witajcie
Dorota 23073 wiesz dlaczego decydujemy się na operację dysków kręgosłupa szyjnego lub innego odcinka?
Bo nie chcemy być sparaliżowani od szyi w dół. Czy ty wiesz co to jest rdzeń kregowy i jak ważną funkcję pełni w oraniżmie. ja mam kilunastu przyjaciół którzy mają uszkodzony rdzeń kręgowy szyjny po wypadku, jeżdżą na wózkach inwalidzkich i są zdani na całkowitą pomoc osoby trzeciej.
Jeżeli
przepuklina jest tak duża, że wbija się w worek oponowy tak że grozi
mielopatią czyli uszkodzeniem rdzenia to pójście do kręgarza, który podjął by się manipulacji na tak chorym dysku oznacza 100 % kalectwo.
W Polsce są kręgarze, którzy leczą chore dyski np. Kocińscy z Tucholi nie wiem czy nie ustawiają atlasu, ale co tu ustawiac jak przepuklina już jest tak duża że naciska na rdzeń. Ja przed operacją korzystałam z usług tych kręgarzy, ale nie podjęli się terapi manualnej w moim przypadku, bo było już za póżno, bo manipilacja na kręgosłupie w przypadku dużych przepuklin może spowodować uszkodzenie rdzenia.
Twój mąż miał po prostu przepukliny, które na tym etapie były jeszcze do uratowania przez kregarza.
to wszystko