Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
08-01-2022, 17:41:30

Witaj Facet
Byłoby dobrze abyś się zalogował przyjmując jakiś nick.
Pisząc jako "gość" trudno będzie skojarzyć kto pisze. Gości tutaj trochę jest.
Do tematu:
napisałeś bardzo ciekawie opisując swoją historię i zmagania z nią związane. Jak na swój wiek - trochę tego masz, jeszcze muszą Cię trochę ponaprawiać, jednak najważniejsze jest Twoje optymistyczne nastawienie.
W większości przypadków twarda psychika to połowa sukcesu.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkujący
09-01-2022, 07:07:46

Kawo już się poprawiam! To ja.
Z tym optymistycznym nastawieniem nie jest tak różowo. Ale staram się.
Forumowiczka
09-01-2022, 12:47:30

Jestem, jestem nie zaglądałam dawno. Tak jakoś leci i się nie składało. Zdrówko u mnie takie sobie. Jestem na etapie wnikliwych badań bo nadal swankuje mi lędźwiowy. Jak coś będę wiedzieć, dam znać. Pozdrawiam wszystkich
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowicz
09-01-2022, 17:52:39

eMKa77 2022-01-09 08:07:46
Kawo już się poprawiam! To ja.
Z tym optymistycznym nastawieniem nie jest tak różowo. Ale staram się.
W staraniu się nie odpuszczaj.
U mnie nie jest jak za młodych lat (oj nie) ale staram się ..... lekceważyć złe objawy.
Jaki będzie dzień, zależy od tego jak spałem tzn. czy szyja boli czy nie. Neurolog, neurochirurg już kilka lat temu mnie "pocieszyli" - tak już będzie. Operacja dużo pomogła ale zbyt późno była przeprowadzona. Niektóre zmiany pozostaną na zawsze i będą dokuczać. No cóż, jak chcą być na zawsze.... to niech se siedzą jako nieproszone. Lekceważę je.
Pozdrawiam.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Wtajemniczona
11-01-2022, 14:13:30

Trzymaj się Dorka cieplutko! Obadaj się i koniecznie daj znać.
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
gość
12-01-2022, 19:02:33

aneta232323 2019-08-23 21:42:21
aneta232323 2019-08-23 21:40:32
Rctomal 2019-08-23 07:36:03
Gość 2019-08-22 21:23:03
Witam :) proszę o interpretację wyniku MR KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO
Nieznaczne zmniejszenie lordozy szyjnej. Trzony kręgów prawidłowej wysokości z dyskretnym uszkodzeniem górnej blaszki granicznej C5 w części przedniej i towarzyszącą niewielką strefą zmian degeneracyjnych - wstępny etap zmian zwyrodnieniowych krawędzi trzonów kręgów na poziomach C4-C5 i C3-C4 wspólnie z dyskretnymi uwypukleniami pierścieni włóknistych modelujący worek oponowy. Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe zwyrodnieniowe stawów m-k. Prawidłowy sygnał szyjnego odcinka rdzenia kręgowego. Szerokość kanału kręgowego i otworów m-k w odcinku szyjnym kręgosłupa w granicach normy. Na granicy zakresu badania na poziomie Th2-Th3 po stronie lewej worek oponowy nieznacznie modelowany przez odczyn zwyrodnieniowy krawędzi trzonów kręgów i uwypuklenie krążka m-k - cechy częściowego zwężenia otworu m-k.
Witaj. Żyj i się ciesz z takiego kręgosłupa. Powiedz jeszcze jakie masz objawy które Ciebie zaniepokoiły i zmusiły do zrobienia MRI? Pozdrówka!
SKOPIOWANE Z FORUM - ZAWROTY GŁOWY
Witam, od 5 lat mój mąż ma zawroty głowy, początkowo towarzyszyły im wymioty, biegunka, ból gałek ocznych, ból kręgosłupa szyjnego, zawroty budziły go w nocy podczas snu. Konsultowaliśmy to w 2 neurologami dostał tabletki, które w jakimś stopniu obniżyły te zawroty i towarzyszące im dolegliwości, ale one pozostały. Twarz czuję taką zdrętwiałą, jak mruży oczyma, czuje jakby coś tam trzymało. Miał robione badania: błędnik, próby błędnikowe, boreliozę, tarczycę, wątroby, nerek, krzywą cukrową, badaliśmy cukier codziennie, ale wszystko było ok, konsultację kardiologiczną( Holter,usg,echo serca), konsultacje laryngologiczną, okulistyczną, rezonans szyi, głowy, kręgosłupa szyjnego, lędźwiowego, eeg. Oczywiście wszystkie badania wyszły bardzo dobrze. A dalej coś się dzieje.Neurolog położyła go do szpitala, badania wszystkie dobre. Ostatnio w ciągu tygodnia dwa razy stracił przytomność z drgawkami, wezwano pogotowie, za 1 razem miał w szpitalu tylko badanie z krwi zrobione wyszły podwyższone izoenzymy, powtórzono to badanie obniżyły się ale nie były w normie, wypuszczono go, w tym dniu akurat były upały, zdarzyło się to w pracy i miał jakiś wysiłek fizyczny i styczność ze słońcem, ale to jak każdy co pracuje. Drugim razem, czyli po 2 dniach zdarzyło się to samo, zabrano go do innego szpitala, gdzie zrobiono mu tk głowy, które wyszło dobrze. Pozostał w domu na L4,gdzie po 6 dniach zaczęło znowu coś się dziać, dziwnie szybko mrugał oczami, miał światłowstręt, ręce trzęsły się, ledwo stał i chodził, zawiesił się trochę,zmierzyłam mu ciśnienie było ok, ale puls był 47, wezwałam pogotowie taką akcje też przy nich, ledwo wstał, pogotowie go zabrało. W szpitalu było podobnie znowu takie akcje, ciśnienie też miał mierzone ale było ok tylko ten puls 40 już był. Zostawili go na oddziele gfdzie miał robione badania eeg, rezonans głowy z kontrastem, holter, angio szyi oczywiście wszystkie wyniki dobre. Włączyli leki na padaczkę, ale napisane jest że padaczka nie określona.Nie było podobnych akcji w szpitalu tylko z rana zawroty głowy usiadł i przeszło. Wypisali go z tymi lekami przeciwpadaczkowymi na razie jest ok ( 3 dni po szpitalu jest) musimy skonsultować się z kardiologiem i neurologiem, ale ciekawe jakie badania mu jeszcze zrobią skoro już miał wszystkie. Czy ktoś może nam powiedzieć co się z nim dzieje, w czym tkwi przyczyna ?? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi !!
CD
Dramat, to jest jakiś dramat.. ciężko Nam jest uwierzyć że nikt nie może nam pomóc. Konsultacja z kardiologiem ok nie widzi niczego co mogłoby mieć za nim (kardiologiem) związek . Umówiliśmy się do neurologa, było takie wejście,że mąz stracił przytmność wchodząc ale tylko na chwilkę( czekajać na wizyte było juz po nim widac ze cos bedzie nie tak ) i w sumie nic specjalego sie nie dowiedzieliśmy tylko tyle ze bedzie mial badanie eeg całodobowe z videorejestracją ( termin poczatek stycznia 2020 r) oczywiście podobne sytyacje wydarzały sie codzienie po wizycie u doktora wiec skonsultowaliśmy to ponownie u tego nerologa, ale nic wiecej nie dowiedzieliśmy się jak tylko funkcjomnować jak do tej pory brac tabletki na padaczke jak do tej pory które na dobra sprawe ani nie pomagaja ani nie robia raczej nic i czekac na ten termin do szpiatala na rok 2020 . zasugerowano nam ze moze to miec podłoze psychogenne( ok .. utrata przytomności, zawroty glowy, bóle głowy wymioty rozwolnienia i jak wyzej pisałałam ) skonsulowaliśmy to tez z psychiatrą, skoro tak nam zalecono i nic !! jesteśmu zupełnie bezradni, wszedzie nic nie wiadomo. Co My mamy robić ?? Mój mąż nadal czuje sie fatalnie !! nawet dzisiaj badaliśmy cisnienie dna oka i tez ok, oczywiscie przed wyjscie z domu przewrócił sie na podłogę ale bez utraty przytomnosci. POMOCY !!!!!!!
gość
12-01-2022, 19:08:07

Może to otolity, kryształki, poczytaj w necie. Można "naprawić" się poprzez ćwiczenie tam opisane. Trudno to stwierdzić, w badaniach nie wychodzi. Warto spróbować🤔
Początkujący
13-01-2022, 08:13:40

Oj Gosciowi z tym problemem nic nie jestem w stanie zasugerować. Ja bym zrobił rajd po lekarzach, od drzwi do drzwi - trza walczyć. Znaleźć w końcu kogoś kto będzie chciał pomóc.
Mam dwa szybkie pytanka do naszych doświadczonych kolegów i koleżanek:
1) jakie mieliście objawy ucisku na rdzeń? Chodzi mi o praktykę - jak to wygląda w rzeczywistości bo teorii jest trochę w sieci.
2) jak się przedstawia diagnostyka rezonansem po implantacji. Czy poziom c5/c6 można z"rezonansować" jak siedzi tytan na c6/C7.
Moja neurolog twierdzi, że nie ma szans, że cokolwiek będzie widać... Hmmm.
Bardzo mi zależy na upewnieniu się, że po tej operacji mam "tylko" ucisk na nerw z jednej strony i nie dochodzi do impresji na rdzeń.
Pozdrawiam.
Forumowicz
13-01-2022, 20:17:41

eMKa77 2022-01-13 09:13:40
1) jakie mieliście objawy ucisku na rdzeń?
Wszelakie jakie sobie tylko możesz wyobrazić, co człowiek to inne ale w gruncie rzeczy podobne: zawroty głowy, nogi jak w paraliżu ( drętwe), chód od prawa do lewa, osłabiona ręka, ból głowy, .....

2) jak się przedstawia diagnostyka rezonansem po implantacji. Czy poziom c5/c6 można z"rezonansować" jak siedzi tytan na c6/C7.
Żadnego problemu. Wykonują i odczytują. No chyba, że ten
rezonans zapożyczony z muzeum, to wówczas nie wiem.
Początkujący
14-01-2022, 05:12:32

Dzięki kawo!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: