Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-06-2022, 21:21:47

Gość 2022-06-10 11:13:27
Ania-nati 2022-06-10 07:46:07
Gość 2022-06-09 18:31:51
Ania-nati 2022-06-08 22:46:14
Ja się kurcze zapomniałam zapytać o to czy będę nosić kołnierz. Czym bliżej tym mam większego pietra a boli coraz częściej:(
A jakie masz objawy? I które krążki będziesz miała operowane?
Będę miała robione c5 c6
Objawy drętwienie rąk w łokciach, ogromny ból między łopatkami i czasami teraz rzadziej ból głowy z lewej strony.
No właśnie ten ból min. Łopatkami dokucza najbardziej. Tak, że czasami mam ochotę już teraz położyć się na stole operacyjnym. A długo czekałaś z podjęciem decyzji o operacji? I jak mogę zapytać, gdzie będziesz operowana?
Czekałam półtora roku na operację. Poszlam na pierwsa wizytę ,bo mnie neurolog skierowala sama po ibejrzeniu plytki powiedziala,ze to chyba skinczy sie operacja. Poszlam do dr Baranowskiej i potwierdzila dostalam pozniej telefon z data operacji i tak sobie czekalam w trakcie czekania mialam fizjoterapie wypadek z alpaką i znowu rehabikitacja
itd. Operowana będę w Konstancinie przez doktor Baranowską
Forumowiczka
11-06-2022, 10:23:59

Też odwoływałam 🙈 drugi raz sami mi odwołali z powodu pandemi. No a później to już wiedziałam, że nie ma na co czekać bo lepiej nie będzie. A tydzień przed operacja u mnie nastąpiło cudowne ozdrowienie, nie bolało nic 😅 po operacji też było ok, później się pojawił ból między łopatkami, co jest ponoć normalne. I tak z dnia na dzień było coraz lepiej. Ale do dziś kiedy przeciąże szyjkę za bardzo potrafi dokuczać. W sierpniu mam rezonans, żeby zobaczyć jak się tam sprawy mają,i czy nie siada kolejny poziom.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
gość
12-06-2022, 16:49:13

Ja się tak tego boję jak niczego innego. Boje się, że zostanie uszkodzony rdzeń podczas operacji. Mam zestaw ćwiczeń od fizjoterapeuty, to ćwiczę kilka dni i mam te objawy tak teraz zaaognione, że nie wiem czy wytrzymam. Wszystko boli. Zauważyłam, że podczas rehabilitacji na NFZ też tak było. Wtedy mniej, teraz bardziej. Potem przerwałam na chwilę bo przeciazylam szyjny i nie ćwiczyłam, to wtedy ból minął - sam. Nie miałam żadnych objawów. Wróciłam po miesiącu na kolejną terapię pod okiem fizjoterapeuty, żeby jednak ćwiczyć i boli, że się zwijam. Nie wiem już sama co mam robić. Rehabilitowac czy operować. Boje się, że jak to zaniedbam, albo niewłaściwa decyzję podejmę to dojdzie np. Do mielopatii. Mam obecnie drętwienie rąk, szczególnie w nocy, ból min. Łopatkami, promieniuje aż do piersiowego, czuje trochę potylicę, bóle mięśniowe - Monika.
Początkująca
13-06-2022, 05:29:29

Zastanawiam się jak to jest od razu po operacji w szpitalu. Zakładają cenwnik?
Jest się w jakimś kołnierzu?
Leżysz cały czas,czy można chodzić?
Jakieś rady dla osoby,która tylko była w szpitalu rodzić
Forumowiczka
13-06-2022, 07:00:53

Ania-nati 2022-06-13 07:29:29
Cewnika nie zakładają, jak trzeba do toalety to przynoszą basen, chociaż ja wstawałam pod okiem pielęgniarek bo inaczej nie dało rady 🙈 ja byłam w kołnierzu ale ja nie mam płytki. Po operacji leżysz, później przychodzi rehabilitant i to on Cię pionuje i spaceruje z Tobą przez jakiś czas po korytarzu.
Monika też się bałam. A teraz niebo a ziemia i nie żałuję ani trochę, raczej stwierdzam, że mogłam nie odwoływać. Ja miałam zakaz terapii manualnej, żadnych ćwiczeń bo mogłam sobie tylko zaszkodzić. Nawet jak byłam u dobrej rehabilitantki to powiedziała, że ona mnie nie dotknie bo nie chce mi większej krzywdy zrobić. Jeśli Cię boli po rehabilitacji, to może warto zrezygnować z ćwiczeń. Niewiem, a co mówi twój fizjoterapeuta?
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Forumowiczka
13-06-2022, 07:05:09

Rady?
Jak poczytasz forum wstecz to tam ich pełno.
A z pewnością weź sobie wodę w butelce z dziubkiem, niekapek - lepiej pić na leżąco na początku.
Koszulkę najlepiej rozpinaną, nie ściąganą przez głowę - będzie Ci się lepiej rozbierać.
Weź sobie tabletki łagodzące na gardło, po operacji gardło boli i ciężko trochę przełykać, i dlatego dobrze mieć też ze sobą musy lepiej się przełyka, ja obiady bardzo męczyłam, ratowałam się właśnie musami.
To chyba te najważniejsze.
No i oczywiście weź ze sobą spokój,naprawde nie ma się czego bać. Nie taki diabeł straszny :)
gość
13-06-2022, 08:07:55

Daagula 2022-06-13 09:00:53
Cewnika nie zakładają, jak trzeba do toalety to przynoszą basen, chociaż ja wstawałam pod okiem pielęgniarek bo inaczej nie dało rady 🙈 ja byłam w kołnierzu ale ja nie mam płytki. Po operacji leżysz, później przychodzi rehabilitant i to on Cię pionuje i spaceruje z Tobą przez jakiś czas po korytarzu.
Monika też się bałam. A teraz niebo a ziemia i nie żałuję ani trochę, raczej stwierdzam, że mogłam nie odwoływać. Ja miałam zakaz terapii manualnej, żadnych ćwiczeń bo mogłam sobie tylko zaszkodzić. Nawet jak byłam u dobrej rehabilitantki to powiedziała, że ona mnie nie dotknie bo nie chce mi większej krzywdy zrobić. Jeśli Cię boli po rehabilitacji, to może warto zrezygnować z ćwiczeń. Niewiem, a co mówi twój fizjoterapeuta?
Mój fizjoterapeuta, kazał mi poczekać z pół roku i zobaczyć czy puszcza. Jeżeli, nie będzie żadnej poprawy, sam powiedział, żeby zastanowić się nad zabiegiem. Byłam u niego pierwszy raz w tamtym tygodniu, dyskopatia to jego konik, podobno z opinii innych zna się na rzeczy. On od razu powiedział, u niego będzie bolało. Innej terapii nie ma na to. Ma boleć, aby potem mogło być lepiej. Jest ostrożny w doborze ćwiczeń. Ja mam dwie przepukliny, tak naprawdę walczę z jedną min. C6/C7 bo ona daje w kość. Uciska worek oponowy i ta jest na pewno operacyjna, druga lekarz rehabilitacji, który mnie prowadzi i fizjo. Mówi, że ćwiczeniami można ją cofnąć, bo ten krążek nie jest jeszcze taki chory jak tamten. Dziś mam się skontaktowac, ze swoim fizjo. I powie mi czy coś modyfikujemy czy jak mu powiem, jakie objawy dodatkowo doszły od tygodnia, jak zaczelam cwiczyc czy odpuszczamy, bo może i tak być. Każdy mi mówi, że operacje zdarze zrobić, albo to najlepsze, dopóki chodzę, żeby się nie decydować... Dwóch neurochirurgów - ogólnie odpowiedzieli no ok może być operacja, ale to nic pilnego. Ja wiem, że to latami na to pracowałam. Mam fajną, pracę, ale ZA BIURKIEM. I żeby mogła być poprawa, to potrzeba czasu o ile w ogóle będzie. Ja mam ból rozproszony, czyli gorszy, trudniejszy do zaleczenia. Tysiąc myśli, ich gonitwa. Jestem w kropce i tak naprawdę nie wiem jaką decyzję podjąć, bo wszystko się może zdarzyć...
A Ty masz jakieś dolegliwości po tej operacji? Czy wszystko Ci ustąpiło?
Forumowiczka
13-06-2022, 13:58:02

Mi wszystko ustąpiło, jak ręka odjął. Ja już czułam różnice kiedy się obudziłam po operacji. Oczywiście ból w trakcie gojenia jest, ale to jest pikuś z tym co było wcześniej. Teraz jest ok, tylko jak przeciąże, to podokucza szyja, ale wtedy wystarczy że się położę i dam jej trochę odpocząć.
gość
13-06-2022, 17:57:14

Daagula 2022-06-13 15:58:02
Mi wszystko ustąpiło, jak ręka odjął. Ja już czułam różnice kiedy się obudziłam po operacji. Oczywiście ból w trakcie gojenia jest, ale to jest pikuś z tym co było wcześniej. Teraz jest ok, tylko jak przeciąże, to podokucza szyja, ale wtedy wystarczy że się położę i dam jej trochę odpocząć.
Bardzo się cieszę! Oddałabym wiele za taki stan. Zawsze zdrowie stawiałam i stawiam na 1 miejscu. Jutro mój fizjo. Podejmie ostateczna decyzje, czy walczymy, czy lepiej poddać się operacji dla mojego dobra.
Początkująca
14-06-2022, 04:53:18

Dzięki za rady. Cały czas o tej toalecie myślę hehe.
Prawie wszystko mam już spakowane ja nie bardzo mogę te musy,bo muszę uważać na cukier mąż i córka będą mi przywozić jedzenie,bo podejrzewam,że szpitalnego nie dam rady jeść.
Kołnierz też wziąć? Bo mam jeszcze z wypadku samochodowego. Jak tylko wejdę do szpitala I pobiorą krew muszę ich poprosić o coś na uspokojenie teraz jak piszę to czuje ,że mi ciśnienie skoczyło i panika jest. Choć wiem,że podobno nie ma czego się bać;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: