Witam! Dawno się nie odzywałam, ale mam tyle na głowie, że wciąż brak mi czasu. Od mojej operacji - implanty c5-c6, c6-c7 -minęło 8 miesięcy. Nie wróciłąm jeszcze do pracy. Byłam w styczniu na trzytygodniowej rehabilitacji (magnetronik, laser i mobilizacja z rehabilitantem). Czas mijał, a ja wciąż jakaś taka nie bardzo. Poszłam do neurochirurga, rtg niby ok, ale poprosiłam o rezonans. Odebrałam wynik i nie wiem, co myśleć.,, Zmiany zwyrodnieniowe (...) Zmniejszenie przedniekj rezerwy płynowej kanału kręgowego praktycznie na całej długości odcinka szyjnego oraz zmniejszenie rezerwywy płynowej zwłaszcza na poziomie c2-c3, c6-c7. Na poziomie c4-c5 widoczna jest ok 2 mm tylno-posrodkowa protruzja krążka międzykregowego z modelowaniem worka oponowego , z niewielkim zwęzeniem obu otworów międzykręgowych, bardziej prawego. Na wysokości c6-c7 stwierdza się ok. 3 mm tylno-pośrodkową z lewostronną latelaryzacją protruzję resztkowego krązka międzykręgowego z modelowaniem worka oponowego, z modelowaniem rdzenia szyjnego w odcinku przednio- lewobocznym - sygnał rdzenia szyjnego na tym poziomie wydaje się być niezupełnie jednorodny - podwyższony w sekwencjach T2- zależnych co nie pozwala na wykluczenie rozpoczynającej się mielopatii - ocena utrudniona za wzglądu na obecność artefaktów poczodzących od tytanowych implantów."
Czuję się chyba gorzej niż przed operacją, moja prawa strona ciała od głowy przez kark, bark całą rękę sprawia wrażenie zdrętwiałej i boli.
Wizytę u neurochirurga mam 29 lipca, dlatego proszę doświadczone Szyjki napiszcie, co sądzicie na podstawie opisu? Czy mam się szykować na powtórkę? Czy kroś z Was miał reoperację z powodu ucisku resztki nieusuniętego dysku? Czy można coś z tym zrobić, przezcież implanty zrosły się z kregami?
Czekam - pozdrawiam - Ela