Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-10-2012, 09:56:31

Raf trzymam łapki i girki, dasz radę
pati ;-)
Forumowicz
16-10-2012, 13:50:38

Dzien dobry Wszystkim Bolesnym.Pisałem rano ale,cos zapewne zepsłem. WIELCE DIEKI Januszu ,zycze powodzenia, i walecznosci jak zawsze.Wrócolem dzisiaj od lekaza kolejne leki dozócił je w zamian za zastrzyki bo zostało juz niewiele wolnego miejsa na nie.Dostałe osłone contix,profenid,febrofen,myopan ,doreto,dexametahason.Niewiem jak mna zatrzesie ,bo ja zliczylem to mam brac dobowo 300mg ketaprofenu,400mg tramalu,50mgterazepanu,1mg dexametazonu.CZY TO DUŻO CZY MALO -kto to wie.W tym wszystkim oczekiwanie niemoge dodzwonic sie do neurochirurga?--To mnie wkuza,CZEKAĆ- Wiem niemam na to wpływu. PIOTR
Początkująca
16-10-2012, 16:28:54

Witam serdecznie wszystkich. Zwracam się z prośbą o pomoc. Mam wyznaczony termin operacji kręgosłupa szyjnego na koniec listopada. dwupoziomowa dyskopatia C4-C5 i C5-C6 C4-C5 centrano prawostronnie podwięzadłowe wypanięcie jądra miażdżystego do światła kanału rdzenia kręgowego na głębokość do 2,5 mm z uciśnięciem od strony prawej przedniej worka oponowego i uciskiem brzusznej powierzchni rdzenia szyjnego. i to samo na poziomieC5-C6 tylko centralno lewostronne. W ogóle się na tym nie znam. Z tego co wyczytałam wiem, że są implanty prestige, mi natomiast chcą wstawić jakiś sztywny implant CAGE. Jestem osobą dość aktywną i bardzo zależy mi żebym po operacji mogła biegac, grac w tenisa itd. W ramach zdrowego rozsądku oczywiście. Czy ktoś wie coś na ten temat?
Forumowicz
16-10-2012, 17:05:29

Magdaaa Mam do usuniesia dyski c6/6 i c6/7, czyli przepuklina dwupoziomowa.Tak sa dwa rodzaje implantów, inaczej ruchome i nieruchome.Te nieruchome-daja ruch zapewne ograniczony moja mama ma takie. Co do tego jakie decyduje operator w trakcie zabiegu bo gdzie moz na to zrobi.Z tego co wiem z tego forum to jesl jestes młoda osoba to może sie da, ale trzeba spytac operatora n wizycie.Poczeka Sa SZYJKI ,ktore wiedza duzo.Jak jesteś niecierpliwa to tak jak ze mna przeczytaj ok 100 wstecz a dowiesz sie wiecej tak zrobilem dlatego pozwolilem na odpis. A u mnie dyski weszły na 4 i 5 mm i uciskaja rdzeń ale tylko z prawej strony.Pozdrawiam.
Początkująca
16-10-2012, 17:14:11

O kurcze, Piotrek ja też wiekrzośc tych leków przerabiałam , ale nie wszystko na raz. Na dzień dzisiejszy, rano koniecznie przed jedzeniem osłonowo ortanol, po śniadaniu olfen 100 i torpelis vp, w połunie torpelis i wieczorem olfen 100 ,przed snem myloastan , jak nie mogę spac( bo są takie problemy) nasen. olfen 100 zmieniam na inne leki np. mowlis ( dobrze na mnie działał ),dicloduo. w sytuacjach ostrego bólu ketonal. efferalgan z codeine,nimesil. od piątku naklofen w zastrzykach milgamme .Ale tak naprawdę , to działa ale do czasu Jednak ,Twoja lista jest , o wiele dłuższa, ale co zrobic ? jejku żeby Ci to pomogło...Pozdrawiam
pati ;-)
Forumowicz
16-10-2012, 17:23:19

Co mam zrobić ,dzwonilem do mego lekarza 1 kontaktu,wiekiem młody lekarz ale niezmanierowany,i caly czas się uczy i dzieki jego diagnozie wiele lat pomoglmej córeczce-mam zaufanie,rozebralismy na czynniki pierwsze cały ten zestaw i bede testowałdawki,i mam alarmowo dexawen ipoltram zastrzyki-ALE MUSZĘ DAĆ RADĘ.Poza tym są tu szyjki w owiele gorszym stanie-ale daja rade.Iwa dziekuje.Pozdrawiam Wszystkich BOLESNYCH.piotr Do jutra
Początkująca
16-10-2012, 17:27:04

Moi, drodzy dzisiaj MECZ !!!! Ale byłoby fajnie wygrac , co nie
pati ;-)
Początkująca
16-10-2012, 17:30:35

Dzięki wielkie Piotr za wyjaśnienia. Poszukam i poczytam. Mam 30 lat więc mam ogromną nadzieję, że mój przypadek się zakwalifikuje do dysków ruchomych.
Początkująca
16-10-2012, 17:31:10

Ja też spadam , bo pisanie na kompie zdecydowanie mi nie służy. Dla oglądających mecz , życzę dużo emocji
pati ;-)
Forumowiczka
16-10-2012, 18:46:00

magdaaaaaa Jestem osobą dość aktywną i bardzo zależy mi żebym po operacji mogła biegac, grac w tenisa itd. W ramach zdrowego rozsądku oczywiście. Czy ktoś wie coś na ten temat?
Niestety nikt ci nie zapewni że będzie potem super (chociaż może być), z tego powodu, że implant likwiduje ucisk nerwu ale nie likwiduje dyskopatii. Rozwoju tej choroby nie da sie przewidzieć - u jednych postępuje szybko bez względu na to jak uważają, u innych wolno nawet jak szaleją. W sumie ruch specjalnie nie szkodzi, gorsze jest dźwiganie i wymuszona pozycja ciała np. z pochyloną głową.
A może przerzucisz się potem na pływanie (tylko nie odkrytą żabką)- każdy z nas słyszy to jako zalecenie i przed i po operacji.
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: