Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
08-11-2017, 16:22:34

Dzien dobry albo dobry wieczór Pozdrawiam Wszystkie Peryskopki.Dawno nie bylem na forum niemniej odrabiam zaległosci.Nocy bez bólu.No i male zdjatko na dobranoc.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
08-11-2017, 16:27:54

Dość dlugo po operacji nir odkuzałem a suszarke do naczyń kupilem taka na blat.Co do spania to spałem na boku ze strony operowanej i na wznak poza tym koniecznie leżakuje w ciagu dnia okolo 1 godziny od 2012 roku i teraz tez.Siedzenie przy kompie to do minimun.Pozdrawiam Piotr M.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
08-11-2017, 17:51:18

Cześć nazywam się Ania 39 lat od pewnego czasu z wielkim zainteresowaniem obserwuje forum.Pewnie dlatego że mam podobne problemy a wy jesteście kopalnią wiedzy na temat kręgosłupa a szczególnie dyskopati.Chciałbym podzielić się swoją historią i prosić o poradę bardziej doświadczonych szyjek.Spròbuję jak najkròcej.Na bòle kręgosłupa szyjnego cierpie od wielu lat ,były leki,rechabilitacje itp.pomagało.Niestety od początku roku objawy zaczeły się nasilać.Bòl rozlał się na ramiona,ręce ,łopatki+niesamowite drętwienie dłoni,okresowo bòle nòg a w nocy ich drętwienie wszystko nasilone po lewej stronie W kwietniu rtg szyjnego i lędźwiowego ortopedzi i neurolog strwiedzili że zmiany nieduże a drętwienie dłoni to ciesnie nadgarstkòw.W maju emg rąk potwierdzają diagnozę i sierpniu operacje lewej dłoni z większymi objawami. W między czasie rechabilitacja kręgosłupa szyjnego+ leki.Po operacji prawie zadnej poprawy w ręce ,no może minimalnie mniejsze drętwienie w dwòch ,pierwszych palcach.W wrześniu zaczeły się drętwienia szczęki po lewej stronie ,zatykanie ucha i nasilone objawy w nogach .Wreszcie skierowanie na rezonans ,opis: kyfotyczne ustawienie kręgosłupa szyjnego ze szczytem na wys.c4-c5 ,pośrodkowo-lewoboczna przepuklina krąźkac4-c5 z towarzyszącą osteofitozą dokanałową,dootworową obustronną i zmiany zwyrodnieniowe stawòw międzykręgowych.Kompleks zmian wpukla się dokanałowo do 4-5 mm z uciskiem opon i rdzenia kręgowego.Zmiany zwyrodnieniowe dwuboczne wywierają ucisk na worek oponowy i korzenie nerwów.Kanał kręgowy przewężony stenotycznie do 8-9 mm w wymiarze A-P.
Cechy stenozy wewnątrzotworowej obustronnej.
Na poziomach C3/C4 i C5/C6 osteofitoza dokanałowa, dootworowa nasilona prawostronnie i drobne, pośrodkowe protruzje krążków mk.
Zmiany uciskają worek oponowy. Obniżona wysokość C4/C5, z niejednorodnym sygnałem, przykrążkowo obrzęk szpiku
WNIOSKI:
Patologiczna kyfoza
Zmiany zwyrodnieniowe od C3 do C6
Nasilenie zmian C4/C5 z przepukliną krążka i stenozą.
Sygnał z rdzenia mimo ucisku prawidłowy Ortopeda dał skierowanie do neurochirurga i nie kazał operować drugiej ręki gdyź stwierdził że większość objawòw daje kręgosłup bardzo mnie nastraszył opowiadając o tym że grozi mi paraliż i mielopatia.Jestem zarejestrowana do dwóch neurochiròrgòw ale proszę wypowiedzcie się co o tym myślicie bo ja straciłam zaufanie do lekarzy i boję się że mnie pokroją a moje dolegliwości pozostaną
gość
09-11-2017, 11:50:38

Myślę że bez operacji będzie gorzej😕
gość
09-11-2017, 15:27:12

Ania 39 lat. Dziękuję za reakcje na mój wczorajszy wpis i przepraszam że taki długi ale chyba wysiadam psychicznie. Na dodatek właśnie odebrałem wezwanie z ZUS na kontrolę l4. Mam jeszcze jedno pytanko ,jestem z okolic Legnicy idę na wizytę do dr.Wyszyńskiej a później do dr Sakoskiego może ktoś miał styczność z tymi neurochirurgami
gość
09-11-2017, 17:52:12

Aniu 39 - nie myśl że piszę to aby Cię nastraszyć Wprost przeciwnie Chciałabym Cię uspokoić Operacja to nie koniec świata Nie ma co panikować Sama przeszłam już dwie i żyję i to całkiem dobrze Operowana byłam w 2008 i 2010 r. Na podstawie MRI trzeba przyznać że sytuacja u ciebie nie jest za wesoła Osteofity które wrastają do wnętrza kanału kręgowego są niebezpieczne zwłaszcza że już uciskają rdzeń Wcale się nie zdziwię jeśli będziesz skierowana na operację w trybie pilnym Dalszy ucisk na rdzeń może doprowadzić do mielopatii a to jest już nieodwracalne uszkodzenie rdzenia A więc jeśli lekarze stwierdzą że trzeba ciąć to nie powinnaś się zastanawiać zbyt długo a na razie się oszczędzaj i uważaj na siebie Pozdrawiam B.
gość
09-11-2017, 20:39:03

Dziękuję ci gościu B. za słowa otuchy,ja to jestem przysłowiowa matka -polka ,zawsze na pierwszym miejscu dobro mojej rodziny ale chyba już czas na przestawienie priorytetów,może nie będzie tak źle.Bardziej chyba jestem przeraźona że nie będę już mogła wrócić do dotychczasowej pracy(fizyczna,dźwiganie)izarabiania źeby dzieciom nic nie brakowało niź swoim stanem,ale trudno co będzie to będzie.Pozdrowionka
Początkująca
09-11-2017, 21:21:48

Miał ktoś może operację w Krakowie na botanicznej u dr Morgi? Słyszałam, że jest bardzo dobrym neurochirurgiem, ale chętnie dowiem się czegoś od osób, które operował :)
gość
14-11-2017, 14:33:58

Hej wszystkim cierpiącym,
Około 5 mcy temu miałam operację acdf c5c6 (wcześniej niedowlad prawej ręki, szumy uszne, zawroty). Do dzisiaj boli mnie kark, ramiona, nadal osłabiona siła mięśniową ręki. W kontrolnym MR oprócz zmian zwyrodnieniowych i wypukliny w miejscu operowanym są widoczne zmiany reaktywne szpiku. Wskaźniki zapalne w normie. Co to może być? Jeśli ktoś ma podobne doświadczenie, proszę o jakiś głos.
Pozdrawiam M
gość
15-11-2017, 21:50:47

Witam
Czy mógł by ktoś zerknąć na mój wynik?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: