Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
09-05-2012, 13:45:19

a co? Tylko tu można spotkać kolegę rafa to niech nie traci okazji
Spinka
Forumowicz
09-05-2012, 13:49:24

ho ho wiesz nie rozmawiamy teraz o mnie na mnie przyjdzie czas po podwieczorku
Forumowiczka
09-05-2012, 13:54:25

tylko nie strasz koleżanki jak buraczka
Spinka
Wtajemniczony
09-05-2012, 14:06:07

ulidka 2012-05-09 14:52:04 witam! Jestem tu nowa i jak większość mam problemy z szyjką.6 lat temu miałam wypadek samochodowy i od tej pory wszystko się zaczęło sypać z moim kręgosłupem .Czekam na zabieg ,mam mieć pod koniec czerwca w Lublinie.Strasznie się boję .Dwóch neurochirurgów mówi ,że powinnam się poddać opercji.Z tym ,że jeden mówi ,że już a drugi ,że można odwlekać operację. Miałabym wielką prośbę aby może Pan Marcin wypowiedział się o moim przypadku. Oto opis rezonansu;Rozlużnienie aparatu więzadłowego ze zniesieniem fizjologicznej lordozy szyjnej i kifotycznym ustawieniem na poziomach C2/C3/C4/C5/C6. Trzony kręgowe o prawidłowej wysokości oraz morfologii sygnału . Osteofity na krawędziach trzonów kregów . Tarcze międzykręgowe o prawidłowej wysokości, na poziomach c$/C5 oraz C5/C6 o obniżonej IS w obrazach niezależnych. Na poziomie C3/C4 niewielka szerokopodstawna protuzja tarczy międzykręgowej z zaznaczoną redukcją przestrzeni buforowej worka oponowego . Na poziomie C4/C5 niewielka centralna protuzja tarczy międzykręgowej z zaznaczoną redukcją przestrzeni buforowej worka oponowego . Na poziomie C5/C6 centralna przepuklina tarczy międzykręgowej z uciskiem na struktury worka oponowego oraz obustronnym ograniczeniem otworów międzykregowych . Morfologia sygnału rdzenia kręgowego prawidłowa . Bardzo prosiłabym czy mozna odwlekać termin zabiegu i czy rehabilitacja może pomóc czy tylko zatrzymać ten stan .Dodam,że chodzę co 3 miesiące na rehabilitację ,są to laser,pole magnetyczne,solux,prądy .Ale poprawy nie ma.Mam też osłabione czucie w rękach ,wypadają mi przedmioty,bóle w rękach ,bóle głowy ,zawroty głowy,cierpnięcia rak,a nawet czuję mrowienia po twarzy. Proszę doradżcie !!! Widziałam ,że wielu osobom odpisujecie ,radzicie.Waham się czy przypadkiem nie powinnam poczekać z tą operacją ???Bardzo się boję!! (mam 34 lata)
Witaj, decyzja należy do Ciebię, a sugestie lekarzy może i są dobre ale po kolei:
Domyślam się że uraz był typu whiplash - uderzyłaś w inne auto albo inne auto uderzyło w Ciebie? Jeżeli tak jaka była orientacyjna prędkość, czy może było to uderzenie w bok auta? Może był to inny wypadek?
Czy rezonans jest z tatmego okresu? Od 6 lat wielemogło się zmienić.
Co 3 miesiące fizykoterapia, która niestety w Twoim przypadku raczej długotrwałych zmian nie przyniesie... Zabiegi te działają objawowo, i czasowo mogą zmniejszyć dolegliwości, ale nie załatwią przyczyny. (nie czepiam się tego, bo byćmoże jest to dla Ciebie ze względu na stan jedyna bezpieczna opcja terapii? ) Przyczyną dolegliwości bólowych główy może być problem w górnych segmentach kręgosłupa, mrowienie na twarzy podobnie.
Piszesz o bólu rąk - mówimy o całych kończynach (bark,ramię, przedramię, ręka) czy o samych rękach (potocznie zwanych dłońmi;) takie sprostowanie na przyszłość:) ).To wynik protruzji (wysunięć) dysków w strone opony rdzenia kręgowego.
C5 C6 - tam jest ograniczenie również w okolicy otworów międzykręgowych, ale tutaj mrowienie nie byłoby raczej (oczywiście może to być wyjątek) na całej dłoni tylko na kciuku i palcu wskazującym (podobnie ból z tych segmentów). Być może mrowienie wynika z czegoś innego? Poza tym mrowi tylko w nocy, po pracy w ciągu dnia czy mrowi 24h/dobę?
Czy coś się dzieje w kończynach dolnych? Np mrowienie stóp razem z mrowieniem dłoni?
Czy w Twoim odczuciu od czasu operacji Twój stan się poprawia/pogarsza/jest bez zmian?
Na czym miałaby polegać Twoja operacja?
Pozdrawiam Marcin S.
Forumowicz
09-05-2012, 14:21:40

marcinsied 2012-05-04 18:59:24
hehe, na operację absolutnie nie namawiam smile
Twoje pieczenie może wynikać z nieprawidłowej postawy (mięsień który jest obciążany, ciągle napięty ulega lekkiemu "niedorkwieniu", i może pojawiać się pieczenie). Może być to również objaw oponowy, nie wiem też co było wcześniej "robione" w kręgosłupie wink
Szanowny Marcinie S. pare stron temu napisałeś mi to wyżej.Jak dla mnie Twoje myślenie idzie w dobrym kierunku i teraz mam pytanie co mam robić, zrobić, albo co Ty możesz zrobić abym ja nie musiał robić a żeby mnie nie bolało tzn piekło.
Może wizyta by pomogła ??
Wtajemniczony
09-05-2012, 14:37:08

Raf - chętnie odpowiem, tylko musiałbyś mi podać link do Twojej jakiejś wypowiedzi odnośnie badań które miałeś, ewentualnej operacji i aktualnych objawów.
Chętnie napiszę co i jak na tyle na ile będę mógł.
Pozdrawiam:)
Marcin S.
Forumowicz
09-05-2012, 14:40:46

Rok temu mniej więcej około marca strasznie mnie bolała szyja/kark coś jakby przewianie. Mówię sobie ciepło sie zrobiło otworzyłem okno w aucie i mnie przewiało - ale bolało dość długo. Jakas wizyta u lekarza jakaś maść itp i powinno przejść ale nie przechodziło, więc jako że mam możliwość to skorzystałem i zrobiłem rezonans i wyszło frown
Sierpień 2010.
Odcinek szyjny kręgosłupa o zmienionej fizjologicznej krzywiźnie z tendencją do ustawienia kyfotycznego.
Na wysokości C4-C5 obecna jest zaawansowana prawoboczna przepuklina jądra miażdżystego krążka miedzykręgowego
uciskająca korzeń nerwowy C5 po stronie prawej.Na poziomie C5-C6 widoczna jest okrężna wypuklina krążka międzykręgowego
modelująca więzadło podłużne tylne kręgosłupa.
Rdzeń szyjny o niezmienionej strukturze.
Krążki międzykręgowe o prawidłowej wysokości i budowie.
W miedzy czasie jakieś zabiegi,sanatorium niby lepiej niby pomogło aleeee tylko niby frown
Wczoraj ponowiłem rezonans i :
Wykonano jednofazowe badanie RM odcinka szyjnego kręgosłupa w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Na poziomie C4/C5 worek oponowy modelowany przez osteofitozę i prawoboczną pjm, prawy otwór mk zwężony przez pjm i osteofitozę, prawy korzeń C5 uciśnięty.
Poza tym zarysy kanału kręgowego w odcinku szyjnym gładkie, pozostałe otwory mk bez istotnych zwężeń.
Wysokości trzonów kręgów i przestrzeni mk prawidłowe.
Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym typowej szerokości, o gładkich zarysach i niezmienionym sygnale.
Reszta jak wrócę do domu tzn dokładny wypis ze szpitala.
To "wczoraj ponowiłem rezonans" to był wrzesień 2011
Wtajemniczony
09-05-2012, 15:02:55

raf 2012-05-09 16:40:46
To "wczoraj ponowiłem rezonans" to był wrzesień 2011
Hehe:) dobre:)
Narazie z opisów nie jest źle;)
A teraz zgadywanka z mojej strony: w tamtym okresie miałeś silne ograniczenie zgięcia głowy w prawo (ucho do barku), ograniczoną rotacje prawdopodobnie w obie strony, bardziej w prawo, ból prawego ramienia idący od barku przez boczną część ramienia, łokcia i przedramienia który max mógł sięgać do kłębu kciuka ( mięśnie zaraz pod kciukiem) - mógł się kończyć też gdzieś wcześniej, zależnie od ucisku. Odwodzenie ramienia (ruch do boku jak do pajacyka ) mógł być osłabiony (albo też bolesny, generalnie bark mógł boleć przy ruchach). Może mrowienie w okolicy dłoniowej ale wątpie:)
Zaznaczam że to zgadywanka tylko na bazie mri;) Ciekawe co się potwierdzi
Pozdrawiam
Marcin S.
gość
09-05-2012, 15:35:01

Panie Marcinie mam krotkie pytanie. Czy dzieki rehabilitacji mozliwe jest odtworzenie lordozy szyjnej ? Obeznie mam zniesiona z tendencja do Kyfozy. Spotkal sie Pan z takim przypadkiem i ew. Ile trwa taka kuracja ?
Pytam poniewaz neurochirurg twierdzi ze jest to mozliwe natomiast rehabilitant twierdzi ze w zadnym przypadku nie
Pozdrawiam
Pozdrawiam Paweł
Forumowiczka
09-05-2012, 15:42:47

Marcin - ja z ciekawości:
ponoć (o to właśnie chcę spytać) przepukliny w odcinku lędźwiowym MOGĄ się nieznacznie cofnąć, dlatego rwa w nodze ustępuje - przynajmniej na początku choroby. W odcinku szyjnym PONOĆ przepukliny takich cech nie mają.
Czy to prawda? Niby dlatego terapia McKenziego jest wysoce skuteczna w odcinku lędźwiowym i dużo mniej skuteczna w odcinku szyjnym.
Tak wyczytałam (tylko nie pytaj teraz gdzie bo już nie pamiętam).
Ile w tym prawdy?
masz może pacjentów, którzy mają co jakiś czas wykonywane MR, żeby móc to podglądać, czy faktycznie takie rzeczy mają jakieś realne potwierdzenie?
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama:
Reklama:
Reklama: