece?co powinnam robic a czego unikac aby poprawic swoj stan fizyczny i ducha??? pozdrawiam Katarzyna
gość
15-04-2010, 21:10:32

Witam. Mam 21 lat. Mam dyskopatie lędźwiową na poziomie L4-L5, i mała L5-S1. Wielkośc to ok.4 mm. Do tej pory czynnie uprawiałem sport od 7 roku życia. Grałem w piłkę nożną i naglke moije zycie uległo zawirowaniu, gdyż mi się to stało. Owa przepuklina uciska mi na rwę Kulszową. Podjęte mam leczenie rechabilitacyjn e i czuje znaczną poprawę lecz jeszcze nie jestem w stanie swobodnie zmieniac pozycjinp. ze stojacej do siedzącej bądź odwrotnie. Odczuwam wtedy ucisk na rwę. Mam pytanie czy bede jeszcze w stanie wrócic do mojego ukochanego sportu ???
gość
10-05-2010, 21:23:29

Hej gosc ja tez mam 21lat i ciupie od małego w piłke mam dyskopatie dwupoziomowa do 2mm, nie byłem jeszcze u rehabilitantów,tylko u znajomego lekarza,polecił cw z piłką , codziennie zwisam na drązku i to troche pomaga ,troche lepiej sie czuje,dodam ze nie mam rwy kulszowj,czasem tylko mrowienie w rękach i lekki ucisk w krzyzu,ale ogólnie mi to nie przeszkadza w grze choc przyznam ze nie czuje się zbyt swobodnie pozdrawiam Mat
gość
10-05-2010, 21:31:01

a i mam dyskopatie na tym samym poziomie co ty tylko do 2mm u i tu dokładnie
ad1 Na poziomie l4-l5 widoczne cechy centralnego szerokopodstawnego uwypuklenia tarczy M-k do 2mm,kanały korzeniowe wolne
ad2 Na poziomie L5-S1 widoczne cechy centralno lewobocznego uwypuklenia tarczy międzykręgowej do 2mm w wymiarze A-P-modelujący worek oponowy od przodu,lewy kanał korzeniowy modelowany w dolnej częsci przez uwypuklinę
jak uda mi się cos z tym zrobic to ci napisze poniewaz mamy podobny problem ,napisz mi swojego emaila mój to scooterhans@vp.pl pozdrawiam
gość
13-05-2010, 12:16:43

witam.czeka mnie operacja kregosłupa lędzwiowgo,może ktoś ma wiedzę o szpitalu wojskowym we wrocławiu i dr.Patrzyk bo tam chciałabym się zoperować.dziękuję
gość
22-04-2011, 21:35:58

Bardzo Proszę o wypełnienie anonimowej ankiety, która posłuży mi do napisania pracy magisterskiej. Proszę o szczere odpowiedzi, gdyż od nich zależy wartość badań.
Oto link do ankiety:
http://www.ankietka.pl/ankieta/59690/wplyw-rehabilitacji-na-zmniejszenie-dolegliwosci-bolowych-i-poprawe-codziennego-funkcjonowania-u-osob-z-dyskopatia-w-odcinku-ledzwiowym.html

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: