Reklama:

DYSKOPATIA KREGOSŁUPA NA ODC L-S-I (23)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
07-08-2012, 17:36:46

Witam wszystkich
Od 1,5 roku odczuwam lekki ból w okolicy lędźwiowej kręgosłupa, dodatkowy objaw to ból łydek w obu nogach, co skończyło się niedowładem stóp. Obecnie nie jestem w stanie unieść się na palcach stóp i chodzenie sprawia mi dużą trudność. Nie mogę wogóle unieść stóp w czasie chodzenia.
Udałem się do neurochirurga a ten zlecił mi badanie MR kręgosłupa, a oto jego wyniki:
Badanie MR kręgosłupa ledźwiowego:
Na poziomie L3-L4 tylna szerokopodstawna przepuklina krążka międzykręgowego, redukując szerokość obu zachyłków bocznych, na poziomie prawego zachyłka bocznego łącznie z wytwórczyr zmianami zwyrodnieniowymi w stawie międzywyrostkowym - przemieszcza i uciska prawy korzE L3.
Przerośnięte ww żółte na tym poziomie - powodują redukcję szerokości kanału kręgowego.
Na poziomie L4-LS tylna szerokouszypułowana przepuklina krążka międzykręgowego z cechar lateralizacji prawobocznej, redukuje szerokość prawego zachyłka bocznego - przemieszcza i ucis~ prawy korzeń L4.
Na poziomie LS-Sl obniżenie wysokości krążka międzykręgowego, tendencja do wysuwania s krążka międzykręgowego ku tyłowi,
Po za tym krążki międzykręgowe badanego odcinka kręgosłupa o zachowanej wysokości, bez cec przemieszczeń.
Stożek końcowy bez zmian patologicznych
Na poziomie L3-14 redukcja wymiaru ap kanału kręgowego, poza tym kanał kręgowy prawidłowI szerokości
Otwory międzykręgowego wolne
Stożek końcowy bez zmian patologicznych Wysokość trzonów zachowana prawidłowo
Spłycenie fizjologicznej lorodzy lędźwiowej ( badanie w pozycji leżącej).
Na podstawie tych wyników neurochirurg zalecił mi natychmiastową operację. Stwierdził, że mogę stracić możliwość poruszania się.
Bardzo się tym zestresowałem. Niech mi ktos odpowie, czy te objawy mogą przynieść tak nieodwracalne skutki i czy operacja to jedyne wyjście aby zminimalizować skutki niedowładu kończyn !!
Proszę o szybkie wypowiedzi i porady bo muszę szybko podjąć decyzję o zgodzie na zabieg operacyjny !!!!
Pozdrawiam i proszę o pomoc !!!
Wtajemniczona
09-08-2012, 11:21:16

myślę że ten wynik powinieneś skonsultować jeszcze z innym neurochirurgiem wkońcu to kręgoslup, nie ma co panikować bo operacji i tak nie unikniesz, ale są sytuacje gdzie naprawde liczą się godziny, bo inaczej już czucie nie wróci, poszukaj na necie dobrych neurochirurgów ja najbliżej mam do lublina, nie wiem gdzie ty mieszkasz ale bardzo dobra klinika neurochirurgii jest w olszytnie, a adiuncki profesora przyjmuja w warszawie, także działaj, i sprawdź diagnozę, ja po odebraniu MR też usłyszałam natychmiast operacja a wczoraj byłam na prywatnej wizycie u innego doktora i wiem że operacja jest nieunikniona ale mam kilka miesięcy żeby wszystko ogarnąć i się na nia udać, także życze żeby było lepiej
gość
11-08-2012, 09:54:01

Stokrotka, kwiatuszku, nauka nie poszła w las, pomagasz innym i dodrze, super tak trzymaj.
=========================
Dzieci miały powiedzieć pani, jakie mają zwierzęta w domu.
- Ja mam psa.
- Ja kota.
- Ja rybki w akwarium.
Wreszcie zgłasza się Jaś:
- A ja mam kurczaka w zamrażalniku
==============================
irek
krak62
Wtajemniczona
26-08-2012, 08:27:10

sandacz 100
i co u ciebie...? skonsultowałeś się z innymi lekarzami, jaka twoja decyzja, a może już jesteś po operacji, podziel się informacjami co u ciebie, ja też mam problemy z kręgosłupem na tym odcinku, od ponad roku, na palcach jednej ręki mogę policzyć noce, które przespałam w całości bez budzenia się, TK miałam robione w grudniu i wtedy też dr mi powiedział ,że trzeba to będzie zoperować ,ale najpierw spróbujemy fizjoterapi, ćwiczeń i rehabilitacji, ja nie mam niedowładu kończyń natomoiast mam stały bół promieniujący na rwe kulszową do obu nóg, boli mnie też pod kolaniami i ściegna achillesa ale to chyba n ie od tego...?
Początkujący
27-08-2012, 10:41:21

Ból jest przy chodzeniu co raz wiekszy. Podjałem decyzję - operacja. Udało mi się wcisnąc do Klinii neurochirurgii w Warszawie na Sobieskiego. Lekarz nie daje mi gwarancji, że będzie lepiej. Przedstawił mi także zagrożenia ale się zdecydowałem. Mają mi jeszcze zrobić badanie EMG - chodzi o przewodnictwo obwodowe do mięsni - to w zwiazku z niedowładem stóp spowodowanym brakiem pracy mieśni podudzia (nie mogę unieść się na palce).
Wtajemniczona
27-08-2012, 11:21:01

sandacz bo to tak juz jest,że kogo nie boli temu powoli, ja tez mam zamiar skonsultować moje wyniki w warszawie z lekarzami z akademii medycznej w olsztynie bo weszłam na ich strone i mają bardzo dobry sprzęt i lekarzy a asystencji profesora Maksymowiczaprzyjmują prywatnie w warszawie, może jeszcze z nimi się skontaktuj
podaje ci stronkę tej kliniki www.uwm.edu.pl
ja się skonsultuje, chce poznać zdanie lekarzy z innej kliniki
życzę powrotu do zdrowia
Wtajemniczona
17-09-2012, 09:20:43

z tego co widzę, to tylko ja i sandacz mamy dyskopatie odcinka lędźwiowego, no trudno, szkoda że tak mało osób pisze tu o swojej walce z bólem tego odcinka ,widocznie więcej jest dyskopatii szyjnych niż lędźwiowych, i nie bardzo kto może się wymienić swoimi spostrzeżeniami i sposobami leczenia
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Początkujący
21-09-2012, 10:19:30

Czekam nadal na zabieg. NFZ wstrzymał finansowanie Instytutów. A ja płacę co raz wyższą składkę zdrowotną.
Ból i niedowład łydek cały czas mi się nasila. W kręgosłupie też napewno pijawiły sie nowe zmiany w związku z nietypowym sposobem poruszania się !!
To jes właśnie polska rzeczywistość !!
gość
21-09-2012, 11:04:57

Sandacz współczuję, wiem co to lędźwiowy (przerabiałem wszystkie poziomy).
Kwiatuszku idę pomóc cierpiącemu.

Leki, Tramal 100 mg 2x1 (dochodziłem do 400 mg), Movalis 15 mg 1x1.
Kup sobie piłkę gimnastyczną dostosowaną do swojego wzrostu, już samo ułożenie nóg na tym przyrządzie w pozycji krzesełkowej z napiętymi mięśniami brzucha daje ulgę (jak dasz radę trzymaj 1/2 godziny, spróbuj poruszać w lewo w prawo ). Jeszcze jedno ćwiczenie, kładziesz się na brzuchu, robisz coś podobnego do pompek tylko podnosisz się na samych rękach reszta ciała jest ułożona na ziemi, nic na siłę. W moim przypadku dobry efekt dawały kąpiele siarczane oraz okłady z borowiny.
Trzymaj się i nie daj się wyrobić, NFZ.
irek
krak62
gość
01-10-2012, 05:50:32

Sandacz no przykro....
Irku a te 30 min to cały czas napięte mięśnie, czy 20 s. puszczasz i znowu napinasz, itd.? Mi lędźwiowy też dokucza, też ból nóg nasila się przy chodzeniu...
pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: