Reklama:

Czy są jakieś sposoby na złagodzenie aury? (2032)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Forumowiczka
01-02-2012, 13:38:51

Gość 2012-01-31 22:15:33 Bezbolesna migrena – czy to możliwe?
MIGRENĘ OCZNĄ z klasyczna migreną łączy ten sam mechanizm powstawania. Zaburzenia wzroku w tym przypadku nie są wynikiem choroby gałki ocznej, ale efektem miejscowego zaburzenia przepływu mózgowego.
W mózgu każdego człowieka istnieją specjalne obszary kory odpowiedzialne za określone funkcje lub ich koordynację. Ośrodek wzroku mieści się w płacie potylicznym i jeżeli zostanie uszkodzony, dochodzi do zaburzenia widzenia. Stan taki możemy zaobserwować po przypadkowym się uderzeniu w tył głowy.
U pacjentów z migreną w wyniku nie do końca poznanych mechanizmów dochodzi do zaburzenia przepływu krwi przez mózg. Mianowicie zmniejsza się ona w niektórych obszarach, a to zazwyczaj objawia się zaburzeniami widzenia. Po jakimś czasie dochodzi do rozkurczu naczyń, objawy neurologiczne ustępują, a pojawia się pulsujący ból głowy. W migrenie ocznej jednak często nie ma on miejsca.
Czyli aura?
wcale nie jest to rzadka przypadłość jak się okazuje ale nie przychodzi nam do głowy łączyć tego z migreną
Forumowiczka
01-02-2012, 13:45:52

nie28 2012-01-31 22:51:38 Dorotka nie mam do Ciebie żalu o to no trudno, nie wymieniłaś nie będę płakała z tego powodu.
Mam faktycznie słabsze dni. Niestety boje się abym nie podupadła.
Może nie zrozumiałaś za co i dlaczego podziękowałam, tu nie chodziło o porady w sprawie migreny a o innego rodzaju wsparcie.
Nie ma co się zamartwiać z tego powodu Aniu i na pewno zdążysz jeszcze pomóc bo z neuro nigdzie się nie wybieram póki co.
Powinnaś się czymś zająć skoro wyczytałam tu że nie układa Ci się najlepiej w sprawach osobistych.Nie wiem czy praca Tobie akurat pomoże ale mi owszem .
Możesz poświęcić więcej czasu forum żeby nie myśleć o kłopotach i wszystko minie,zawsze mija choć wydaje się to w danej chwili niemożliwe
Forumowiczka
01-02-2012, 13:53:33

alimakalimak 2012-01-31 22:54:51
dorota389 2012-01-31 17:12:22 W kwestii informacji zamieszczonych przez Kamilę, migrenikom nie wolno pić czerwonego wina natomiast aromaterapia jak najbardziej o ile nie mamy nadwrażliwości na zapachy.
Jeśli chodzi o zioła kozłek i krwawnik są wskazane i pomocne .
ok rozumiem i przepraszam za blad:)
ja piłam na wywolanie miesiaczki juz 3 dzien i robilam ciepla kapiel ale nie pomoglo:p
ależ to nie błąd Kamilko....
wszystko było fajnie ale winko odpada choć znam osoby u których wino wcale migreny nie wywołuje, nie ma 100% pewności a raczej przypuszczenie że u niektórych osób może inicjować atak
Forumowiczka
01-02-2012, 13:59:32

alimakalimak 2012-01-31 23:00:19 Co tam wogole u Was dziewczynki slychac?Jak sie masz Dorotko nie boli cie głowka?A ty Karolka jak tam u Ciebie ,jak sie ma maz?
Wszytko gra Kamila,nawet przez chwilę nie czułam bólu i niedługo minie mi miesiąc bez bólu uznaję to za sukces
Forumowiczka
01-02-2012, 14:07:38

nie28 2012-01-31 23:44:34 Dzięki Kama , ale przyjaźń została. Wiesz ja jestem osobą wrażliwą. Nie mówię to to był zły chłopak. Szkoda mi 4, 5 roku. Mam pecha, ale jeszcze się nie załamałam:)
Jest mi potrzebne wasze wsparcie Twoje , Dorotki:)
Jestem po długoletnim nieudanym związku 4,5 roku przy 13 latach małżeństwa to pikuś i nie żałuję ...a może żałujęże nie pognałam wcześniej.
Wszytko się ułoży tylko trzeba szukać pozytywów
gość
01-02-2012, 14:26:29

Bóle głowy typu napięciowego
Jest to najczęściej występujący rodzaj samoistnego bólu głowy. Część osób cierpiących na bóle głowy typu napięciowego jest przekonana że to migrena.
Epizody bólowe przypominające bóle głowy typu napięciowego występują sporadycznie u większości ludzi. Bóle głowy typu napięciowego nawracające lub przewlekłe występują u ok. 5-10 % populacji. Najczęściej dotyka osób w wieku dojrzałym ale może występować też u dzieci. Kobiety chorują cztery razy częściej niż mężczyźni.
Ból o na ogół małym lub średnim natężeniu może trwać różnie długo. Od kilku godzin do kilku dni w postaci nawracającej, do kilku miesięcy a nawet lat w postaci przewlekłej. Zazwyczaj jest obustronny. Może być zlokalizowany w tyle głowy, w okolicy karku ale i w okolicy czoła czy skroni. W czasie trwania ból może zmieniać miejsce i stronę. Najczęściej jest odczuwany jako tępy, nie pulsujący, często ściskający o charakterze "obręczy" czy "ciasnej czapki" ale też i rozpierający czy kłujący. Zwykle nie towarzyszą mu inne objawy. Czasem mogą występować nudności, nadwrażliwość na światło lub dźwięk ale nigdy w takim nasileniu jak w migrenie.
Większość specjalistów uważa że bóle głowy typu napięciowego mogą mieć wiele, u każdego pacjenta innych, nie do końca jasnych przyczyn.
Leczenie bólów głowy typu napięciowego jest trudne i powinno być prowadzone przez lekarza specjalistę.
Częste stosowanie leków przeciwbólowych "na własną rękę" może prowadzić do rozwoju tzw. bólów głowy "z odbicia" ( inaczej bólów głowy wywołanych przez leki).
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
gość
01-02-2012, 14:28:12

Migrena oczna.
Jednostronne bóle głowy występują czasami z bólami gałki ocznej z rozszerzeniem źrenicy po stronie bólu. Należy zgłosić się do okulisty w celu wykluczenia bardzo groźnej choroby oczu, jaką jest jaskra. Silne bóle oka w jaskrze są spowodowane zwiększeniem ciśnienia śródgałkowego.
W migrenie ocznej ciśnienie wewnątrz gałki ocznej nie ulega zmianie.

Leczenie choroby powinno być prowadzone przez neurologa.
Mieszanka
Liść pokrzyku wilczej jagody 5 g
Liść mięty pieprzowej 20 g
Koszyczek rumianku 20 g
Przygotowanie i stosowanie. 1 łyżkę ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać 15 minut pod przykryciem, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić ½ szklanki 2 razy dziennie
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
gość
01-02-2012, 14:33:42

dorota 01.02.2012 Czyli aura?
wcale nie jest to rzadka przypadłość jak się okazuje ale nie przychodzi nam do głowy łączyć tego z migreną
... jednak bywa i taka
# Migrena oczna
Migrena jest bardzo częstą chorobą i wielu chorym w znacznym stopniu upośledza codzienne funkcjonowanie. W Polsce według różnych danych, problem ten dotyczy średnio 5 milionów ludzi (6–15% dorosłych mężczyzn i 14–35% dorosłych kobiet). U około 1 miliona chorych migrena ma bardzo ciężki przebieg.
Wbrew powszechnej opinii dolegliwość ta może wystąpić już we wczesnym okresie życia i obserwuje się ją u około 4–5% dzieci poniżej 12 roku życia. To właśnie po okresie dojrzewania następuje wzrost zapadalności na migrenę, zaznaczony głównie u dziewcząt, odpowiadający za dysproporcje wśród płci w życiu dorosłym. Szacuje się, że u kobiet dolegliwość ta występuje co najmniej 3 razy częściej. Dokładne przyczyny migreny ocznej nie są znane, wiadomo jedynie, iż u około połowy pacjentów wystąpienie jej spowodowały czynniki dziedziczne przejawiające się zakłóceniami funkcji neurologicznych i wydzielniczych. Ponadto, na pojawienie się migreny mogą mnie wpływ: alergie pokarmowe, zmiany ciśnienia, zaburzenia hormonalne, stres, zmęczenie, czy też niedobór snu.
MIGRENA OCZNA zwana również wzrokową lub klasyczną jest schorzeniem dotykającym około 10—20% osób chorujących ogółem na migrenę.
W tej postaci migreny wyróżniamy 4 fazy:
1. okres zwiastunów,
2. aurę,
3. fazę bólową,
4. fazę końcową.
Pierwszą z faz, czyli zwiastuny napadu migrenowego, odczuwa większość osób dotkniętych migreną. Wyprzedzają one fazę bólową na kilka lub kilkanaście godzin. W niektórych przypadkach uprzedzają napad migreny nawet o kilka dni. Zapowiedź zbliżającego się napadu manifestuje się często zmianą nastroju. Najczęściej pacjenci skarżą się na senność, uczucie znużenia, przygnębienie, zniechęcenie i nieokreślony lęk. W innych przypadkach jest odwrotnie — zgłaszają drażliwość, niepokój, pobudzenie i zaburzenia snu. Niekiedy w okresie poprzedzającym napad występują niepokojące lub wręcz koszmarne sny.
Objawy te są mało charakterystyczne, więc pacjenci rzadko umieją je właściwie zinterpretować i dochodzi do przeoczenia zwiastunów napadu. Bardziej odczuwalne i częściej relacjonowane przez pacjentów są objawy fizykalne, poprzedzające napad. Część osób odczuwa przed napadem zaburzenia łaknienia pod postacią utraty apetytu, bądź jego wzrostu. Odczuwają również uporczywe pragnienie, przykre wrażenie suchości w ustach lub uczucie nieprzyjemnego smaku. U innych osób występuje biegunka, wielomocz lub częste oddawanie moczu. Do dość typowych dolegliwości w okresie zwiastunowym należą niezbyt sprecyzowane zaburzenia ostrości wzroku, nadmierna wrażliwość na zapachy, hałas lub silniejsze światło.
Właściwy napad MIGRENY OCZNEJ rozpoczyna się wraz z pojawieniem się aury wzrokowej.
Jest to charakterystyczne doznanie wzrokowe, najczęściej występujące pod postacią tzw. mroczka migocącego. Mroczki migocące bywają bardzo różnorodne, jednak u tej samej osoby powtarzają się stereotypowo w kolejnych napadach. Zazwyczaj w ściśle określonym miejscu pola widzenia pojawia się błyszczący punkcik, który powiększa się w szybkim tempie, jednocześnie drgając i migocąc. Punkt ten nie tylko powiększa się, ale przesuwa w polu widzenia. W niektórych przypadkach z początkowego plamkowego mroczka powstaje zygzakowaty, migocący twór. U niektórych osób mroczek ma kształt gwiazdy, czasem poziomych falistych linii lub jeszcze inny. Czas trwania aury jest zmienny i osobniczo zależny. Utrzymuje się on od kilku minut do pół godziny, najczęściej trwa około 20 min. Ruchy oczu powodują zazwyczaj przesuwanie się mroczka, a ich zamknięcie doprowadza do zniknięcia objawu. Obiekty zewnętrzne mogą być widziane poprzez mroczek, ale ich kontury są nieco przymglone. Pojawienie się mroczka może być niekiedy połączone z chwilowym spowolnieniem myślenia, trudnością w dobieraniu słów i innymi podobnymi objawami.
Innym typem aury wzrokowej są rozmaite ubytki w polu widzenia. Mogą one mieć nieregularny charakter i określane bywają jako mroczek negatywny.
Objawy te mijają po kilku, kilkunastu godzinach bez pozostawienia ubytków neurologicznych. Chory wraca do pełnego zdrowia. Badania diagnostyczne, w tym badania obrazowe mózgu, niczego nie wykazują.
W momencie wystąpienia napadu, czyli w fazie bólowej pojawia się przeszywający, głęboki ból przeważnie po jednej stronie w okolicy oczodołu, który następnie narasta.
Typowy migrenowy ból głowy określany jest przez chorych się jako jednostronny, tętniący, umiarkowany lub silny, nasilający się podczas zwykłej aktywności fizycznej. W wielu przypadkach ból rozpoczyna się jednak obustronnie lub rozchodzi się z jednej strony na całą głowę. Pojawiają się nudności, wymioty, nadwrażliwość na światło i hałas oraz zaburzenia wzroku. Ból migrenowy spowodowany jest rozszerzeniem naczyń wewnątrzczaszkowych w stopniu, który powoduje podrażnienie struktur okołotętniczych, gdzie znajduje się duża ilość receptorów bólu. Atak migreny może być wywołany różnorodnymi czynnikami: emocjami, zmianami pogody, spożyciem niektórych potraw (m. in. czerwonego wina, żółtych serów, czekolady, owoców cytrusowych). Napad trwa zwykle od 4 do 72 godzin, ze średnią częstotliwością do 1-2 napadów w miesiącu.
Pomiędzy napadami bólu pojawiają się tzw. ekwiwalenty migreny. Na ich obraz składać się mogą zaburzenia wegetatywne: parcie na mocz, biegunkę, bóle brzucha, wielomocz, bladość twarzy, uczucie gorąca lub zimna, nadmierną potliwość oraz zaburzenia neurologiczne: nieostre widzenie, depresja, zmęczenie, niepokój, nerwowość, drażliwość, zaburzenia koncentracji i wiele innych.
gość
01-02-2012, 16:18:53

dorota389 2012-02-01 14:45:52
nie28 2012-01-31 22:51:38 Dorotka nie mam do Ciebie żalu o to no trudno, nie wymieniłaś nie będę płakała z tego powodu.
Mam faktycznie słabsze dni. Niestety boje się abym nie podupadła.
Może nie zrozumiałaś za co i dlaczego podziękowałam, tu nie chodziło o porady w sprawie migreny a o innego rodzaju wsparcie.
Nie ma co się zamartwiać z tego powodu Aniu i na pewno zdążysz jeszcze pomóc bo z neuro nigdzie się nie wybieram póki co.
Powinnaś się czymś zająć skoro wyczytałam tu że nie układa Ci się najlepiej w sprawach osobistych.Nie wiem czy praca Tobie akurat pomoże ale mi owszem .
Możesz poświęcić więcej czasu forum żeby nie myśleć o kłopotach i wszystko minie,zawsze mija choć wydaje się to w danej chwili niemożliwe
Praca jak najbardziej pomogła by. Najbardziej lubię działać artystycznie. Kocham wiesz śpiewanie.Kiedyś ktoś ze znanych ludzi był świadkiem jak śpiewałam.
Nagrodą były dla mnie łzy wzruszenia.
Komentatorka
01-02-2012, 17:38:55

dorota389 2012-02-01 14:53:33
alimakalimak 2012-01-31 22:54:51
dorota389 2012-01-31 17:12:22 W kwestii informacji zamieszczonych przez Kamilę, migrenikom nie wolno pić czerwonego wina natomiast aromaterapia jak najbardziej o ile nie mamy nadwrażliwości na zapachy.
Jeśli chodzi o zioła kozłek i krwawnik są wskazane i pomocne .
ok rozumiem i przepraszam za blad:)
ja piłam na wywolanie miesiaczki juz 3 dzien i robilam ciepla kapiel ale nie pomoglo:p
ależ to nie błąd Kamilko....
wszystko było fajnie ale winko odpada choć znam osoby u których wino wcale migreny nie wywołuje, nie ma 100% pewności a raczej przypuszczenie że u niektórych osób może inicjować atak
heh nie to zeby winko za mna chodzilo:)
Ja dzis czuje sie bardzo zle,slabo,bolala mnie glowa i ciagle mi niedobrze,chyba nie grypa juz rozbiera:(nie moglam w pracy wytrzymac

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: