witam :)
wczoraj napisałam niewiele o swoich problemach... może zacznę od początku? w listopadzie 2007 roku miałam kolizję drogową, wypadek wyglądał niegroźnie, bo krew się nie lała... niestety wkrótce okazało się,że nie tylko mój samochód ucierpiał najbardziej ( brały udział 3 auta); pojawiły się u mnie bóle
kręgosłupa szyjnego,
bóle głowy... rezonans wykazał jakieś
przepukliny, ale nie wymagały one interwencji neurochirurgicznej, tak więc po 10 miesiącach byłam zdolna do pracy(decyzja ZUS)... po kilkumiesięcznym pobycie na zasiłku dla bezrobotnych znalazłam pracę... a po około 2 latach nasiliły się bóle kręgosłupa, drętwienie rąk, do tego doszły okropne bóle w okolicy potylicy i całej lewej strony głowy, pojawiły się
zawroty głowy-okropne. Wykluczono u mnie zawroty pochodzenia laryngologicznego, tomograf głowy nie wykazał żadnych zmian, więc stanęło na tym,że wszystkiemu winne są zmiany w kręgosłupie szyjnym. Niestety minęło kilka kolejnych miesięcy, nim doczekałam się badania i wyniku... oto jego fragment :
Na poziomie C3-C4 widoczna jest tylna, szerokopodstawna i tylno pośrodkowa przepuklina k/m z jego wpuklaniem się do światła kanału kręgowego na ok 4 mm i znacznego stopnia ograniczeniem przedniej rezerwy płynowej worka opony twardej. W segm.C4-C5 widoczna jest również niewielka tylna, szerokopodstawna wypuklina k/m z jego wpuklaniem się do światła kanału kręgowego na ok.3 mm z dyskretnym ograniczeniem przedniej rezerwy płynowej worka opony twardej. Zmiany o podobnym charakterze widoczne również w segm. C5-C6. Na poziomie C6-C7 widoczna masywna, tylno lewoboczna przepuklina k/m z jego wpuklaniem się do światła kanału kręgowego na ok.6,3 mm, uciskiem na worek oponowy po stronie lewej ze
stenozą lewego zachyłka bocznego kanału kręgowego...
Przez te wszystkie lata wielokrotnie korzystałam z
rehabilitacji, także w sanatorium, ale niestety dolegliwości nie ustępują, a nawet stają się coraz bardziej dokuczliwe...
Mam wyznaczony termin operacji w Bydgoszczy,ale wciąż brakuje mi pewności, co robić?
ufam,że dzięki Wam podejmę właściwą decyzję...
pozdrawiam, Anna