Witam wszystkich , właśnie odebrałem opis z rm kręgosłupa szyjnego, wizytę u neurochirurga mam za 4 tygodnie i tak się zastanawiam czy czeka mnie zabieg z takimi zmianami.
Opis
Na poziomie C3/C4 widoczne szerokołukowe uwypuklenie krążka międzykręgowego ku tyłowi na ok 2 mm w głąb kanału kręgowego, z
modelowaniem worka oponowego, z dyskretnym spłaszczeniem przedniej powierzchni rdzenia kręgowego, bez zmiany jego sygnału (wąska
rezerwa płynowa zachowana), z niewielkim zwężeniem otworów międzykręgowych, bez ewidentnych cech kolizji z nerwami rdzeniowymi.
Na poziomie C4/C5 widoczne szerokołukowe uwypuklenie krążka międzykręgowego ku tyłowi na ok 1,3 mm w głąb kanału kręgowego, z
modelowaniem worka oponowego, bez cech ucisku na rdzeń kręgowy, bez cech kolizji z nerwami rdzeniowymi.
Na poziomie C5/C6 widoczne wyciągnięcia kostne na tylno- lewobocznych krawędziach trzonów kręgów oraz szerokopodstawne, tylnopośrodkowo-
lewoboczne wypadanie krążka międzykręgowego na ok 4,5 mm w głąb kanału kręgowego, z uciskiem na worek oponowy, z
modelowaniem przednio-lewobocznej powierzchni rdzenia kręgowego, bez ewidentnej zmiany jego sygnału, z następowym zwężeniem lewego
zachyłka korzeniowego i w mniejszym stopniu otworu międzykręgowego, z podejrzeniem kolizji z lewym nerwem rdzeniowym C6. Wymiar
strzałkowy światła kanału kręgowego na tym poziomie pośrodkowo zwężony do ok 9 mm.