Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-11-2021, 19:34:19

Czy po operacji kręgosłupa szyjnego z wymian dysku na implant jest szansa na aktywność sportowa? Bieganie? Wspinaczka? Chodzenie po górach?
Mam mieć zabieg i się mocno stresuje czy wrócę do sportu. Renata
gość
22-11-2021, 13:13:12

Gość 2021-11-21 20:34:19
Czy po operacji kręgosłupa szyjnego z wymian dysku na implant jest szansa na aktywność sportowa? Bieganie? Wspinaczka? Chodzenie po górach?
Mam mieć zabieg i się mocno stresuje czy wrócę do sportu. Renata
Ze wspinaczką nie mam doczynienia,ale biegam po wymianie dysku w lędźwiowym i szyjnym. Na to potrzeba czasu i rehabilitacji i samozaparcia. No i trzeba jednak uważać bo to jednak nie ma się naturalnej amortyzacji w szyi. Przez rok na pewno będziesz musiała odpuścić biegi,a szczególnie jakieś sporty ekstremalne. I niech po operacji nie zwiedzie Cię, że jesteś jak nowa. Bo po wymianie dysku w szyi człowiek czuje się jak nowonarodzony,objawy w 95 procentach znikają:)
gość
22-11-2021, 19:16:59

Witam serdecznie wszystkich
A już myślałam że nie będę musiała zaglądać na to forum .W 2018 i 2019 roku bywałam tu bardzo często .
Choroba krążka międzykręgowego szyjnego z uszkodzeniem korzeni nerwów rdzeniowych ,zniesienie lordozy szyjnej C2-C6,zmiany zwyrodnieniowe z osteofitozą brzeżną trzonów C4-C7 ,przepuklina tylno- lewostronna krążka C4-C5 z uciskiem worka oponowego i wyczerpaniem rezerwy płynowej rdzenia.Duża przepuklina tylno-lewostronna krążka C5-C6..
Operacja 10.10.2018
Discektomia C4-5-6 że spondylodezą międzytrzonową implantami AIF
Było super wszystko przeszło aż do listopad 2021 ,pojawił się znów ból w kręgosłupie szyjnym ,bóli drętwienie lewej ręki od barku aż po same palce z czego dwa już odrętwiałe ,czasami ból lęki nie do wytrzymania .Dziś byłam zrobić rezonans kręgosłupa i teraz czekam na wyniki .Choć w myślach nie jest dobrze bo wiem że będzie źle ,obawy takie jak przed pierwszą operacją .
Myślę że zostanę tu z Wami na dłużej , są tu wspaniali ludzie doradzą ,pocieszną i potrafią wspierać ,już się o tym przekonałam i mam nadzieję że teraz też tak będzie 😘
Forumowicz
26-11-2021, 16:35:13

Renata73 2021-11-22 20:16:59
Witam serdecznie wszystkich
A już myślałam że nie będę musiała zaglądać na to forum .W 2018 i 2019 roku bywałam tu bardzo często .
Pamiętam.

Myślę że zostanę tu z Wami na dłużej , są tu wspaniali ludzie doradzą ,pocieszną i potrafią wspierać ,już się o tym przekonałam i mam nadzieję że teraz też tak będzie 😘
Renato, to już nie to forum. Czasami ktoś zaglądnie, coś napisze ale generalnie - forum śpi.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
gość
29-11-2021, 00:08:28

Dzień dobry
Mam pytanie czy ktoś z Państwa ma implant ruchomy mobi c? Czy jeśli nawet nikt nie ma to proszę o opinię co wie na ten temat. Mam mieć operacje przepukliny szyjnej c5/c6 ale nie wiem czy ruchomy czy sztywny cage? Renata
gość
29-11-2021, 08:26:11

Osłabienie sygnału w obrazach T2-zależnych z tarczy międzykręgowej na poziomach C5/6 oraz C6/7-
zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne.
Nieznaczne obniżenie wysokości tarczy międzykręgowej C5/6.
C3/4 – C6/7:
- tylno-dwuboczne wypukliny krążków międzykręgowych, wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi stawów
międzykręgowych, powodują modelowanie brzusznej i tylno-bocznej powierzchni worka oponowego (z utratą
płynowej rezerwy buforowej i odcinkowym przyleganiem do rdzenia), zwężenie zachyłków bocznych i
otworów międzykręgowych, stwarzając warunki do wystąpienia konfliktów korzeniowych;
- lewe otwory międzykręgowe nieco bardziej zwężone niż prawe;
- cechy stenozy kanału kręgowego na poziomie C4/5 – C6/7 – wymiar AP 9-10mm – najbardziej zwężony na
poziomie C5/6 9mm;
Zmianom tym towarzyszy niewielka osteofitoza krawędzi trzonów.
Zniesienie fizjologicznej lordozy.
gość
29-11-2021, 08:27:52

Dzień dobry to wyżej to moje zmiany w szyjnym, czy to coś poważnego, proszę Was o opinię.
gość
29-11-2021, 08:39:37

kawo witaj serdecznie Ciebie te pamiętam No to szkoda że to już nie to samo forum ,wtedy z ludźmi którzy tu byli to na prawdę wspieraliśmy się wzajemnie .
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich z forum ,ja dalej czekam na wynik rezonansu
gość
29-11-2021, 09:39:52

Gość 2021-11-29 09:26:11
Osłabienie sygnału w obrazach T2-zależnych z tarczy międzykręgowej na poziomach C5/6 oraz C6/7-
zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne.
Nieznaczne obniżenie wysokości tarczy międzykręgowej C5/6.
C3/4 – C6/7:
- tylno-dwuboczne wypukliny krążków międzykręgowych, wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi stawów
międzykręgowych, powodują modelowanie brzusznej i tylno-bocznej powierzchni worka oponowego (z utratą
płynowej rezerwy buforowej i odcinkowym przyleganiem do rdzenia), zwężenie zachyłków bocznych i
otworów międzykręgowych, stwarzając warunki do wystąpienia konfliktów korzeniowych;
- lewe otwory międzykręgowe nieco bardziej zwężone niż prawe;
- cechy stenozy kanału kręgowego na poziomie C4/5 – C6/7 – wymiar AP 9-10mm – najbardziej zwężony na
poziomie C5/6 9mm;
Zmianom tym towarzyszy niewielka osteofitoza krawędzi trzonów.
Zniesienie fizjologicznej lordozy.
Dodam, że mam zawroty głowy, szumy uszne, nieostre widzenie, ogólnie jestem bardzo słaby. Czy te zmiany mogą dawać takie dolegliwości?
gość
29-11-2021, 17:25:26

Wg mnie tak, mam 31 lat i mam tak samo zawroty głowy, osłabienie siły mięśni, jakieś takie napięcie tych mięśni. Kupiłem okulary na nieostre widzenie, ale też taki objaw mam, do tego jakieś elektyzowanie włosów, ból głowy, karku, między łopatkami i ręki. Mam 31 lat a co zrobię to muszę odpoczywać jkabum miał 60 lat. Pozdrawiam Przemek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: