Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
11-02-2009, 18:05:00

Emilio
Opracowań nie znalazłem, a jeslu juz to tylko te pochodzace od firm produkujących implanty. Po ich przeczytaniu człowiek ma ochotę wymienic wszystkie dyski na sztuczne nawet te zdrowe - są tak wspaniałe.

Przeciez to bzdura. Mam juz spore doświadczenie w różnego rodzaju "zastępnikami". Nic juz nie jest takie jak wcześniej.

Co do słów przedmówcy - święta prawda. Wazne kto to robi. Informacje ze sztywny implant w kręgoslupie szyjnym zmniejszy jego ruchomośc o max kilka % znalazlem w wielu miejscach.

Robert
Początkująca
11-02-2009, 18:18:00

Witam.Mam 45 lat.Musze powiedziec ze do tej pory bylem zdrowy jak ryba.Problem zaczol sie 2 miesiace temu,Wpracy podczas ciezkiej pracy fizycznej przy podnoszeniu poczulem trzasniecie biczem lekkie omdlenie i otumanienie lekkie uczucie odretwienia przy uchu z zawrotem.zabrano mnie do szpitala pobranie krwi ,ekg,tetno,cisnienie ,tarczyca wszystko bylo poprawne po 2 godz. wrocilem do domu.zawroty minely .bylem u laryngolga dobrze,po jakims czasie lekkie odretwienie obu rak szczegolnie podczas snu i szum w uchu zrobilem tomografie komputerowa szyi.okazolo sie miedzy c3 c4 prolaps c4 c5 protruzja ortoeda wyslal mnie na eeg .lekkie oslabniecie miesnia neurolog powiedzial ze tkanka laczna iz powrotem do ortopedy.cala ta historie nie mialem boli cale szczescie ,ale bardzo wysoki stres psychiczny z momentani jakbym mial zwariowac.Co moze byc przyczyna ciezka dlugoletnia praca fizyczna ,napiecie nerwowe czy i jak moge to wyleczyc lekkie uczucie dretwienia miesni rak .szyji i ucha czy z czasem minie.Do ej pory bardzo dbalem o zdrowie sport zdrowe jedzenie.Bardzo dziekuje za szczera i fachowa odpowiedz[addsig]
gość
12-02-2009, 09:38:00

witam wszystkich mam naimię Ela mieszkam stargardzie -szczecinskim mam do was prośbę może ktoś mi pomoże bo nie wiem co mam zrobić mam mieć operację kręgów szyjnych w lutym29 . A byłam u lekarza dermatologa i badanie wykazalo ze mam grzybice płaską skory ale nie mam żadnej wysypki na ciele lekarz przepisał mi tabletki i nie wiem czy w takim wypadku mogę mieć operację na kręgi szyjne proszę o odpowiedz może ktoś mi pomoże poważaniem Ela
Początkująca
12-02-2009, 15:44:00

przed operacją miałam robione rutynowe badania ekg , krew z 5 próbówek oraz na grupę krwi , wywiad z anastazjologiem i to wszystko
asia
Początkująca
12-02-2009, 15:44:00

przed operacją miałam robione rutynowe badania ekg , krew z 5 próbówek oraz na grupę krwi , wywiad z anastazjologiem i to wszystko
asia
gość
12-02-2009, 16:35:00

Witam!

Czy ktoś z Was będzie uprzejmy podpowiedzieć:
kiedy można jechać do sanatorium rehabilitacyjnego po operacji (odc. szyjny kręgosłupa)? Operacja odbyła się 19 stycznia br.
Domyślam się,ze te 3 miesiace chodzenia w kołnierzu absolutnie wyklucza wyjazd...ale który moment rehabilitacji jest najwłaściwszy na sanatorium ?
Pytam - gdyż mam świadomość kolejek pacjentów oczekujących na przyznanie miejsca...a wniosek trzeba składać wcześniej.
Czy funkcjonują jeszcze tzw. skierowania poszpitalne ?
Pozdrawiam
Dakarda
gość
12-02-2009, 17:01:00

witam Asiu dziękuję za odpowiedz a jak Ty się czujesz Pozdrawiam Anna
gość
12-02-2009, 18:23:00

Witam
DAKARDO mogę Ci napisac kilka słów odnośnie rehabiliatcji na podstawie własnych doświadczeń i wskazówek mojego neurochirurga .
Pierwsze oznaki zrostu implantów z trzonami są po upływie ok. 8 tygodni a pełen zrost po ok. pół roku . Okres noszenia kołnierza ma zapobiec destabilizacji implantów.
Ja uzyskałam pozwolenie na rehabiliatcję ruchową dopiero po upływie pół roku .
Faktycznie , zważywszy na okres oczekiwania chyba warto juz chodzić koło sprawy.
Masz kilka możliwości rehabiliatcji w warunkach szpitala uzdrowiskowego.
Pierwsza i chyba najszybsza to Prewencja rentowa ZUS dla osób pracujących przebywających na zwolnieniu

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420

Tu znajdziesz pełną informację . Wnioskować może lekarz prowadzący albo ZUS podczas weryfikacji zwolnienia .
Od komisji do wyjazdu zwykle nie upływa dłużej niż miesiąc.

Kolejna to szpital rehabilitacyjny na wniosek złożony w NFZ jako kontynuacja leczenia poszpitalnego .
Okres oczekiwania różnie długi ale raczej nie przekracza pół roku. Wniosek wypełnia specjalista ambulatoryjny (neurolog, ortopeda, neurochirurg) z zazanczeniem kwadracika ,,szpital uzdrowiskowy'' Można podać propozycję miejsca rehabilitacji (jest na to miejsce we wniosku) ale NFZ nie musi się do niej dostosować. Do wniosku nalezy dołaczyć kserkopię wypisu szpitanlnego i ewentualnie wynik MRI , rtg.

Kolejna opcja to wysłanie druku ,,Skierowanie do szpitala '' (taki jak szłaś na operację)bezpośrednio do wybranego szpitala uzdrowiskowego ale tu musiałabyś zrobić rozeznanie gdzie mozna skorzystać z takiej możliwości . Część z adresów z których korzystałam jest już nieaktualnych i przyjmuja tylko przez NFZ .
Możesz poszukać wybranych obiektów na stronie
http://www.sanatoria.com.pl/
Wiele obiektów pełni rolę sanatoryjno-szpitalną .Trzeba zadzwonić i zapytać czy przyjmują skierowania wysłane bezpośrednio .
Do skierowania z wpisanym adresem uzdrowiska ( w niektórych bywa wymóg wpisania Oddział Rehabiliatcji ) również należy dołączyć dokumentację poszpitalną.
Pewen znaczenie ma ocena stanu zdrowia wpisana przez lekarza wypisującego skierowanie
Zależnie od decyzji komisji rozpatrującej wnioski w szpitalu uzdrwiskowym okres oczekiwania od kilku miesięcy do kilku lat .

Jesli coś jest niejasne to pytaj. Korzystałam i korzystam ze wszystkich tych form .

Po KOLEŻANEK, które kontaktowały się ze mną na priv -miałam kilkudniową przerwę w dostępie do netu . Odpiszę wkrótce.

Pozdrawiam Zosia

gość
12-02-2009, 19:35:00

cześć Zosiu twoje informacje na nasze tematy dech w piersi mi zapierają jestem ciekawa kiedy ty miałaś operację i jaksię czujesz pozdrawiam1570
gość
13-02-2009, 07:41:00

Witam Zosiu jak się czujesz mam do ciebie prośbę może będziesz mogla mi odpisać i pomóc proszę Jestem Anna z goleniowa dostałam papiery na świadczenie rehabilitacyjne ponieważ w marcu 18 bedzie 182 dni a operacja na kręgi mam 24 luty i lekarz powiedzial żę nie ma co się spieszyć i wypełni mi po operacji mam 47 lat i nie wiem czy jak bede na tym zasilku czy zakad mnie nie zwolni a praca moja jest stojąca . proszę nie wiem co mam robić pozdrawiam Anna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: