Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
22-01-2020, 08:43:38

Lucy0402 2020-01-21 17:43:33
witajcie szyjki kochane.
Chyba dziś kryzys mnie dopadł jakiś....albo ta pogoda
boli mnie prawie wszystko , kark, ramiona, lędźwiowy a w ręce gdzie pozostały jeszcze drętwienia to nadgarstek, kciuk i wszystkie stawy w trzech ostatnich palcach, za to palec wskazujący żyje swoim życiem i drgawek jakichś dostaje. Masakra jakaś nie wiem co się dzieje.
Współczuję. Ja przed zabiegiem miałem to w zasadzie codziennie. Potrafi człeka zdołować. ale nie martw się ....... przyszło to i odejdzie.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczona
22-01-2020, 08:59:51

kawo 2020-01-22 09:43:38
...... przyszło to i odejdzie.
mam taką nadzieję, zresztą dziś już nie jest tak źle
Wtajemniczona
22-01-2020, 09:16:43

a poza tym byłam w ubiegłym tygodniu u p. neurolog, dosyć długa to była wizyta. Opukała, wyłaskotała nawet nakłuwała całe ramiona i barki i powiedziała że nie mam odruchów rdzeniowych, aż się wystraszyłam ale powiedziała że to dobrze bo te wszystkie dolegliwości nie są z poziomu rdzenia tylko nerwów i ew. korzeni. Ogólnie nie jest źle, na pewno lepiej niż przed operacją.Długo to wszystko się psuło to i długo będzie się naprawiać. Mam skierowanie na MR mojej szyjki operowanej ciekawe jak długo będę czekać na badanie
Forumowiczka
22-01-2020, 10:34:29

Lucy0402,
Świetnie rozumiem Twój stres...te wszystkie cholerne dolegliwości potęgują tylko nasz strach niby jest dobrze, a za chwilę coś się dzieje...mnie też ta huśtawka wykańcza
Niby tu u mnie było wszystko ok...a teraz od kilku dni mam jakieś drgania/fascykulacje w różnych miejscach - a to udo, a to łydka...no jestem już tak zestresowana, że hydroksyzyna w użyciu od kilku dni strasznie się martwię...ale to strasznie...bo potwornie boję się, że to nie od kręgosłupa tylko objawy jakiejś strasznej choroby typu SLA gdybym miała możliwość zrobić EMG w moim mieście to zapewne byłabym już po tym badaniu.... normalnie ryczeć mi się chce
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowicz
22-01-2020, 14:00:18

Bidusia81 2020-01-22 11:34:29
...bo potwornie boję się, że to nie od kręgosłupa tylko objawy jakiejś strasznej choroby typu SLA gdybym miała możliwość zrobić EMG w moim mieście to zapewne byłabym już po tym badaniu.... normalnie ryczeć mi się chce
Ja przed zabiegiem miałem to badanie (SLA), zlecił mi neurochirurg ponieważ chciał mieć pewność czy przypadkiem nie mam jeszcze "czegoś".
Wynik OK. Badanie ... w pewnym momencie, średnia przyjemność dostać mocnego kopa z prądu. Poza tym - jest znośne.
Forumowicz
22-01-2020, 14:07:06

Poszukuję osób z kręgozmykiem. Obecnie mają, są przed zabiegiem lub już po. Interesuje mnie czy warto, czy trzeba.
Może tutaj - może gdzieś w innym miejscu.
Wtajemniczona
22-01-2020, 16:55:10

Bidusia81 2020-01-22 11:34:29
Niby tu u mnie było wszystko ok...a teraz od kilku dni mam jakieś drgania/fascykulacje w różnych miejscach - a to udo, a to łydka...no jestem już tak zestresowana, że hydroksyzyna w użyciu od kilku dni strasznie się martwię...ale to strasznie...bo potwornie boję się, że to nie od kręgosłupa tylko objawy jakiejś strasznej choroby typu SLA gdybym miała możliwość zrobić EMG w moim mieście to zapewne byłabym już po tym badaniu.... normalnie ryczeć mi się chce
No kochana-nie panikuj, jesteś jeszcze "świeżynka" po tej operacji, poza tym nosiłaś kołnierz do niedawna, tkanki się rozleniwiły przez ten czas a teraz zagoniłaś je do roboty. Rozważ przyjmowanie przez jakiś czas NLPZ nie tyle ze wzgl. na ból, ale ewentualne stany zapalne i obrzęki. Kto to tam wie co nam się w środeczku dzieje.
I jeszcze dobra rada (od masażystki ze sanatorium) unikać wiatru, przeciągu, klimatyzacji na wszystkie okolice gdzie mamy problemy z unerwieniem.Przeprosić apaszki, szaliki i golfiki.
Nie przesadzaj z aktywnością-jesteś na chorobowym i nic nie musisz (oprócz zadbania o siebie)
gość
22-01-2020, 17:29:34

Kawo, jesteś posiadaczem kręgozmyku?
Czy warto i czy trzeba to jak sam wiesz, boś doświadczony, zależy do jakich spustoszeń tenże kręgozmyk doprowadził, jak dokopuje bólowo, czy jest progres czy stoi w miejscu.
Przed pierwszą operacją szyjnego byłam posiadaczką na poziomie c5-6 jako dodatek do przepukliny, poniżej była "tylko"przepuklina. Niespecjalnie mnie to interesowało co jest przyczyną, byleby jak najszybciej pozbyć się bólu i niedowładów, udało się na cito. Zreponowany i ustabilizowany na cage i trzyma się jak należy. Tyle mam wiedzy co do kręgozmyku w szyi.
W kwietniu minie 3 lata od stabilizacji kręgozmyku L3-4 -płyta plus śruby.
Z tym bujałam się znacznie dłużej, coś ze 3 lata. Ostatni rok masakra. Bóle pleców i opasujące takie, że dech zatykało, promieniowało do miednicy, zwieracza, nóg, opadająca stopa. Miałam chromanie neurogenne i jak dopadło na ulicy to przy braku ławki w pobliżu, musiała wystarczyć ściana, żeby się wesprzeć i przyjąć jakąś w miarę dogodną pozycję a najdogodniejsza to zwinięty kłębek.
Na pytanie czy było trzeba-tak, że względu na postępującą patologię neurologiczną i wyniszczający ból.
Czy warto- tak, ale sukces jest umiarkowany. A to z powodu ruiny dyskopatycznej od Th12 do S1 plus kręgozmyk L5-S1, więc część dolegliwości pozostało i perspektywa kolejnej operacji bardzo realna. W planach była stabilizacja na obu poziomach. Plany były na tyle zaawansowane, że cięcie jest bardzo długie. Byłam uprzedzona o różnych opcjach operacyjnych. Ja też mrugnęłam okiem, tylko leżałam na brzuchu, więc mrugnięcie poszło w podłogę:) Śródoperacyjnie doktor odstąpił od niższego, z powodów "humanitarnych" żeby zachować względną ruchomość . Mam protezy obu kolan i w związku z tym też spore ograniczenia ruchu i jak do tego dołożyć usztywnienie lędźwi na dwóch poziomach oddalonych od siebie to delikatnie mówiąc niekomfortowa sytuacja.
Aktualnie w żołądku i wątrobie mam hurtownię farmaceutyczną, ale żeby oddać pełną sytuację to: noga lepsza, bóle łagodniejsze nieco, więc podsumowując, w moim przypadku warto.
Decyzja jak zwykle należy do posiadacza. Z.
Forumowiczka
22-01-2020, 17:37:47

Lucy,
Wiem, że to niby jeszcze wszystko świeże...staram się tak to sobie tłumaczyć, no ale nie wychodzi - niczego nie boję się tak jak SLA i nowotworu...mam nadzieję, że to tylko objaw nerwicy a nie poważnej choroby oczywiście jutro wieczorem wbiłam się do neurologa prywatnie - niech mi zbada te wszystkie napięcia i odruchy, i coś powie bo się wykoncze rano jeszcze zrobię elektrolity, kinaze kreatynowa i D3 to popołudniu będę miała już wyniki...ehhhh...wykańcza mnie psychicznie to wszytko i ten strach
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowicz
22-01-2020, 19:28:20

Gość 2020-01-22 18:29:34
Kawo, jesteś posiadaczem kręgozmyku?
Nie, ja nie mam. .. (przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo).
Ma to osoba bliska i chciałem zasięgnąć języka aby być choć trochę w temacie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: