Badanie przed operacją:
Badanie MR kręgosłupa szyjnego wykonano metodą FSE,SE i GRE w obrazach T1-T2-
Zależnych w przekrojach poprzecznych i strzałkowych.
Lordoza szyjna zniesiona.
Krążek międzykręgowy C5/C6 nieznacznie zwężony.
Na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowa przepuklina jądra miażdżystego,która uciska worek oponowy i brzuszną powierzchnię rdzenia,zwęża kanał kręgowy w projekcji strzałkowej do szerokości około 6,7 mm –stenoza i zachyłki boczne wolne.
Na poziomie C6/C7 widoczna jest prawoboczna wypuklina krążka,która modeluje korzeń rdzeniowy w zachyłku.
Na poziomie C4/C5 widoczna jest mała pośrodkowa wypuklina krążka,która uciska przednią powierzchnię worka oponowego,zachyłki boczne wolne.
Szerokość kanału kręgowego poza poziomem C5/C6 prawidłowa.
Intensywność sygnału z rdzenia szyjnego prawidłowa.
Rdzeń szyjny bez zmian ogniskowych.
Badanie 7 miesięcy po operacji:
Stan po operacji przepukliny jądra miażdżystego na poziomie C5/C6.
Lordoza szyjna zniesiona.
Na operowanym poziomie C5/C6 widoczna jest niewielka wypuklina krążka i osteofityczne wydłużenie krawędzi tylnej trzonu C5,która łącznie uciskają worek oponowy i zwężają kanał kręgowy do szerokości około 10 mm,zachyłki boczne wolne.
Na poziomie C4/C5 pośrodkowa przepuklina jądra miażdżystego która uciska worek oponowy,zachyłki boczne wolne.
Przepuklina zwęża kanał kręgowy w projekcji strzałkowej do szerokości około 9,5 mm - stenoza.
Na poziomie C6/C7 widoczna jest prawoboczna wypuklina krążka,która uciska worek oponowy i zbacza na stronę do zachyłka z modelowaniem korzenia rdzeniowego w prawym zachyłku.
Kanał kręgowy szerokość w normie.
Pozostałe krążki bez zmian.
Intensywność sygnału z rdzenia-prawidłowa.
Rdzeń szyjny bez zmian ogniskowych.
Mam wielką prośbę o pomoc !Po operacji było lepiej jednak po krótkim okresie poprawy(ok.2 miesięcy) wszystkie dolegliwości szyjne wróciły.Obecnie mam silne bóle.Ortopeda twierdzi,że to nawrotowa przepuklina po leczeniu operacyjnym.Neurochirurg nie chce ze mną rozmawiać(unika mnie).Czuję że czeka mnie następna operacja.Proszę o wasze uwagi i opinie.Pozdrawiam.