Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
27-08-2012, 13:23:32

Wikien, to od początku. Jak coś pominę, to pytaj:
- Pracuję jako farmaceuta - praca na nogach, ze schylaniem, noszeniem skrzynek i przed komputerem.
Umowa na czas nieokreślony. Spółka kilka miesięcy temu ujednoliciła nazwę, więc mam nową umowę od tego samego pracodawcy - od 01.12.2011 ( powyżej 6 miesięcy)
- Na L4 jestem z przerwą dwa dni od 15/06/2012, jednak lekarz wpisał mi na nim kod A - czyli ciągłość.
- Firma zatrudnia mniej niż 20 osób, więc od niedawna płaci mi ZUS za każde zwolnienie jakie dostarczę. Firma wypłaciła mi tylko za 33 dni chorobowe.
Niunqa, napisz mi jeszcze, czy ogółem u tego samego pracodawcy nawet przed przekształceniem spółki pracujesz dłużej niż 3 lata, czy krócej? Czyli od kiedy masz pierwszą umowę o pracę łącznie z tą na okres próbny lub czas określony.
Pozdrowienia Wiktoria
gość
27-08-2012, 15:04:04

Mniej niż 3 lata. Od 06/2011. Pozdrawiam :)
Początkująca
27-08-2012, 16:37:56

Lidpor- dzięki za odpowiedż. Udało mi się dzisiaj skontaktować z moim lekarzem. Nadal nie znam terminu zabiegu alni techniki jaką będzie wykonywany i to mnie bardzo męczy. Muszę uzbroić się w cierpliwość a to nie jest moją mocną stroną.
Zdecydowałam się na Elbląg, mieszkam w Gdyni.
Pozdrawiam wszyskich serdecznie.
Iwa
Początkująca
27-08-2012, 18:18:13

Zmieniłam login, na moje imie. Iwono moim zdaniem należy wybrać taki ośrodek, gdzie dokonuje się wszczepiania zarówno implantów nowoczesnych, czyli ruchomych jak równiez tradycyjnych, ze stabilizacją Wtedy neurochirurg ostatecznie podejmie decyzję jaki implant jest dla pacjenta najlepszy. Znam osobiście kobietę, która ma zamontowany ruchomy w prywatnej klinice i od kilku lat nie może sobie poradzić z objawami neurologicznymi, bo przeciez te ruchome implanty pracują i przy dużych zmianach zwyrodnieniowych niie są wskazane, a wręcz szkodliwe.
Karolina czy ta osoba, Twoja znajoma, która ma zamontowany sztywny implant jest na forum i czy mogłabyś nieco przybliżyć jak wygląda u niej sprawność i ruchomość szyi.
Początkująca
27-08-2012, 18:51:50

Lidia2 nie, mojej koleżanki nie ma na forum. Co do sprawności mojej koleżanki no cóż....wypada tylko pozazdrościć. Prowadzi właściwie normalny tryb życia z wyłączeniem biegania i dźwigania cięższych rzeczy. Pracuje, prowadzi samochód. Jesteśmy sąsiadkami i przyjaciółkami jednocześnie tak więc mamy dość częsty kontakt ze sobą. Nie skarży się na ból czegokolwiek. Jest w wieku zbliżonym do mojego, ma 47 lat. Szczęście w jej przypadku jest chyba w tym, że nie ma żadnych innych zmian w kręgosłupie, piersiowy, lędźwiowy jest OK. U mnie z resztą też. Poszedł jedynie szyjny w przeciążeniu w dyskopatię. Ja bym nawet nie wiedziała, że mam coś takiego ale przy najnormalniejszym kichnięciu już tak zostałam ze zdziwioną szyjką, ogromnym bólem i po kilku dniach drętwieniem całego barku oraz pojawiającym się cyklicznie brakiem czucia. Pan dr. był zdziwiony, że na dwóch poziomach się rozpadłam a pozostałe są naprawdę ok. Pozdrawiam Karolina
Początkująca
28-08-2012, 09:51:48

Wikien, to od początku. Jak coś pominę, to pytaj:
- Pracuję jako farmaceuta - praca na nogach, ze schylaniem, noszeniem skrzynek i przed komputerem.
Umowa na czas nieokreślony. Spółka kilka miesięcy temu ujednoliciła nazwę, więc mam nową umowę od tego samego pracodawcy - od 01.12.2011 ( powyżej 6 miesięcy)
- Na L4 jestem z przerwą dwa dni od 15/06/2012, jednak lekarz wpisał mi na nim kod A - czyli ciągłość.
- Firma zatrudnia mniej niż 20 osób, więc od niedawna płaci mi ZUS za każde zwolnienie jakie dostarczę. Firma wypłaciła mi tylko za 33 dni chorobowe.
Mniej niż 3 lata. Od 06/2011. Pozdrawiam
Niunqa, wiesz co? Na razie to Ty skup się na jak najdłuższym chorowaniu, bo w Twoim stanie do takiej pracy nie ma się co spieszyć. No więc tak:
Okres zasiłkowy 182 dni skończy się u Ciebie 15 grudnia 2012r. Gdzieś po pierwszej połowie października 2012 spytaj w kadrach jeżeli ta spółka ma własna obsługę, lub u księgowej (zależy kto im prowadzi rozliczenia wynagrodzeń), o druki do złożenia w ZUS-ie o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego:
Wniosku o świadczenie rehabilitacyjne na druku ZUS Np-7,
Zaświadczenia o stanie zdrowia wypełnionego przez lekarza leczącego na druku ZUS N-9,
Wywiadu zawodowego z miejsca pracy na druku ZUS N-10,
Zaświadczenia płatnika składek na druku ZUS Z-3.
Jeśli nie będą mieli tych druków, (tylko ze złej woli, bo mogą je wydrukować ze strony ZUS), wówczas będziesz je musiała je przynieść z ZUS-u.
Wniosek ZUS Np-7 wypełnia zarówno pracodawca, jak i pracownik. Pierwszą część tego wniosku wypełnia pracownik, natomiast drugą, zatytułowaną "Informacja o niezdolności do pracy", wypełnia płatnik składek, czyli pracodawca. Powinien on również sporządzić (wypełnić) zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3 oraz wywiad zawodowy z miejsca pracy (druk ZUS N-10).
Po zgromadzeniu tych wszystkich druków złożysz je w ZUS-ie i będziesz oczekiwać na komisję. Z mojego doświadczenia wiem, że trwa to nawet ok. 2 miesięcy dlatego lepiej złożyć już w październiku, bo gdy wyczerpie Ci się okres zasiłkowy, a decyzji o świadczeniu jeszcze nie będzie to pozostaniesz w zatrudnieniu jako nieobecność usprawiedliwiona bez prawa do wynagrodzenia.
I teraz tak: Jeżeli dostaniesz decyzję o przyznaniu świadczenia reh. na okres maksymalnie 3 miesięcy i po upływie tego terminu odzyskasz zdolność do tej samej pracy, do której nie byłaś zdolna, (w co bardzo wątpię przy Twoim stanie sprawności) to możesz stawić gotowość do podjęcia pracy, ale wówczas pracodawca może przedstawić Ci oświadczenie woli o rozwiązaniu umowy o pracę za wypowiedzeniem (skoro pracujesz mniej niż 3 lata to 1 miesięczne). Gdybyś pracowała dłużej niż 3 lata dostałabyś wypowiedzenie 3-m-czne i wówczas mogłabyś po 60 dniach pracy znowu zacząć nowy okres zasiłkowy, ale niestety odpada, więc najlepiej przedłużać maksymalnie do 12 m-cy przebywanie na świadczeniu rehabilitacyjnym.
Po zakończeniu tego okresu zakład pracy może co prawda rozwiązać z Tobą umowę o pracę bez wypowiedzenia (Art. 53 par. 1 KP), ale istnieje jeszcze jeden 53 artykuł paragraf 5 Kodeksu pracy, który mówi:
Na powinność ponownego zatrudnienia wskazuje art. 53 § 5 K.p. Zgodnie z jego treścią w terminie 6 miesięcy od rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia, w razie ustania przyczyny nieobecności, (musisz być zdrowa!) pracodawca powinien zatrudnić pracownika gotowego do pracy.

Powinność wskazana w ustawie zgodnie z jednolitą linią orzeczniczą nie jest niczym innym niż obowiązkiem przywrócenia pracownika do pracy, jeżeli tylko w zakładzie pracy są miejsca pracy (niekoniecznie dotychczas zajmowane), które ze względu na kwalifikacje pracownika nie byłyby dla niego ani poniżające, ani nie wykraczały poza zakres umiejętności.

Prawa przywrócenia do pracy wracający pracownik może dochodzić przed sądem. W takiej sytuacji to na pracodawcy ciąży ciężar dowiedzenia, że w zakładzie pracy brak jest miejsc do ponownego zatrudnienia wracającego pracownika. Brak udowodnienia powyższego faktu świadczy jednoznacznie o możliwości przywrócenia na mocy wskazanego powyżej artykułu.
To tyle, jeśli chodzi o zyskanie czasu na leczenie i może poszukanie lżejszej pracy, choć naprawdę Ci życzę powrotu do zdrowia przez to ok. półtora roku. Mam nadzieję, że coś Ci tam rozjaśniłam, ale gdyby co, to pytaj, jeśli tylko będę umiała to odpowiem.

pozdrawiam, Wiktoria
gość
28-08-2012, 13:07:25

Wiktorio, dzięki! Sporo mi to wyjaśniło. W takim razie te druki przygotuję sobie już we wrześniu, bo zanim pozałatwiam to już będę miała.
Mam jeszcze pytanko:
Czy będąc już na świadczeniu rehabilitacyjnym, muszę brać L4 od lekarza czy już nie?
Początkująca
28-08-2012, 13:17:07

Karolina dzięki za odpowiedź, ja też nie mam dyskopatii na innych poziomach, tylko na c5/c6 i jestem tzw pourazowa. W moim przypadku choroba była przedawniona, 7 lat temu doznałam urazu kręgosłupa szyjnego, miałam dość ewidentne objawy typu zawroty, zaburzenie widzenia, pulsowanie tetnic, silne bóle głowy, kręcz szyi. Niestety zaniedbałam się, miałam małe dzieci i nie było czasu na zajęcie się sobą. Po 7 latach gdy już miałam dość takiego życia zrobiłam rezonans i okazało się, że trzeba natychmiast operować. Dr. nie miał watpliwości, że jest to po urazie, ale niestety czas zrobił swoje, kręgi zaczęły dążyć do zarastania, zrobiły się zwyrodnienia kręgów i straciłam szansę na ruchomy implant.
Aktualnie nie czuję się dobrze, ktoś na forum poradził, abym uzbroiła sie w cierpliwość no i cenna uwaga, że w przypadku długotrwałego ucisku trzeba trochę poczekać na efekty.
Biorąc pod uwage moje doświadczenie przestrzegam innych, żeby nie zwlekać z operacją jeżeli dr mówi , zeby operować, bo czas w tym przypadku działa na naszą niekorzyść.
Pozdrawiam
Forumowiczka
28-08-2012, 18:38:54

Kochani co słychać u Zosi?
Wiecie coś? opanowali te problemy z kolanem? ma ktoś z nią kontakt?
Asia
Początkująca
28-08-2012, 19:15:23

niunqa 2012-08-28 15:07:25 Wiktorio, dzięki! Sporo mi to wyjaśniło. W takim razie te druki przygotuję sobie już we wrześniu, bo zanim pozałatwiam to już będę miała.
Mam jeszcze pytanko:
Czy będąc już na świadczeniu rehabilitacyjnym, muszę brać L4 od lekarza czy już nie?
Niunqa, po otrzymaniu decyzji z ZUS o przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego, nie musisz już brać zwolnień lekarskich. Zwolnienia służą wyłącznie do wypłaty zasiłków chorobowych. Natomiast ZUS na podstawie kopii decyzji, będzie Ci wypłacał świadczenie rehabilitacyjne w wysokości 90% za pierwsze 90 dni a za następne aż do zakończenia świadczenia reh., 75% podstawy ustalonej w oparciu o druk ZUS Z-3, który wcześniej złożyłaś.
pozdrawiam, Wiktoria

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
niewydolność żylne?
Witam proszę o wskazówki bo nie wiem co robić od 4 lat brałam tabletki antykoncepcyjne, odstawiłam od około 3 miesięcy i po odstawieniu mam ciągle objawy takie jak, kłucie w brzuchu, kołatanie serca, obrzęk żył na rękach, żyły powiększają się i drętwieją ręce, i nogi nie dam rady spać w nocy,lekarze rozkładają ręce nie znają diagnozy, zaczęłam zdjęcia już nie wiem co robić
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
Reklama: