Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
28-11-2011, 17:24:33

Vika, wiem że nie jest to pozytywne, żeby przyznawać się, że problemy innych podnoszą mnie na duchu, ale jak jeszcze kiedyś nie wiedziałam, że pogoda tak wpływa na moje blizny na nerwach to takie duże nasilanie się dolegliwości oprócz strony fizycznej niszczyło tez moją psychikę.
bardzo źle to znosiłam, bałam się że to pogorszenie, miałam różne czarne myśli.
Teraz już wiem, że to tylko reakcja jakichś zwłóknień na nerwach i że mam to nie tylko ja ale i wiele innych osób. Jak ktoś inny napisze, że w danej chwili też to czuje, to wyobraź sobie, działa to na mnie jak lekarstwo. Po prostu przestaję zwracać uwagę na te wszystkie gniecenia i pikania bo umysł je kasuje ze świadomości. Wiem, że tak reagują stare zmiany i że nie jest to efekt nowych przepuklin.
Tak więc podsumowując, bardzo ci dziękuje, za informacje o twojej wiatropatii :)
Asia
gość
28-11-2011, 17:47:17

Jak bym czytala sama siebie! Dokladnie tez tak bylo ( i czasem jeszcze jest) ze mna!! Gina.
gość
29-11-2011, 09:39:44

Witam.
Janusz, składaj papiery do Zakopanego na cito. Razem w styczniu będziemy się delektować kuchnią góralską, herbatą po zbójnicku, oraz uczestniczyć w zajęciach rehabilitacyjnych.
==================================
Przyszedł baca do sklepu i chce kupić bez kolejki. Na to sprzedawczyni.
- Baco, do kolejki! Stańcie na końcu!
- Jak żeś taka mądra, to se stań na cyckach.
=================================
Pozdro
Irek
krak62
Forumowicz
29-11-2011, 11:02:57

Irku ja jeszcze nie mogę przechodzci takiej terapii wiesz z wielką pokusą wystąpiłeś nadepnąłeś na mój czuły punkt . Irek mam prośbę z powodu jakiegoś wirusa częśc telefonów mi zniknęła puśc mi wędkę
Rano w biurze:
> - Stary, skad masz takie limo pod okiem ?!
> - A, bo jak sie wczoraj wieczorem modlilismy przy stole i wlasnie
> mówilismy "ale zbaw nas ode zlego", to niechcacy spojrzalem na tesciowa...
Pozdrawiam
ks Janusz
gość
29-11-2011, 17:51:31

Witam proszę o rade czy powinnam zrobić operacja , mając taki wynik:
Na poziomie C6/C7 widoczne są nasilone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w postaci brzeżnej osteofitozy, zwłaszcza na krawędzi tylnych , co powoduje ograniczenie światła międzykręgowego dla prawego korzenia neru rdzeniowego. Ponadto wypuklina jądra miażdżystego krążka międzykręgowego uciskająca przednią powierzchnię worka oponowego i lewy korzeń nerwu rdzeniowego. Wymiar strzałkowy kanalu kręgowego wynisi 10mm .na poziomie C5/C6 wypuklina pierściana włóknistego krążka międzykręgowego lekko uciskająca przednią powierzchnię worka oponowego , bez ucisku na korzenie nerwów rdzeniowych. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynisi 10,5 mm. Wypuklina pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego z uciskiem przedniej powierzchni worka oponowego widoczna również na poziomie Th2/Th3.
To wynik z roku 2009 - miałam mieć operacja , ale do dnia dizsiajszego tego nie uczyniłam, raz czuję się jak anioł w niebo - czyli bez bólu ,a dość często boli mnie ręka, ramiona, kręgosłup i codziennie drętwieje mi ręka , w taki sposób, że czuje jakbym miała kamienie kamienie w ręce.
Forumowiczka
29-11-2011, 18:26:29

Dla zainteresowanych tematem- od 1 stycznia ulega zmianie przepis o skórconym do 7 godzin dziennie czasie pracy.Wedlug nowelizacji będzie to 8 godzin. Niepełnosprawni chcący ze względu na stan zdrowia zachować dotychczasowy wymiar, do 1 stycznia muszą uzyskać stosowne zaświadczenie od lekarza medycyny pracy.
Gościu
,,Witam proszę o radę czy powinnam zrobić operacja"
to pytanie do neurochirurga i własnego samopoczucia.
Do rozważenia:
-Czy dwa lata odkładania decyzji przyniosło zmainę na lepsze/gorsze?
- Jaki jest stan neurologiczny rąk?
- Jaka jest Twoja tolerancja na dolegliwości?
- Jak własnym okiem poza opisem ocenia wynik neurochirurg?
- Czy ewentualne nasilenie dolegliwości nie wymaga powtórzenia MRI? Na podstawie wyniku z przed 2 lat raczej nie będzie to decyzja obiektywna.
A wracając do Twojego pytania-pewne wnioski o przebiegu choroby,jej postępie lub wyhamowaniu dzięki leczeniu zachowawczemu możesz wyciągnąć na podstawie dotychczasowych wpisów.
Zapewne zorientowałaś się,że ile osób tyle indywidualnych historii pozornie podobnych.
Decyzja tylko Twoja w porozumieniu z neurochirurgiem.
Prośba do GOŚCI-podpisujcie się pod postami imieniem czy jakimś własnym symbolem. Łatwiej identyfikować na forum jesli zagrzejcie tu na dłużej. Z
Forumowiczka
29-11-2011, 18:36:45

Witaj.
Masz wynik sprzed 2 lat, więc teraz możesz mieć trochę inny obraz. Należy założyć że gorszy, bo te rzeczy raczej się nie poprawiają same.A masz już jakieś mrowienia w nogach? Albo takie uczucia kłucia lub palenia w stopach? Bo jeżeli nie masz, a do tego rwy ramiennej tez nie masz ostrej, tylko czasem boli a czasem nie boli, to pewnie nie jesteś w stanie do operacji na cito. Może zajrzy tutaj anTosia - lepiej ci doradzi czy możesz się jeszcze ratować.
Z reguły na operację decydowaliśmy się gdy był już ból nie do zniesienia (ty z tego co piszesz nie masz jeszcze takiego ostrego stanu) albo były niedowłady w badaniach neurologicznych albo oznaki ucisku rdzenia. Ja miałam już te mrowienia w stopach, dlatego dłużej nie czekałam. Poza tym my jako laicy czytamy opisy a neurochirurdzy oglądają płytki sami. Ten sam opis to niekonieczne takie same wskazania co do leczenia, bo przepuklina przepuklinie nierówna - lekarz będzie to wiedział, my nie.
No i na pewno rezonans musisz powtórzyć, bo 2 lata to szmat czasu.
trzymam kciuki - oby okazało się, że zmiany są minimalne lub żadne
Asia
Forumowiczka
29-11-2011, 18:39:34

Witaj Zosiu - znów jednomyślność :)
Asia
Forumowicz
29-11-2011, 20:06:11

Gość 2011-11-29 18:51:31 Witam proszę o rade czy powinnam zrobić operacja , mając taki wynik:
Na poziomie C6/C7 widoczne są nasilone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w postaci brzeżnej osteofitozy.....
....To wynik z roku 2009 - miałam mieć operacja , ale do dnia dizsiajszego tego nie uczyniłam, raz czuję się jak anioł w niebo - czyli bez bólu ,a dość często boli mnie ręka, ramiona, kręgosłup i codziennie drętwieje mi ręka , w taki sposób, że czuje jakbym miała kamienie kamienie w ręce.
Wyniki z przed 2 lat czyli wybitnie nie aktualne i raczej każdy neurochirurg odeślę Cię na świeże badania.
Po drugie :
To wynik z roku 2009 - miałam mieć operacja , ale do dnia dizsiajszego tego nie uczyniłam
Czego oczekujesz , że teraz usłyszysz ,że operacja nie jest konieczna?
Tak jak napisała buraczkowa taka kontuzja nie naprawia się sama a niestety postępuje ku gorszemu.
Zasuwaj na świeży rezonans i do neurochirurga , który zobaczy fotki i Ci je przetłumaczy na polski bo opis może być mniej lub bardziej szczegółowy.
gość
29-11-2011, 20:14:12

Dziękuję, za informacje, zapomniałam dodać, że coś się dzieje z piersiowym kręgosłupem ma dretwietnie od żeber do kręgosłupa , dostałam skierowanie na RM.
Gość-Karolina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: