Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
19-01-2018, 20:02:51

Ucisk na rdzen moze dawac wiele różnych objawów w zaleznosci od tego co uciska, czy wypadający krążek czy osteofity, a także od siły i miejsca ucisku. W sumie temat rzeka... Wsystepują sam ból szyi, bez zadnych dodatkowych objawów typu mrowienia, drętwienia? bo może to są sprawy mięśni szyjnych lub więzadeł ale tylko badanie do 100% pewnosc...
U mnie kolejny neurolog i polecani przez rodzinę fizjoterapeuci zdecydowanie odradzają operację (nawet mimo ucisku rdzenia na c5/c6) póki nie ma niedowładów konczyn, osłabienia siły mięśni oraz zawrotów głowy i że warto spróbować terapii manualnej....
Wtajemniczona
19-01-2018, 21:10:52

Ucisk na nerwy to ból i parestezje na rdzeń to bardziej niedowłady .
gość
19-01-2018, 21:53:51

A czy możliwe że mimo silnego według neurochirurga ucisku na rdzeń nigdy nie dojdzie do niedowładòw?
Wtajemniczona
20-01-2018, 00:11:45

Gość to wie tylko sam Bóg
Są przypadki beznadziejne lekarze nie dają szans na przeżycie a człowiek zdrowieje .Tak samo jest z naszą chorobą jeden ma 10 pjm i chodzi a inny dwie i się męczy .
gość
20-01-2018, 18:30:54

Cześć wam. Byłam dzisiaj u neurochirurga i nie powiedział mi nic więcej niż to co dowiedziałam sie od was i na tym forum. Mam skierowanie na operację. Powiedział ze mój przypadek to jest już tylko postawienie pod ścianą i nie mam raczej już wyboru. Oczywiście mogę się nie zgodzić ale to jest tylko na moja niekorzysc. W poniedziałek będzie do mnie dzwonił i poda mi termin. Będą to okolice marca . Ania
gość
20-01-2018, 19:04:48

Droga Aniu, mnie po rezonansie magnetycznym z miejsca skierowano do neurochirurga. Rezonans wykazał przepuklinę na poziomie c6/c7, która na głębokość 3 mm modelowała worek oponowy. Po dwóch tygodniach byłam już po operacji. I w moim przypadku był to największy błąd. Po operacji zaczął się horror, który trwa nieprzerwanie od 2012 roku. Przed operacją oprócz drobnych zwrotów głowy nie miałam żadnych innych dolegliwości. Po operacji zawroty głowy uderzyły we mnie jak orkan, boli mnie cała szyja, drętwieją ręce, pojawiły się szumy ustne, i mam wrażenie jakby szyja nie była w stanie utrzymać ciężaru głowy. Rehabilitacja nie przyniosła żadnej poprawy,a od Pana doktora usłyszałam, że on nie może zagwarantować tego, że po operacji będzie lepiej, bo nie musi tak być. A jezeli chcę poprawić swój komfort życia to prawdopodobnie muszę się poddać kolejnej operacji. Kiedy (jak to Polak po szkodzie) zasięgnęłam opinii innego lekarza powiedział mi, że owe 3mm w żadnym razie nie były powodem do operacji, zwykła systematyczna rehabilitacja załatwiłaby sprawę. Piszę to dlatego, że przed podjęciem decyzji o operacji należy zasięgnąć opinii z kilku źródeł. Ja zaufało jednemu lekarzowi i źle na tym wyszłam.
gość
20-01-2018, 20:11:36

Witajcie. Czeka mnie operacja na szyny i mam pytanie "co po?". Jak sobie radziliscie w domu z podstawowymi zajęciami? Jak można umyć głowę? Jak spać (można na brzuchu? Kiedy mozna prowadzic samochod? Itp itd. Niestety nie mogę nie pracowac (komputer i telefon) dłużej niż tydzień :(. Mam nadzieje ze będzie na tyle dobrze ze dam radę. .. Z góry dziękuję za wskazówki pooperacyjne :). Pozdrawiam K.
gość
20-01-2018, 20:26:06

Do gościa. Tylko ja mam takie już bóle ze odechciewa mi się żyć dosłownie stracilam radość życia. U mnie przepuklina wlazla na 5 mm do kanalu a do tego osteofity robią swoje na dokładkę. Kanał zawęzil mi się o polowe do 7 mm. Mam obniżony sygnał. Ręce potwornie dretwieja. Dusi mnie w szyi i doszło pogorszenie wzroku w prawym oku. W poniedziałek idę jeszcze do okulisty . Najprawdopodobniej to tez wynik ucisku powiedział neurochirurg. Ania
gość
20-01-2018, 20:31:52

A na nastepna wizytę juz poprostu nie mam kasy jestem dosłownie spłukania. Za każdą wizytę trzeba płacić bo inaczej czekanie pare miesięcy. Dodatkowo leki. Masakra. Tylko w tym miesiącu 3 wizyty po 200 zł i leki 110. Chyba okradne bank haha. Ania
gość
20-01-2018, 21:32:46

Ja przez okolo miesiac po operacji nie wykonywalam zadnych czynnosci domowych , glowe musial mi myc narzeczony bo sama nie bylam w stanie, nawet umyc sie i ubrac sama nie moglam, a kiedys mylam wlosy w umywalce teraz moge juz o tym zapomniec kiedys spalam na brzuchu, teraz odpada glownie na boku na poduszce ortopedycznej, samochod dopiero wtedy kiedy dasz rade swobodnie poruszac glowa. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Reklama:
Reklama:
Reklama: