"Gościu od badań", lata temu przed operacją szyjnego miałam podobną sytuację do Twojej. Operacja też WIM na Szaserów. Po odmowie rodzinnego zadzwoniłam do NFZ, odpowiedź była dwuznaczna, rodzinny może ale nie musi. Z tą wiedzą wróciłam do rodzinnego, wyżebrałam skierowanie na ograniczony pakiet. Resztę miałam pobraną w oddziale neurochirurgii po przyjęciu. Kolejną operację obleciałam swoimi kanałami poza systemem POZ.
W 2017 przed lędźwiowym od razu zapytałam swojego neurochirurga.
Okazało się, że badania przedoperacyjne robi się ambulatoryjnie na Szaserów, trzeba się zapisać na termin żeby pobrać ok.1-2 tyg. przed wyznaczonym przyjęciem do szpitala (tak było wtedy z zapisami). Trochę na okrętkę, ku pocieszeniu, że nie jedyna napotkałaś schody, informuję że jest to proste, od zawsze tak przebiega, tylko brakuje tej informacji podczas przekazywania kartki z niemałym wykazem niezbędnych badań i trzeba dopytać o szczegóły, gdzie tę kartkę zrealizować bo dla pacjenta nie jest to oczywiste.
Zadzwoń do sekretariatu klinki neurochirurgii i dowiedz się o numer telefonu do punktu pobrań. Mam nadzieję, że informacja nadal aktualna. Pozdrawiam Z.