Cześć nazywam się Ania 39 lat od pewnego czasu z wielkim zainteresowaniem obserwuje forum.Pewnie dlatego że mam podobne problemy a wy jesteście kopalnią wiedzy na temat kręgosłupa a szczególnie dyskopati.Chciałbym podzielić się swoją historią i prosić o poradę bardziej doświadczonych szyjek.Spròbuję jak najkròcej.Na bòle
kręgosłupa szyjnego cierpie od wielu lat ,były leki,rechabilitacje itp.pomagało.Niestety od początku roku objawy zaczeły się nasilać.Bòl rozlał się na ramiona,ręce ,łopatki+niesamowite drętwienie dłoni,okresowo bòle nòg a w nocy ich drętwienie wszystko nasilone po lewej stronie W kwietniu rtg szyjnego i lędźwiowego ortopedzi i neurolog strwiedzili że zmiany nieduże a drętwienie dłoni to ciesnie nadgarstkòw.W maju emg rąk potwierdzają diagnozę i sierpniu operacje lewej dłoni z większymi objawami. W między czasie rechabilitacja kręgosłupa szyjnego+ leki.Po operacji prawie zadnej poprawy w ręce ,no może minimalnie mniejsze drętwienie w dwòch ,pierwszych palcach.W wrześniu zaczeły się drętwienia szczęki po lewej stronie ,zatykanie ucha i nasilone objawy w nogach .Wreszcie skierowanie na rezonans ,opis: kyfotyczne ustawienie kręgosłupa szyjnego ze szczytem na wys.c4-c5 ,pośrodkowo-lewoboczna
przepuklina krąźkac4-c5 z towarzyszącą osteofitozą dokanałową,dootworową obustronną i zmiany zwyrodnieniowe stawòw międzykręgowych.Kompleks zmian wpukla się dokanałowo do 4-5 mm z uciskiem opon i rdzenia kręgowego.Zmiany zwyrodnieniowe dwuboczne wywierają ucisk na worek oponowy i korzenie nerwów.Kanał kręgowy przewężony stenotycznie do 8-9 mm w wymiarze A-P.
Cechy
stenozy wewnątrzotworowej obustronnej.
Na poziomach C3/C4 i C5/C6 osteofitoza dokanałowa, dootworowa nasilona prawostronnie i drobne, pośrodkowe protruzje krążków mk.
Zmiany uciskają worek oponowy. Obniżona wysokość C4/C5, z niejednorodnym sygnałem, przykrążkowo obrzęk szpiku
WNIOSKI:
Patologiczna kyfoza
Zmiany zwyrodnieniowe od C3 do C6
Nasilenie zmian C4/C5 z przepukliną krążka i stenozą.
Sygnał z rdzenia mimo ucisku prawidłowy Ortopeda dał skierowanie do neurochirurga i nie kazał operować drugiej ręki gdyź stwierdził że większość objawòw daje kręgosłup bardzo mnie nastraszył opowiadając o tym że grozi mi paraliż i
mielopatia.Jestem zarejestrowana do dwóch neurochiròrgòw ale proszę wypowiedzcie się co o tym myślicie bo ja straciłam zaufanie do lekarzy i boję się że mnie pokroją a moje dolegliwości pozostaną