Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
28-02-2020, 14:56:59

tltester 2020-02-28 14:52:31
Lucy0402, u mnie jest podobnie - niby da się żyć (pracować już nie za bardzo) to wydaje mi się że jest dobrze. Ale popatrzę na opis, zdjęcia i wtedy do mnie dochodzi, że wcale nie jest. Co do Twojego wcześniejszego wpisu to neurochirurg nie rozwlekał się tylko obejrzał MRI, westchnął i powiedział, że trzeba będzie to operować. Drugi neurochirurg powiedział, że tak dużego okazu to chyba jeszcze nie widział.
Ja też byłam okazem 🤣 każdy lekarz, który widział MRI pytał, co takiego robiłam, że mam taką wyjątkową przepuklinę. A na oddziale, jak była wizyta to tylko było "to ta Pani od tej przepukliny." Żałuję, że nie pobierałam opłat za wgląd w moje MRI 🤣
To tak na rozluźnienie.
Tlester, zrób coś fajnego, przyjemnego, dobrego dla siebie, coś co lubisz, ale nie zaszkodzi na twoją szyję. Czasami trzeba zresetować myśli, żeby móc spojrzeć na problemy trzeźwym okiem.
Skoro oboje jesteśmy wyjątkowymi przypadkami, to też dasz radę, jak ja 😉
Miałam o tym nie pisać, ale robiłam tetaz rezonans kontrolny. Mam nową wypuklinę, w c7. Pojawiła się w ciągu 4 m-cy. Jadę do operatora w najbliższą środę. I wiesz co, nie panikuję, nie martwię się na zapas. To się zdarza, po prostu. Widocznie mój kręgosłup nie radzi sobie z implantem, wlasciwie ze sztywnoscia. Będzie, co będzie 😉 przecież nie poddam się, mam dla kogo walczyć!
Jedno wiem na pewno, potrzebujesz wsparcia, ale nie wirtualnego. Porozmawiaj z żoną, przyjacielem, kimś bliskim.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Początkująca
28-02-2020, 15:15:03

tutef 2020-02-28 13:52:07
cóz nie czuję się ignorantem w tej materii jestem lekarzem ,poza tym długo choruję i mam sporą wiedzę a przede wszystkim własne doświadczenia
uważam po prostu ,że chorzy często zbyt pochopnie decydują się od razu na operacje licząc ,że jest to zabieg naprawczy a to nie prawda ona usuwa tylko objawy jednocześnie naruszając całą naszą konstrukcję .Próba leczenia zachowawczego wymaga niezwykłej systematyczności i pracy wymaga czasu ,pieniędzy ale również wsparcia najbliższych( a nie komentarzy w stylu już się pokrój bo ile mam za Ciebie robić ).Straszenie i tak już przerażonych i załamanych pacjentów wózkiem jest nieludzkie ale oczywiście wywiera piorunujący efekt -no kto chciałby jeżdzić na wózku.
Masz duzo racji. To niestety, albo stety prawda. Kazdy przypadek jest inny i lekarz podchodzac do pacjenta powinien traktowac go indywidualnie.
Gdyby czlowiek moglby przewidziec co robil zle do tej pory, czym sobie szkodzil, pewnie zastanowilby sie i wiecej sam sobie by nie zaszkodzil. Prawda jest taka ze czesto szkodzimy sobie nie swiadomie albo twierdzimy ze jeztesmy za mlodzi zeby mial sie nam uszkodzic kregoslup. Myslimy ze takie rzeczy to dopiero na starosc. A tu niestety guzik prawda.
Ja z siedzeniem przy biurku nie mialam nic wspolnego, zawsze bylam osoba aktywna, caly czas w ruchu. Poprzednia prace stojaca, a teraz jezdzaca. Ale zawsze potem byl rower, jakis areobik... czasami chcialam nadgorliwie pomoc bliskim, cos zaniesc, przeniesc, dzwignac... no i teraz czlowiek jest madry po szkodzie...
Początkująca
28-02-2020, 15:22:14

Tutef mam pytanie jeszcze, jak to z Toba bylo , jestes po operacji czy jeszcze przed?
Czy jesli na innych poziomach sa wypukliny to tez odrazu cos sie z nimi robi czy tylko przepukliny sa do operacji?
Czy mozna usunac sama przepukline bez usuniecia dysku?
Czy lepszy jest implant staly czy ruchomy?
Wtajemniczony
28-02-2020, 15:25:01

AgaZielona, dzięki za wpis. Ja mam dwie na raz do robienia C5C6 i C6C7. Jedna już jest w takim stanie, że i tak wyjdzie a po co kroić się dwa razy. U mnie to jest konsekwencja wypadku w dzieciństwie i pewnie nie dbania o to później. Czasu nie cofnę. Z żoną rozmawiam ale ona ma powoli dość i mówi, że jak mus to mus i trzeba iść na tę operację, choć bardzo się obawiam. Czytam forum wstecz i były wpisy, że szpitale zarabiają na operacjach i link do artykułu. Z ciekawości wszedłem, otworzyła się strona gabinetu rehabilitacyjnego ale artykułu już nie było. Nie mam nic przeciwko rehabilitacji i rehabilitantom i gdyby była mi w stanie wciągnąć przepuklinę mająca taki rozmiar i usunąć ją z kanału korzeniowego, to chętnie bym z tego skorzystał - rehabilitanci też nie świadczą usług za darmo. Ważenie co lepsze operacja czy rehabilitacja nie będzie miało końca. Są przypadki, gdzie operacja ratuje sprawność a są i takie, gdzie wystarczy rehabilitacja. AgaZielona, u Ciebie robili jeden poziom, u mnie mają być robione dwa na raz - to mnie dopiero napawa obawami. Właśnie tego, że może sypać się reszta boję się najbardziej ale muszę być dobrej myśli bo jest forumowiczka u której tyle lat po operacji nic się nie dzieje.
Forumowicz
28-02-2020, 15:54:24

Ostatnie trzy strony wstecz ................... ludzie, STOP czarnym myślom i czarnym scenariuszom.
Pogoda na Was wpływa , że każda wypowiedź to tylko jęki, żale i wszechobecna troska.
Wiem, ja też pisałem że jest mi ciężko ale jeżeli dobrze pamiętam to pisałem o moich objawach chorobowych. Na pewno (chyba) nie piszczałem nie płakałem. Jeżeli ktoś pisze i to mu przynosi ulgę - proszę bardzo, niech pisze. Nawet wskazane aby to z siebie wykrztusił, ale to nie rozwiąże problemu.
Z perspektywy czasu powiem tak: Jak ktoś lubi cierpieć i narzekać - cierp i narzekaj sobie. Jak ktoś chce być wyleczony i do tego potrzebna jest operacja, to - nie kombinuj, nie rozczulaj się nad sobą tylko - "męska decyzja", koniec gadania i biadolenia --- marsz na zabieg.
Zrozumieli ? - wykonać.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczona
28-02-2020, 16:49:16

"Cycki do przodu i wio" 😉
Początkująca
28-02-2020, 17:16:51

Helloł
Żyję i wszystkim ruszam
Widzę, że trochę mam do nadrobienia, ruch tu się zrobił.
U mnie w skrócie: w niedzielę zostałam przyjęta na oddział, we wtorek operacja (implant c5/c6), w czwartek wypis i do domku.
Wrażenia ogólne: czuję się lepiej, niż po 1 operacji. Szczególnie gardło, struny głosowe i przełyk są w lepszym stanie, bo poprosiłam anestezjologa o możliwie wąską rurkę Obywam się bez przeciwbólowych. Trochę boli, łupie, sztywno ale da się przeżyć. Teraz czeka mnie błoga rekonwalescencja...
7.12.2018 stabilizacja c6/c7 25.02.2020 stabilizacja c5/c6
Wtajemniczona
28-02-2020, 17:32:48

Ala_Ala 2020-02-28 18:16:51
Helloł
Żyję i wszystkim ruszam
U mnie w skrócie: w niedzielę zostałam przyjęta na oddział, we wtorek operacja (implant c5/c6), w czwartek wypis i do domku.
Wrażenia ogólne: czuję się lepiej, niż po 1 operacji. Szczególnie gardło, struny głosowe i przełyk są w lepszym stanie, bo poprosiłam anestezjologa o możliwie wąską rurkę Obywam się bez przeciwbólowych. Trochę boli, łupie, sztywno ale da się przeżyć. Teraz czeka mnie błoga rekonwalescencja...
Cieszą mnie Twoje dobre wieści 😊 ta rurka to po znajomości 😉 dużo zdrowia! Odpoczywaj, póki możesz 🙃 ja po 4 m-cach już nie mam taryfy ulgowej w domu 🤦‍♀️
Forumowicz
28-02-2020, 17:41:35

Dobry wieczór WSZYSTKIM przed w trakcie i po.Jestem po.........i to dawno bo 2011 r miałem robione na raz dwa poziomy ułozylismy wtedy nasz elementarz czyli ABC szyjek.Jak do tej pory funkcjonuję normalnie w 95% nie nażekam.Zgodziłem sie na operacje bo nie wyrabiałem z bólu.Wiem że lepiej mieć swoje.Kazdy przypadek jest inny i niemozna sie porównywać.Po operacji to kołnież nosiłem jakiś czas ale dla ochrony szyi przed poklepywaniami itp.Dlatego nikogo nie namawiam na operację niemniej jest potrzeba przynajmniej 2 opinii.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowiczka
28-02-2020, 17:41:36

Ala_Ala 2020-02-28 18:16:51
Helloł
Żyję i wszystkim ruszam
Super że już jesteś po i wszystko ok oby teraz szybko się zagoiło i po problemie odpoczywaj i dyryguj !!!
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: