Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
23-04-2012, 11:21:06

Oj Raf,bo też piszesz o 8 35 zamiast po 22
Cenzor też chyba kiedyś idzie spać
Janusz założył jakiś czas temu konto na fotosiku.
Tworzymy tę naszą rodzinkę mniej lub bardziej anonimową i pomyślałam że może by wrócić do zamieszczania swoich zdjęć.
Najstarsi stażem już się z grubsza znają i rozpoznają.
Ale nasza Młodzież z przed roku,dwóch ???
Co Wy na to?
A my ze Spineczką przekonałyśmy swoje ciała do sporej porcji kalorii,pogawędziłyśmy i odrodził się pomysł większego spotkania.
Warszawa w słońcu czego i Wam życzę Z.
Forumowicz
23-04-2012, 12:15:27

zanzibar 2012-04-23 12:36:28 Raf
co się przejmujesz bankiem na raty Ci rozłożą
ta na raty = części pierwsze to się rozłożę ale sam
Forumowicz
23-04-2012, 12:18:34

hamer 2012-04-23 13:21:06 Oj Raf,bo też piszesz o 8 35 zamiast po 22
Cenzor też chyba kiedyś idzie spać
o 22 to ja byłem w drodze do krainy melonów

Janusz założył jakiś czas temu konto na fotosiku.
Tworzymy tę naszą rodzinkę mniej lub bardziej anonimową i pomyślałam że może by wrócić do zamieszczania swoich zdjęć.
Co Wy na to?
a jak to znaleźć ?
Forumowicz
23-04-2012, 15:02:08

http://www.fotosik.pl/moje_albumy.html
musisz sie zalogować login zanzibar1244
hasło joanna1
przyjemnego oglądania
ks Janusz
Forumowiczka
23-04-2012, 16:42:57

hamer 2012-04-23 13:21:06
Co Wy na to?
Jestem za ujawnieniem ukrywających się!
A my ze Spineczką przekonałyśmy swoje ciała do sporej porcji kalorii,pogawędziłyśmy i odrodził się pomysł większego spotkania.
Z.
Ano właśnie. Moi mili już nie pamiętam kiedy widzieliśmy się. Może gdy w końcu się ociepli i Zosia będzie bardziej... ekhm... mobilna?
Spinka
gość
23-04-2012, 20:29:44

Kochani pomóżcie bo normalnie zwariuję.
Od pewnego czasu mam jakby zmniejszone czucie w lewej ręce i nodze. Nie jest to bol ale takie jakby uczucie niedowładu. Chociaż siła mięśniowa jest taka sama jak w kończynach prawych.
Jak już kiedys pisałem na moim MRI wyszło :
Lordoza szyjna zniesiona z tendencją do wtórnej kifozy w odcinku górnym. Krążki m-k odcinka szyjnego kręgosłupa z cechami zmian zwyrodnieniowych w postaci częściowego obniżenia sygnału. Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na tylno bocznych krawędziach trzonów i w stawach m-k. Centralna lateralizująca na prawo wypuklina krążka m-k C2/3 z modelacją worka oponowego i redukcją rezerwy objętościowej kanału kręgowego. Towarzysząca ostofitozie okrężna wypuklina krążka C3/4 z modelacją worka oponowego, redukcją rezerwy płynowej kanału kręgowego i przewężeniem otworów m-k. Centralna wypuklina krążka C5/6 z niewielką modelacją worka oponowego.
Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych
Zaznaczam że nie mam typowych bóli a tylko uczucie jakby moja lewa ręka i noga były znieczulone lub nie swoje. Ten stan wykańcza mnie psychicznie. Chodzę na rehabilitację ( na razie 6 dzień ) i bez skutków. Codziennie Nordic Walking ok 3-5 km.
Pomocy
Dodam ze ciepla kąpiel likwiduje problem na kilka godzin
Forumowiczka
23-04-2012, 22:31:28

Sensson,postaraj się nie zwariować tylko działać pragmatycznie.
1.To chyba Tobie już pisałam,że wynik obrazowy może się zmienić w krótkim czasie.
Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych i brak w opisie wzmianki o jego ucisku teoretycznie wyklucza szyjne pochodzenie dolegliwości w nodze.
Może przytoczony opis jest juz nieaktualny.
2.Przyczyną zaburzeń czucia mogą być zaburzenia ukrwienia kończyn.
Niezbędne dokladne badanie neurologiczne z badaniem odruchów. Może badanie EMG lewych kończyn.
3.Jeżeli brak będzie dalszej koncepcji,może powtórzenie MRI.
4.Zastanów się czy objawy nie nasilają się w sytuacjach stresowych.To takie twierdzenie wytrych dla trudnych do wyjaśnienia przypadków ale faktem jest,że pewne objawy neurologiczne mają komponentę psycho/somatyczną.
5.Niezależne pochodzenie dolegliwości w ręce i nodze.
Może coś z tego
http://www.ortopedia.edu.pl/htmle/nerwy.html
Przebieg nie zawsze jest jednakowy i brak bólu może nie wyklucza takich opcji.
6. Ciepło rozluźnia mięśnie,rozszerza naczynia krwionośne stąd czasowa poprawa po kąpieli.
To tyle moich pomysłów do rozważenia z lekarzami.
Trzymaj się Z.
Wtajemniczona
24-04-2012, 06:02:20

Sensson....każdy z nas myślał i nadal myśli,że zwariuje....
Psychiatrzy czekają na nas...tylko niektórzy jeszcze o tym nie wiedzą)...
Nie umiem i nawet nie wiem co mam Tobie napisać..:(
Ale nasza Zosia już to zrobiła...!
Zosieńka...DOBRZE,że Jesteś!....
Twoje wypowiedzi sa LEPSZE od wszystkich lekarzy świata!!!...
Oj narechotałam sie od rana..:) Raf- tak trzymaj!:)
Wielebny..a gdzie opisy pod fotkami?...!!!
Dziewczyny..ja sie piszę - na spotkanie..:) oby tylko nogi nie odmówiły posłuszeństwa...
Spinko...młodzież ..to i ja w tej grupie!..Jestem za!...:)
A teraz sie pochwalę...Wczoraj SAMA prowadziłam auto 200 kilosów. Dałam radę.Zajechałam do Bydgoszczy i wróćiłam CAŁO.
Może lepiej by było gdybym..:(..nie kończę...
Teraz czekam na wyniki i wcale sie nie zamartwiam co ma BYĆ to będzie....
Obym tylko nie korzystała z pampersów:(..
Miłego dnia Drogie Szyjki..
Halina z mielopatią....powinnam dodać,że i ze stenozą..i nie wiem jeszcze z CZYM!....
gość
24-04-2012, 09:25:08

Zosieńka dzięki za info.
Wkrótce postaram się powtórzyć MRI i zobaczymy co się tam dzieje. Raczej wykluczam ucisk na nerw gdyż nie mam żadnych objawów bólowych. Czasami z rana gdy źle śpię ale to żadne bóle :)
Wybiorę się do ortopedy. niech zobaczy co się dzieje. Możliwe, że to od wzmożonego wysiłku gdyż od 2 tygodni niemal codziennie śmigam z kijkami ( nordic walking ) po ok 2-3 km. Swoją droga polecam. Wszystkie bóle pleców poszły w zapomnienie.
Zona twierdzi że to od dynamicznych zmian pogody ale jakoś trudno mi w to uwierzyć.
Po wizycie u ortopedy dam znać co wymyślił. Szkoda że w dzisiejszych czasach musimy się sami diagnozować i leczyć bo nasi lekarze coraz bardziej zawodzą.
Zdrówka
Forumowicz
24-04-2012, 15:27:11

Sensson Warto zrobić MRI odcinka szyjnego i lędźwiowego oraz gdyby sie udało można zrobić usg tętnic i przepływu krwi w tętnicach bo czasami one też dają obraz czy nie ma złogów w nich bo może to być również spowodowane mniejszym natlenieniem tkanek co może obrazować takim osłabieniem .
Nordic walking 2-3 km no to jak na faceta mało ja często z rehabilitacji wracam do domu na piechotę a tego jest dokładnie 12km 300m do mojego domu a wieczorami i tak uskuteczniam spacer z moim psem i tez robię ok 8-10km
Przy odczuwaniu tak zwanej nie swojej reki czy nogi powinieneś nie tylko nordic walking uskuteczniać ale też ćwiczenia rehabilitacyjne one też wzmacniają mięśnie oraz przez nie jest lepsze ukrwienie tkanek .
Pozdrawiam
ks Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: