Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
08-07-2012, 16:30:18

Badanie przed operacją:
Badanie MR kręgosłupa szyjnego wykonano metodą FSE,SE i GRE w obrazach T1-T2-
Zależnych w przekrojach poprzecznych i strzałkowych.
Lordoza szyjna zniesiona.
Krążek międzykręgowy C5/C6 nieznacznie zwężony.
Na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowa przepuklina jądra miażdżystego,która uciska worek oponowy i brzuszną powierzchnię rdzenia,zwęża kanał kręgowy w projekcji strzałkowej do szerokości około 6,7 mm –stenoza i zachyłki boczne wolne.
Na poziomie C6/C7 widoczna jest prawoboczna wypuklina krążka,która modeluje korzeń rdzeniowy w zachyłku.
Na poziomie C4/C5 widoczna jest mała pośrodkowa wypuklina krążka,która uciska przednią powierzchnię worka oponowego,zachyłki boczne wolne.
Szerokość kanału kręgowego poza poziomem C5/C6 prawidłowa.
Intensywność sygnału z rdzenia szyjnego prawidłowa.
Rdzeń szyjny bez zmian ogniskowych.
Badanie 7 miesięcy po operacji:
Stan po operacji przepukliny jądra miażdżystego na poziomie C5/C6.
Lordoza szyjna zniesiona.
Na operowanym poziomie C5/C6 widoczna jest niewielka wypuklina krążka i osteofityczne wydłużenie krawędzi tylnej trzonu C5,która łącznie uciskają worek oponowy i zwężają kanał kręgowy do szerokości około 10 mm,zachyłki boczne wolne.
Na poziomie C4/C5 pośrodkowa przepuklina jądra miażdżystego która uciska worek oponowy,zachyłki boczne wolne.
Przepuklina zwęża kanał kręgowy w projekcji strzałkowej do szerokości około 9,5 mm - stenoza.
Na poziomie C6/C7 widoczna jest prawoboczna wypuklina krążka,która uciska worek oponowy i zbacza na stronę do zachyłka z modelowaniem korzenia rdzeniowego w prawym zachyłku.
Kanał kręgowy szerokość w normie.
Pozostałe krążki bez zmian.
Intensywność sygnału z rdzenia-prawidłowa.
Rdzeń szyjny bez zmian ogniskowych.
Mam wielką prośbę o pomoc !Po operacji było lepiej jednak po krótkim okresie poprawy(ok.2 miesięcy) wszystkie dolegliwości szyjne wróciły.Obecnie mam silne bóle.Ortopeda twierdzi,że to nawrotowa przepuklina po leczeniu operacyjnym.Neurochirurg nie chce ze mną rozmawiać(unika mnie).Czuję że czeka mnie następna operacja.Proszę o wasze uwagi i opinie.Pozdrawiam.
Forumowiczka
08-07-2012, 17:10:24

Leszek, my się nie znamy ale możemy ci coś powiedzieć racjonalnie, bo nie podchodzimy do tego z emocjami. Z opisu po operacji nie wynika, żeby czekała cie kolejna operacja. Modelowanie korzenia na poziomie C6/7 masz ale też go miałeś. Tego poziomu ci nie ruszali. A pozostałe to modelowania opony. Nie słyszałam żeby z tego powodu kogoś kroili.
Przyczyn bólu może być dużo, sama szukam ich u siebie.
Twój rezonans nie wygląda tragicznie.
A co to znaczy, że dolegliwości wróciły? bóle prawej reki? (tam masz modelowanie nerwu, może się to "odzywać").
Co ci się dzieje? i czy cały czas, czy tylko jak zmienia się pogoda? (od pogody może bolec nawet i 2 dni przed frontem)
Asia
Początkujący
08-07-2012, 17:25:16

Asiu dolegliwości mam bardzo dużo.Zaburzenia widzenia,zawroty głowy,drętwienia twarzy(po operacji ustały),bóle głowy,silne łzawienie oczu-kiedyś tego nie miałem.Bóle rąk,ramion,łokci,nadgarstków i dłoni,palcy.Największe bóle karku i między łopatkami.Bardzo bolą mnie nogi,kolana.Po operacji bóle były mniejsze.Bóle prawego barku kiedyś bardzo silne teraz po operacji bark nie daje o sobie zapomnieć.No i najważniejsze przestaje mi pracować żołądek i jelita.ZAPARCIA.Jak ćwiczę szyją plus izometrycznie to po paru minutach zaczyna mi ''strzelać''w żołądku i zaczynają się ruszać jelita!Przed operacją też tak miałem ale nie wiedziałem dopóki neurochirurg nie zlecił ćwiczeń szyjnych.Bolesne są też ruchy głową we wszystkich kierunkach(lepiej tylko przy obrocie w lewo)
gość
08-07-2012, 18:15:52

buraczek… A przy okazji - inf dla meteopatów. Ostatni wieczór był mocny, prawda? Uffff ....Dobrze że minął...
Oj bardzo mocny, dobrze, że mi komputer się sam wyłączył, bo jeszcze trochę i bym jakiś poemat stworzyła przez ten burzowy nastrój
Wyłączono tv, neta, waliło okrutnie i ściana wody. Stałam z dala od okna (ze strachu) mimo, że lubię te zjawiska wczoraj bałam się. Już pod wieczór rozbolał mnie dość mocno prawy staw barkowy, nie mogłam podnieść do góry ręki i nie wiem czy nadwerężyłam zmienianiem pościeli, czy to efekt pogody. Dzisiaj lepiej ale jeszcze dokucza.
annano… Mam dużo pracy przy kompie, a na krześle szybko się męczę... Może jakieś sprawdzone firmy, mogą być drogie... czego nie robi się dla zdrowia...
Aniu, może te informacje pomogą Ci w krzesełkach… ja mam w pracy to b. podobne do classic i jest super.
http://www.ulgadlakregoslupa.pl/Sklep/ergonomiczne-fotele-biurowe-krzesla-obrotowe/Obrotowe-krzeslo-do-komputera-rehabilitacyjne-classic_280.html
http://www.ulgadlakregoslupa.pl/Sklep/ergonomiczne-fotele-biurowe-krzesla-obrotowe/Obrotowy-fotel-do-komputera-VIP_288.html
http://www.dxracer.pl/

Leszku, zastanawia mnie tylko w Twoim opisie: na operowanym odcinku C5/6 widoczna jest wypuklina… to może jest tak jak Zosia kiedyś pisała, że podczas zrastania się implantu za bardzo narosła ta kość na implant tworząc w obrazie MR – „niby wypuklinę”. Tak radiolodzy to dziwnie chyba opisują. Wydaje mi się, że obraz MR (na płytce) powinien zobaczyć inny neurochirurg, (skoro ten obecny unika z Tobą kontaktu) i fachowo go zinterpretować.
Ja bym szukała innych neurochirurgów do skonsultowania i być może pomocy u osteopaty, by pomógł Ci pozbyć się tych uciążliwych dolegliwości. Ale najpierw – neurochirurg.
anTosia O wartości życia rozstrzygają nie czyny, choćby wielkie, ale miłość, choćby mała.
Początkujący
08-07-2012, 19:12:54

Dziękuję też już czytałem tutaj na forum,że tak może być.Zastanawia mnie też,że wypadł mi następny dysk C4/C5 dokanałowo i znowu mam stenozę.Na rezonansie lekarz mi pokazywał że jest ucisk worka oponowego już prawie na styku z rdzeniem kręgowym!Może ja z tego poziomu mam te bóle?Czy nie jest to dziwne ,że miałem operację w trybie pilnym na znaczną stenozę(6,7mm) i znowu mam stenozę!Mój neurolog twierdzi ,że ucisk na worek oponowy daje dolegliwości neurologiczne.Sam już nie wiem.Przykurcze mięsni też mam silne.Po masażu obręczy barkowej miałem straszne zaburzenia widzenia które się utrzymywały parę godzin,moje lepsze widzenie było uzależnione od wysokości położenia głowy(wyżej-niżej)oraz miałem problem z lewą ręką.sraciłem w niej siłę.Generalnie po operacji mam ją słabszą.Uczucie zimna przechodzące po plecach rękach i nogach.Ja miałem to przed operacją ale nie było to takie silne.
Forumowicz
08-07-2012, 19:45:21

Na operowanym poziomie C5/C6 widoczna jest niewielka wypuklina krążka i osteofityczne wydłużenie krawędzi tylnej trzonu C5,która łącznie uciskają worek (cytat)
Leszek czasem narastający osteofit powoduje podobne bóle i tak jak pisze anTosia warto ten wynik skonsultować z drugim neurochirurgiem i tak jak pewnie doczytałeś na tym forum jest wiele opisów nie adekwatnych do obrazu wiec warto abyś to dokładnie sprawdził . Jeśli chodzi o zakłócenia jelitowe to raczej kierował bym to na odcinek L-s
Pozdrawiam
ks Janusz
Początkujący
09-07-2012, 06:17:08

Witam, jestem tu nowy, czy ktoś może poradzić jak zmiejszyć ból ręki i barku na operację mam czekać do grudnia
Oto opis MR
MR kręgosłupa szyjnego:
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej w pozycji leżącej. Zmiany o typie spondylosis deformans z
brzeżną osteofitozą trzonów.
Zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych na poziomach C4-C5, C5-C6 i C6-C7 z ich
dehydratacją i obniżeniem.
Na poziomie C3-C4 widoczne są osteofity tylnych krawędzi trzonów powodujące obustronne zwężenie
otworów międzykręgowych, w większym stopniu po prawej stronie.
Na poziomie C4-C5 osteofity powodują zwężenie prawego zachyłka bocznego i prawego otworu
międzykręgowego, ucisk prawego korzenia nerwowego. W niewielkim stopniu zwężony lewy otwór
międzykręgowy.
Na poziomie C5-C6 widoczna jest centralna wypuklina krążka, powodująca ucisk worka oponowego,
zniesienie przedniej rezerwy kanału kręgowego i ucisk przedniej powierzchni rdzenia kręgowego.
Dodatkowo zwężone obustronnie otwory międzykręgowe przez osteofitozę krawędzi trzonów.
Na poziomie C6-C7 obecna jest szerokopodstawna wypuklina krążka, łącznie z obecnością osteofitów
powodująca ucisk worka oponowego, zniesienie przedniej rezerwy kanału kręgowego i obustronne
zwężenie otworów międzykręgowych.
Nie stwierdzam wypuklin krążków na pozostałych poziomach.
Rdzeń kręgowy bez zmian patologicznych.
Proszę o pomoc, rehabilitacja nie pomogła, środki farmakologiczne też nie pomagaja
Adam
Forumowiczka
09-07-2012, 06:24:52

Leszku,w odcinku szyjnym nie ma czegoś takiego jak przepuklina nawrotowa na operowanym poziomie.
Żeby założyć stabilizację/implant trzeba usunąć całkowicie zniszczony dysk uwalniając przestrzeń międzytrzonową.
Mechanizm ,,wypukliny" może ocenić tylko neurochirurg-narastająca kość,przemieszczenie?
Każdy kolejny uszkodzony poziom może dawać takie same/zbliżone dolegliwości.
Nie ma nic dziwnego w kolejnej stenozie-pochodzi z poziomu wyżej i jest niezależna od poprzedniej.
W przedoperacyjnym MRI c4-5 było z wypukliną.
Dyskopatia to balansowanie na linie. Nieraz jeden ruch przeciążeniowy,potknięcie a nawet silne kichnięcie i to co było naderwane rozrywa się dalej.
Czy masz nadal zaufanie do neurochirurga,który Cię unika? Jeżeli lekarz unika pacjenta z problemem to pacjent powinien unikać takiego lekarza.
Nie zwlekaj z konsultacją u innego neurochirurga.
Nie zadręczaj się myślą o możliwości reoperacji, pozostaw to na czas po ocenie neurochirurga. Nawet jeżeli będzie taka konieczność to dasz radę jak wielu z nas.
Napisz jaki rejon Cię interesuje,mamy trochę rozeznania i neurochirurgów troszczących się o pcjenta.Pozdrawiam z.
Początkująca
09-07-2012, 07:52:20

anTosiu bardzo dziękuję za podpowiedź.
Ania z Olsztyna
gość
09-07-2012, 07:53:53

Budzi się ranek, budzą się ludzie
Budzą się kwiaty, budzą się róże
Budzi się dobro, budzi się zło
Miłego dnia forumowiczom.
krak62

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: