Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
15-01-2022, 15:32:08

Witam wszystkich , właśnie odebrałem opis z rm kręgosłupa szyjnego, wizytę u neurochirurga mam za 4 tygodnie i tak się zastanawiam czy czeka mnie zabieg z takimi zmianami.
Opis
Na poziomie C3/C4 widoczne szerokołukowe uwypuklenie krążka międzykręgowego ku tyłowi na ok 2 mm w głąb kanału kręgowego, z
modelowaniem worka oponowego, z dyskretnym spłaszczeniem przedniej powierzchni rdzenia kręgowego, bez zmiany jego sygnału (wąska
rezerwa płynowa zachowana), z niewielkim zwężeniem otworów międzykręgowych, bez ewidentnych cech kolizji z nerwami rdzeniowymi.
Na poziomie C4/C5 widoczne szerokołukowe uwypuklenie krążka międzykręgowego ku tyłowi na ok 1,3 mm w głąb kanału kręgowego, z
modelowaniem worka oponowego, bez cech ucisku na rdzeń kręgowy, bez cech kolizji z nerwami rdzeniowymi.
Na poziomie C5/C6 widoczne wyciągnięcia kostne na tylno- lewobocznych krawędziach trzonów kręgów oraz szerokopodstawne, tylnopośrodkowo-
lewoboczne wypadanie krążka międzykręgowego na ok 4,5 mm w głąb kanału kręgowego, z uciskiem na worek oponowy, z
modelowaniem przednio-lewobocznej powierzchni rdzenia kręgowego, bez ewidentnej zmiany jego sygnału, z następowym zwężeniem lewego
zachyłka korzeniowego i w mniejszym stopniu otworu międzykręgowego, z podejrzeniem kolizji z lewym nerwem rdzeniowym C6. Wymiar
strzałkowy światła kanału kręgowego na tym poziomie pośrodkowo zwężony do ok 9 mm.
Forumowicz
16-01-2022, 20:34:36

"Gościu".
Czy operacja to zależy jak się czujesz. Przy takich zmianach to z reguły większość ludzi ma problemy ale są również osoby które żyją z tym jakby nigdy nic.
Neurochirurg Cię oceni i doradzi.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkujący
19-01-2022, 20:15:29

Witam mam pytanie czy robiliście coś na mobilizację blizny i jakie specyfiki stosowaliście i to co jest ważne od kiedy zaczęliście mobilizację blizny. :) Pozdrawiam
Forumowicz
19-01-2022, 21:11:41

Ja stosowałem srebro koloidalne w sprayu. Odkaża, goi wspaniale.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkujący
22-01-2022, 13:53:34

Od kiedy zacząłeś je stosować? "tzn 2 3 tydzień po operacji? I czy jakoś masował es to miejsce?
Forumowiczka
23-01-2022, 14:58:01

Przemek183bu 2022-01-19 21:15:29
Witam mam pytanie czy robiliście coś na mobilizację blizny i jakie specyfiki stosowaliście i to co jest ważne od kiedy zaczęliście mobilizację blizny. :) Pozdrawiam
Ja używałam maści Contractubex. Smarowałam dość często i przy każdym smarowaniu masowałam bliznę z 5 min. Dziś blizna prawie niewidoczna, znajomi mówią że trzeba się przyjrzeć żeby zauważyć.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Wtajemniczona
24-01-2022, 17:14:07

Contratubex wmasowywać delikatnie kilka razy dziennie. Bliznę też trzeba później rozruszać, ruszając skórą góra-dół i boki (delikatnie oczywiście, fizjoterapeuta powinien pokazać). U mnie tak samo blizna praktycznie niewidoczna.
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
gość
13-02-2022, 14:19:00

Witam was. Jestem przed operacją dysku kręgosłupa szyjnego .ponieważ pęk i uciska na nerw... Termin na operację miałam tydzień temu ale wyszedł pozytywny covid.teraz czekam na kolejny termin..ale z dnia na dzień obawiam się tej operacji i szukam jakieś pomocy ze strony masażystów i fizjoterapeutów.mam 28lat.
gość
13-02-2022, 14:26:06

Wysokość trzonów kręgów zachowana. Wczesne zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgów i stawów międzykręgowych,
najbardziej nasilone na poziomie C5/6 z cechami dehydratacji krążków międzykręgowych na ww poziomach.
C5/6 - szerokopodstawna tylna centralna i nieco lewoboczna przepuklina modelująca worek oponowy i rdzeń kręgowy z
redukcją okołordzeniowej rezerwy płynowej. W wymiarze AP kanał kręgowy zwężony do ok 8 mm. Niewielkie zwężenie
prawego i umiarkowane - lewego otworu międzykręgowego.
C6/7 - tylna centralno-lewoboczna szerokopodstawna przepuklina modeluje worek oponowy i rdzeń kręgowy. Kanał
kręgowy w wym AP zwężony do ok 8 mm. Niewielkie zwężenie obu otworów międzykręgowych.
Na pozostałych poziomach nie obserwuje się istotnej stenozy kanału kręgowego ani otworów międzykręgowych.
Rdzeń kręgowy o prawidłowym sygnale, bez cech mielopati.moj rezonans .Alina
Forumowiczka
15-02-2022, 22:28:57

Witam, jak na ten wiek to raczej już konkretnie dorobiłaś sie (zakladam, że jest to opis p.Aliny).
A jakie ma Pani objawy? Ja mialam termin 14.12.2020 i też rozjechał się i przez covid i przez mój strach.Teraz mam ustalony na 6.12.2022 i chodzę na rehabilitację z NFZ , która raczej nie wydaje mi się aby coś pomogła.Jestem osobą sprawną z odpowiednią wagą i pomimo ćwiczeń i wielu rehabilitacji nic nie zmienia się.Prawda jest taka,że albo trzeba natrafić naprawdę na dobrego fizjoterapeutę,do którego trzeba chodzić długo i systematycznie i to trochę moze pomoże ale też wszystko zależy od zmian.Ja mam podobny opis tylko zmiany są na trzech kręgach i mają być implanty stałe ze stabilizacją.A najbardziej boje się efektu domina i kręgosłup zacznie się sypać w tempie ekspresowym.Pani z racji młodego wieku może będzie miała inplanty ruchome to moze nie wystąpi znaczący efekt domina.Ważne jakie ma Pani objawy bo nie leczy się opisu tylko pacjenta.
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: