Witam
DAKARDO mogę Ci napisac kilka słów odnośnie rehabiliatcji na podstawie własnych doświadczeń i wskazówek mojego neurochirurga .
Pierwsze oznaki zrostu implantów z trzonami są po upływie ok. 8 tygodni a pełen zrost po ok. pół roku . Okres noszenia kołnierza ma zapobiec destabilizacji implantów.
Ja uzyskałam pozwolenie na rehabiliatcję ruchową dopiero po upływie pół roku .
Faktycznie , zważywszy na okres oczekiwania chyba warto juz chodzić koło sprawy.
Masz kilka możliwości rehabiliatcji w warunkach szpitala uzdrowiskowego.
Pierwsza i chyba najszybsza to Prewencja rentowa ZUS dla osób pracujących przebywających na zwolnieniu
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420
Tu znajdziesz pełną informację . Wnioskować może lekarz prowadzący albo ZUS podczas weryfikacji zwolnienia .
Od komisji do wyjazdu zwykle nie upływa dłużej niż miesiąc.
Kolejna to szpital rehabilitacyjny na wniosek złożony w NFZ jako kontynuacja leczenia poszpitalnego .
Okres oczekiwania różnie długi ale raczej nie przekracza pół roku. Wniosek wypełnia specjalista ambulatoryjny (neurolog, ortopeda, neurochirurg) z zazanczeniem kwadracika ,,szpital uzdrowiskowy'' Można podać propozycję miejsca rehabilitacji (jest na to miejsce we wniosku) ale NFZ nie musi się do niej dostosować. Do wniosku nalezy dołaczyć kserkopię wypisu szpitanlnego i ewentualnie wynik MRI , rtg.
Kolejna opcja to wysłanie druku ,,Skierowanie do szpitala '' (taki jak szłaś na operację)bezpośrednio do wybranego szpitala uzdrowiskowego ale tu musiałabyś zrobić rozeznanie gdzie mozna skorzystać z takiej możliwości . Część z adresów z których korzystałam jest już nieaktualnych i przyjmuja tylko przez NFZ .
Możesz poszukać wybranych obiektów na stronie
http://www.sanatoria.com.pl/
Wiele obiektów pełni rolę sanatoryjno-szpitalną .Trzeba zadzwonić i zapytać czy przyjmują skierowania wysłane bezpośrednio .
Do skierowania z wpisanym adresem uzdrowiska ( w niektórych bywa wymóg wpisania Oddział Rehabiliatcji ) również należy dołączyć dokumentację poszpitalną.
Pewen znaczenie ma ocena stanu zdrowia wpisana przez lekarza wypisującego skierowanie
Zależnie od decyzji komisji rozpatrującej wnioski w szpitalu uzdrwiskowym okres oczekiwania od kilku miesięcy do kilku lat .
Jesli coś jest niejasne to pytaj. Korzystałam i korzystam ze wszystkich tych form .
Po KOLEŻANEK, które kontaktowały się ze mną na priv -miałam kilkudniową przerwę w dostępie do netu . Odpiszę wkrótce.
Pozdrawiam Zosia