Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
24-11-2011, 13:55:23

oj ale jesteś nabuzowana.
Może te dane są odbiciem prawdy a może tylko niewłaściwą interpretacją. Widzisz przy opracowaniu danych statystycznych ważne jest aby przed wyciąganiem wniosków sprawdzić, czy uwzględniło się wszystkie kryteria, które na te dane wpłynęły. A tego tutaj nie wiesz.
Podam ci abstrakcyjny przykład: zebrano grupę 100 ochotników i poddano ich badaniom serca. W grupie było 20 łysych. Po 10 latach sprawdzono ile wystąpiło powikłań w układzie krążenia. okazało się że powikłania wystąpiły u 40 % pacjentów, w tym u 10 łysych. Wniosek z badań: łysina znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na atak serca. Albo lepiej - w tej grupie było 20 osób z niebieskimi oczami a w tej grupie z powikłaniami 10 osób z niebieskimi oczami. Wniosek: niebieski kolor oczu predysponuje do ataku serca.
mam nadzieje że chwyciłaś o co mi chodzi.
Nie można takich badań interpretować wprost.
Pomija się rożne sytuacje towarzyszące - lekarze maja znajomych wśród lekarzy. Maja lepszy dostęp do leków i do terapii, więc mogą z tego korzystać w większym zakresie niż pacjent i na pewno z tego próbują skorzystać, zanim podejmą decyzje. My tego nie mamy. Jest też efekt psychologiczny - jeżeli masz z czymś na codzień do czynienia to staje się to obsesyjną myślą. Znasz syndrom studenta medycyny III roku? W skrócie wszyscy mają raka. Oczywiście w swoich opiniach. wtedy uczą się o symptomach chorób i okazuje się, że każdy z nich przechodzi etap, kiedy symptomy chorób o których się uczy widzi u siebie. Potem im to przechodzi. Oni widzą efekty powikłań, więc jest im też trudniej podjąć decyzję. bardziej niż my się boja więc dłużej cierpią - maja większą blokadę w podejmowaniu ryzyka.
Czy ten aspekt w tych badaniach statystycznych też ujęto? nie - po prostu tylko ktoś podliczył procent, tak jak w moim abstrakcyjnym przykładzie.
A żeby nie było gołosłownie - pan prof Podgórski z Warszawy, który wstawia implanty do kręgosłupa, sam też ma implant w kręgosłupie.
Masz prawo mieć swoje zdanie ale nie patrz ślepo w dane statystyczne.według tych danych rok temu mieliśmy pandemie grypy i mieliśmy w dużej części prawie że wyginąć bez szczepionek. tam tez nas straszono liczbami.
Asia
gość
24-11-2011, 14:39:16

Masz prawo mieć swoje zdanie ale nie patrz ślepo w dane statystyczne.według tych danych rok temu mieliśmy pandemie grypy i mieliśmy w dużej części prawie że wyginąć bez szczepionek. tam tez nas straszono liczbami.
Asia
własnie o to chodzi że ktoś jednak na tym zarabia, po drugie tylko 99% z dyskopatia nadaję sie do leczenie operacyjnego. Zreszta nie bede tłumaczyć wystarczy poczytać jakie metody stosuje sie w polsce a jakie np. szwecji czy innych krajach zachodnich widzę że jest przyzwolenie społeczne na partaczy i wyłudzaczy pieniędzy, nawet jak lekarz coś nawali to każdy boi sie o tym powiedzieć( nie dziwie się że prawo u nas chroni bogatych-lekarzy, prawników,polityków etc. bo sami nie potrafimy sie upomniec o to co nam sie należy widać sprawdza sie jedno bardzo fajne przysłowie czemuś .... boś ....) powodzenia w leczeniu operacyjnym życzę
Forumowicz
24-11-2011, 15:07:13

Ło ostro ostro .
W moim przypadku lekarz odradził mi ruchomy implant ze względu właśnie na to co ktoś tu napisał po kilku latach ok 40% implantów obrasta i tracą swoją funkcję a nawet mogą pogorszyć sytuację.
Kolejny raz ktoś tu piszę o leczeniu na zachodzie bądź północy.Co do Szwecji to opieka socjalna/medyczna do Polski to inny świat więc nie ma o czy gadać.
Ale zastanawiam się czym różni się polska dyskopatia kręgosłupa od szwedzkiej ?
Sorry ale jakbym miał z moją przepukliną czekać w Szwecji jeszcze 5 lat bo tam się nie operuje to w moim przypadku za góra rok byłbym wysuszonym ogórkiem kiszonym nie nadającym sie nawet na przecier !!
Ja jestem świadom że posypie mi się kolejny poziom kręgosłupa - choć podobno wcale nie musi i mam nadziej że jeśli już tak się stanie to za jak najpóźniej.
A jeśli tak się stanie to na pewno nie będę obwiniał za to lekarza, który właśnie mnie ciął.
Więc kur***a nie róbmy ze wszystkich naszych lekarzy debili !!!
Hamer pytanie o kołnierz - jakie były u Ciebie zalecenie nosić bezwzględne 1-2 miesiace czy tylko do transportu ?
Forumowiczka
24-11-2011, 15:18:08

no tak. Dopiero co przerabialiśmy temat, ze w Niemczech jest cudownie a w Polsce okropnie, a teraz mamy się wciągnąć w dyskusje, że w Szwecji jest super.
Skoro tak ci nie pasują nasze opinie, to po prostu nas opuść. Jaki masz w tym problem?
Ciężko rozmawia się z osobami sfrustrowanymi, które wiecznie i o wszystko mają pretensje do świata. Podejrzewam że na innych polach masz pewnie podobne przekonania.
Nie chcę ci sprawiać przykrości ale twoje wypowiedzi są tendencyjnie atakujące i w pretensjach. W takim stanie ducha nie jest możliwa rozmowa, więc proponuję żebyś się po prostu wycofała z forum.
W końcu jak sama wiesz najlepiej, tutaj piszą tylko ci idioci, którzy nie wiedza że są źle leczeni, niepotrzebnie operowani przez polskich konowałów i nie potrafią potem dojść swoich praw przez polskich dennych prawników. Skoro tak, to spędzaj czas w milszej atmosferze - po co masz się denerwować.
Bezimienna - życzę ci powodzenia i mniejszych pretensji do całego świata.
Asia
Forumowiczka
24-11-2011, 15:28:01

Raf, nie zauważyłam cie. To oczywiście nie było do Ciebie :)
wkleiłeś wpis szybciej.
Asia
Forumowicz
24-11-2011, 15:35:32

buraczek 2011-11-24 16:28:01 Raf, nie zauważyłam cie. To oczywiście nie było do Ciebie :)
wkleiłeś wpis szybciej.
Asia
ałaaaa normalnie już lód do policzka przykladam takiego liścia od Ciebie dostałem :):):):)
Forumowiczka
24-11-2011, 15:49:14

a ja przed chwilą jeszcze coś odkryłam. Późno ale to pewnie dlatego, że taka głupia jestem:
Cytaty z tekstu który wkleiła Bezimienna:
„Prof. Maciej Hilgier z Centrum Onkologii w Warszawie w obawie przed powikłaniami nie zgodził się na chirurgiczne usunięcie zwyrodniałego fragmentu dysku w odcinku lędźwiowym. Po intensywnej fizykoterapii bóle minęły. Na zabieg zdecydował się dopiero po pięciu latach, gdy doszło do zwyrodnienia krążka międzykręgowego w okolicy sąsiedniego kręgu” – popatrzcie: nie operował się a i tak sąsiedni dysk mu siadł. Coś takiego, prawda?.
I kolejny:
„Za granicą, jeżeli leczą pacjenta na kręgosłup sześć tygodni i jego stan się nie poprawia, trzeba go operować. W Polsce lekarze to artyści, robią po swojemu” - ponoć u nas operują bez potrzeby. Tylko, ze na operację czeka się znacznie dłużej niż 6 tygodni. Czyli będąc na zachodzie, z naszymi dolegliwościami zaliczylibyśmy operacje jednak szybciej

Raf jak to robisz, że jak cytujesz to okienko akceptuje ci inny kolor tła? Bo jak ja coś wklejam to wszystkie formaty się kasują.
tak tak, wiem, ze to znów dowód mojej głupoty, pewnie wycieli mi z dyskiem i inteligencję

ale pytam naprawdę.
Asia
gość
24-11-2011, 16:07:38

Kochani, nikt nie zmusza Was do zabiegu! Ja jestem przypadkiem, który chyba "lubi się kroić" Nikt mnie nie namawiał do zabiegu- od razu usłyszałam,że jestem wrakiem , muszę mieć trzy zabiegi chyba,że po pierwszym się poprawi! Mam trzy stałe implanty i płytę przednią i całkiem dobrze funkcjonuję. Niektórzy mnie znają osobiście i wiedzą ,że nie jestem bardzo sztywnym trupem.
Oczywiście życie jest inne, dużo wolniejsze ale bez bólu- oczywiście jak dbam o siebie a często robię rzeczy niewskazane a potem kilka dni zdycham.
Ja trafiłam na swojego neurochirurga z przydziału kolejkowego w 2004 a wtedy nie było w necie opinii o lekarzach. Jestem jemu wierna i wiem,że jeszcze się z nim spotkam. Nie szukałam innych konsultacji a miejsce zabiegu wybierałam jak najbliżej domu. Dzisiaj mam do niego stały wstęp na oddziale o każdej porze i muszę przyznać,że na mój widok facet zielenieje ze strachu, że znowu coś poszło.Mamy dobrych lekarzy może tylko chore przepisy. Nie narzekajmy w szpitalu te trzy dni idzie wytrzymać.
Aha, jeszcze dodam,że nikt mi nie mówił jaki będzie implant i dopiero z wypisu wynikało co wsadzili.
Pozdrawiam wszystkich a zwłaszcza naszego trolla, który nie ma odwagi się podpisać-Vika
Vika
Forumowicz
24-11-2011, 16:58:08

Jak ja to robię , kochana to musisz zrobić tak :
1 zrobić jaskółkę
2 podczas jaskółki małym palcem prawej dłoni dotknąć dużego palce lewej stopy
3 będąc w takiej pozycji lewą ręką musisz zakreślić 6 liczb w totka
4 zrobić 3 przysiady i 11 brzuszków nie więcej ani nie mniej
!!!!

możesz też po prostu patrząc na kogoś post wcisnąć przycisk "cytuj" w prawym górnym rogu każdego postu,obok przycisku "usuń post" a na linii z datą i godziną.
Forumowiczka
24-11-2011, 17:00:37

chyba łatwiej mi wyjdzie z jaskółką
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: