Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
08-02-2013, 13:05:53

Elba pisałam kilkakrotnie,że prof.Harat.
Początkująca
08-02-2013, 16:43:41

witam :)
wczoraj napisałam niewiele o swoich problemach... może zacznę od początku? w listopadzie 2007 roku miałam kolizję drogową, wypadek wyglądał niegroźnie, bo krew się nie lała... niestety wkrótce okazało się,że nie tylko mój samochód ucierpiał najbardziej ( brały udział 3 auta); pojawiły się u mnie bóle kręgosłupa szyjnego, bóle głowy... rezonans wykazał jakieś przepukliny, ale nie wymagały one interwencji neurochirurgicznej, tak więc po 10 miesiącach byłam zdolna do pracy(decyzja ZUS)... po kilkumiesięcznym pobycie na zasiłku dla bezrobotnych znalazłam pracę... a po około 2 latach nasiliły się bóle kręgosłupa, drętwienie rąk, do tego doszły okropne bóle w okolicy potylicy i całej lewej strony głowy, pojawiły się zawroty głowy-okropne. Wykluczono u mnie zawroty pochodzenia laryngologicznego, tomograf głowy nie wykazał żadnych zmian, więc stanęło na tym,że wszystkiemu winne są zmiany w kręgosłupie szyjnym. Niestety minęło kilka kolejnych miesięcy, nim doczekałam się badania i wyniku... oto jego fragment :
Na poziomie C3-C4 widoczna jest tylna, szerokopodstawna i tylno pośrodkowa przepuklina k/m z jego wpuklaniem się do światła kanału kręgowego na ok 4 mm i znacznego stopnia ograniczeniem przedniej rezerwy płynowej worka opony twardej. W segm.C4-C5 widoczna jest również niewielka tylna, szerokopodstawna wypuklina k/m z jego wpuklaniem się do światła kanału kręgowego na ok.3 mm z dyskretnym ograniczeniem przedniej rezerwy płynowej worka opony twardej. Zmiany o podobnym charakterze widoczne również w segm. C5-C6. Na poziomie C6-C7 widoczna masywna, tylno lewoboczna przepuklina k/m z jego wpuklaniem się do światła kanału kręgowego na ok.6,3 mm, uciskiem na worek oponowy po stronie lewej ze stenozą lewego zachyłka bocznego kanału kręgowego...
Przez te wszystkie lata wielokrotnie korzystałam z rehabilitacji, także w sanatorium, ale niestety dolegliwości nie ustępują, a nawet stają się coraz bardziej dokuczliwe...
Mam wyznaczony termin operacji w Bydgoszczy,ale wciąż brakuje mi pewności, co robić?
ufam,że dzięki Wam podejmę właściwą decyzję...
pozdrawiam, Anna
Początkująca
08-02-2013, 18:39:33

żałuję,że wcześniej nie trafiłam na tę stronę...
właśnie wyczytałam, co napisała Pirania1: " wszczepienie implantu ruchomego jest lepsze niż jego stabilizacja - mniej grzebania w kręgosłupie i ruchomość potem znacznie większa..."
W moim przypadku lekarz napisał: usunięcie dysku C6/7 + stabilizacja.
gość
08-02-2013, 19:13:55

Witam wieczornie.:)
Anna - rozumiem Twój niepokój oraz fakt, że szukasz. Każdy z Nas przechodził, bądź też przechodzi przez taki etap. Nie jest łatwe dokonać jedynego, słusznego wyboru. Tak naprawdę, decyzję o tym jaki implant można wstawić w miejsce uszkodzonego dysku, podejmuje operator. twoim zadaniem jest, poszukać naprawdę dobrego specjalisty. Implant ruchomy jest w fazie popularyzacji przez niektórych specjalistów neurochirurgii natomiast wielu z nich jest zwolennikiem zastosowania rozwiązania ze stabilizacją, zwłaszcza wówczas, kiedy kolejny poziom wykazuje cechy dysfunkcji. Ja byłam przygotowana na zastosowanie implantu ruchomego w trakcie operacji okazało się, że mam problem z C5C6 i operator podjął decyzję o stabilizacji. Jestem zadowolona. Nie mam ograniczeń ruchowych szyjką, nie czują, że coś mnie blokuje. Ważne natomiast jest, żeby zastosowano implanty z naprawdę wysokiej półki a nie te, które leżakują w magazynie szpitala. To oczywiście moje zdanie wynikające z mojego doświadczenia.
Pozdrawiam.
Bogna
Wtajemniczona
08-02-2013, 19:40:56

niematahari sorki nie przebrnęłam jeszcze przez wszystkie stronki;) a możesz napisac cos więcej ? ja byłam na razie u dr Litwinowicza, w przyszlym tygodniu ide do dr Kitlińskiego ,na maj:) jestem zapisana do ordynatora dr Furtaka no i cały czas poluję na prof. Harata na razie ze słabym skutkiem - także cała plejada bydgoskiego szpitala;)
dziś byłam u rehabilitanta - takiego z doktoratem szefa katedry terapii manualnej w naszym Colegium Medicum - postudiował dokładnie mój rezonans na płytce, wszystko wytłumaczył- powiedział, ze przepuklina C5C6 jest rzeczywiście spora modeluje rdzeń, ale na szczęście kanal mam b. szeroki - dopóki nie mam objawów to mówi, że warto podziałac, za jakiś czas zrobic kontrolny rezonans (jak mi poradziła tez p.neurolog), że widział wiele takich przep. i czasem ludzie chodzą latami . Natomiast bardziej go zaniepokoiła duzo mniejsza wypukilna C2 C3 - bo manualnie ciężej tam się dostac a i konsekwencje mogą by tu gorsze. Czy wie ktoś cos więcej za co oprócz bólu głowy odpowiada C2C3?
Początkująca
08-02-2013, 19:47:02

witam ponownie :)
Bogna, dziękuję za odpowiedź...
Moim operatorem ma być dr Furtak, a miejsce to szpital wojskowy w Bydgoszczy. Wiem, że trzeba zaufać temu, komu oddajemy się w ręce... ale mimo wszystko chce się być pewnym, czy to jest najlepsza, najodpowiedniejsza droga dla nas...
pozdrawiam, Anna
Wtajemniczona
08-02-2013, 20:34:18

Aniu - dr Furtak ma b. dobre opinie- poza tym jest ordymatorem - a to jak myslę dużo dużo lepiej. ja do niego jestem zapisana dopiero na maj. Na razie "zaliczylam" już jednego z Wojskowego i w przyszlym tygodniu jest następny, ale póki co skłaniam się do tego by troche powalczyc z dyskopatią - owszem termin operacji warto miec by nie czekac...ale spróbowac mozna - taka refleksja bo lekturze kilkuset stron tego forum , gdzie znalazłam ludzi z równymi diagnozami, którzy próbuja walczyc (w razie czego , gdyby sprawa była super pilna to rodzinka zadeklarowała, ze się zrzuci jakby co na operacje płatna - która jak wiadomo w Wojskowym jest "od ręki"):)
czy ktos z Forumowiczów aktualnie zaglądających PRZED - próbuje walczyc reahab.?
Wtajemniczona
08-02-2013, 20:35:03

z różnymi diagnozami mialo byc;)
Wtajemniczona
09-02-2013, 07:31:03

Bogna nic dodać nic ująć, najważniejsze: znaleźć, zaakceptować i zaufać. Jak każdy to przejdzie to już tylko z górki.
A teraz nowinki przyjęli mnie od 6 marca na leczenie szpitalne na oddział rehabilitacji ogólnoustrojowej w Lądku Zdroju. Czy ktoś ma jakieś informacje na temat 23 Wojskowego Szpitala Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjnego? Jestem w Pawilonie III a w necie wszyscy opisują pawilon I i II.
Magda napisałam na priv.
Pozdrawiam wszystkie szyjki
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Forumowicz
09-02-2013, 09:21:33

Dzień dobry PERYSKOPKOM.Jest pieknie biało,a poza tym moja rocznica sie udała[90 dni]i kolacja we dwoje.Czlowiek od razu taki radosny szczególnie jak nie nieboli.Dana pogratulować rehabilitacji dobrze ,że to Pawilon ,a nie pawulon.To bedzie ekstra opieka-tylko chwalić.Elba znalazłem coś takiego w sieci i c2,c3 odpowiada za: oczy,nerwy wzrokowe,słuchowe,zatoki,jezyk ,czolo,wyrostek sutkowy.To sa obszary oddziaływania.Jeszcze chciałbym zadedykowac coś dla staro czujacych się.[radio prIII] refren starszych panów:"Starsi panowie,starsi panowie,starsi panowie dwaj,już szron na głowie już nie to zdrowie,a w sercu maj."Niech ten MAJ będzie ponad Wszystko.Dnia bez bólu.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: