Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
25-10-2019, 19:00:37

Dziękuję Kawo za odpowiedź. Kiedy odbyła się Twoja operacja i jak długo trwała? Ja miałam wystawiane dwa implanty przez ok. 1,5 h. Beata
Forumowiczka
26-10-2019, 06:42:20

Witam. Jestem nowa - dopiero przed operacją...ale im więcej czytam tym bardziej się boję :( ale ja to ogólnie panikarą jestem... boję się usypiania, powikłań, rekonwalescencji, jak ja dam potem radę z dziećmi w domu itp...u mnie "C4/C5 posrodkowa prawoboczna protruzja krążka uciskajaca worek oponowy oraz zwężająca umiarkowanie prawy zachyłek boczny kanału kręgowego. Na C5/C6 posrodkowa ekstruzja krążka międzykręgowego uciskajaca worek oponowy. Wymiar AP kanału jest na tym poziomie zredukowany do 0,7 cm. Krążki międzykręgowe na tych poziomach wykazują obniżenie sygnału - dehydratacja. I oczywiście fizjologiczna lordoza szyjna jest spłycona." Jak w wieku lat 38 mogłam się już tak zepsuć XD. No ogólnie boję się bardzo, chociaż czytając Wasze wpisy i dobre samopoczucie ogólne trochę mi lepiej...ja konsultowałam się u prof.Podgorskiego i operacja ewentualna w Łomży bo w Warszawie terminy za 4 lata. Cieszę się, że u Was przebiegła bez komplikacji i czujecie się coraz lepiej, funkcjonując w miarę ok. Mam nadzieje, że i u mnie tak będzie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Forumowicz
26-10-2019, 16:06:42

Bidusia81 2019-10-26 08:42:20
Witam. Jestem nowa - dopiero przed operacją...ale im więcej czytam tym bardziej się boję :( ale ja to ogólnie panikarą jestem... boję się usypiania, powikłań, rekonwalescencji, jak ja dam potem radę z dziećmi w domu itp...
Jak się boisz to bardzo dobry znak. To połowa sukcesu.
Jak zauważyłaś, tutaj est bardzo dużo osób już po zabiegu. Żyją, pracują (lub jeszcze na zwolnieniu) i chyba nikt nie żałuje decyzji o operacji. Owszem, są osoby które żałują ale tego że odwlekały.
Nic się nie martw - wszyscy przeżyli operację - przeżyjesz i TY.
Forumowicz
26-10-2019, 16:14:42

Gość 2019-10-25 21:00:37
Dziękuję Kawo za odpowiedź. Kiedy odbyła się Twoja operacja i jak długo trwała? Ja miałam wystawiane dwa implanty przez ok. 1,5 h. Beata
Ja mam stabilizację na 3 kręgach co oznaczą, że płytka i śruby obejmują 4 kręgi. ( płytka i 8 śrub). Jestem i mam się nieźle. Oczywiście niektóre symptomy pozostały (jeszcze) np. ból z tyłu głowy (potyliczny) ale mam nadzieję, że kiedyś minie.
Na zabieg czekałem 3 tygodnie. Odbył się na początku czerwca.
Pozdrawiam.
PS
Ile zabieg trwał ??? na blok operacyjny wzięli mnie około 7,30 . Zabieg rozpoczął się , jak przypuszczam około 8,00 ....... z powrotem na swojej sali byłem po 12,00
gość
26-10-2019, 17:47:17

Witajcie 😀. Kawo pytałam o czas trwania operacji, bo pomyślałam, że może na czas utrzymywania się problemów z krtania i przelykiem ma wpływ czas intubacji i przesunięcia tych narządów, żeby odsłonić dostęp do kręgosłupa. Twój zabieg był dłuższy o ok. 1 h. Czy to ma jakieś znaczenie, nie wiem. Czekam cierpliwie. Zobaczymy co powie mój operator, dr. Wilk na kontroli. Ktoś na tym forum kiedyś pisał, że potrzebna była pomoc laryngologa. Beata
gość
26-10-2019, 19:11:50

Ja to ogólnie dopiero poczytałam o sposobie operowania odcinka szyjnego...nie wiem dlaczego myślałam że robią to od strony pleców 😜 przeraża mnie już samo to, że to od przodu - przełyk, żyły, tętnice...boję się jak diabli tego wszystkiego, bo to jednak kręgosłup więc poważna operacja...jestem już po trzech cesarkach, robiłam też przegrodę nosa, laserowe usuwanie żylaków, no ale to jednak operacja poważniejsza, no i 240 km od domu...ehhhh...jak pojechałam w czwartek ma konsultację to liczyłam że profesor Podgórski zerknie na rezonans i powie coś w stylu "weź dziewczyno porób skłony, przysiady, zapisz się na basen i nie zawracaj mi dupy bo ludzie tu przyjeżdżają z poważniejszymi problemami.." - wiem, że potrafi tak nieraz powiedzieć...no ale niestety - odpalił rezonans i po chwili wymamrotał, że on tu nie widzi innego sposobu leczenia niż operacyjne, bo same zabiegi teraz to jak leczenie syfa pudrem 😑 no cóż...z profe***m raczej się nie dyskutuje tylko pozostaje mu wierzyć...przecież nie brałby mnie pod nóż tylko "dla sztuki"
gość
26-10-2019, 19:17:07

Jakoś nie mogę się doczytać w tym wątku, czy ktoś był operowany przez zespół Podgórski-Skrzynski w Łomży...może ktoś z Was pamięta ? Ciekawa jestem jak tam ten oddział, jak opieką po operacji itp..
A czy na umówiony termin to już jedzie się z jakimś kompletem badań, czy dopiero na miejscu je robią ? Jakieś RTG, EKG, morfologia itp...z tego wszystkiego to nawet w szoku nie zapytałam na wizycie 😜 zresztą profesor nie jest człowiekiem skorym do szczegółów więc no...
gość
26-10-2019, 19:45:30

Witam posiadam dyskopatie c5c6 ucisk na rdzen i zwężenie 7.30 mm Jestem w kolejce na zabieg Ale neurochirurg po obejrzeniu mr zlecił jeszcze abym ratowała się przez ten rok rehabilitacja Co o tym myślicie?
Forumowiczka
26-10-2019, 20:07:15

No to ja mam podobnie...mi mówił, że z rehabilitacji to jak już to ćwiczenia tylko pod okiem dobrego rehabilitanta ;)
gość
26-10-2019, 20:56:33

Biedusia81 to nie spróbujesz rehabilitacji? Od razu decydujesz sie na zabieg? Wiem ze jest to nie uniknione Ja mam termin za rok więc będę próbować moze uda mi sie odwlec z pod noza chociazby jak najduzej ....Pozdrawiam :-*** :-*** :-***

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: