Reklama:

czego nie wolno robic osoba chorym na padaczke? (26)

Forum: Padaczka

gość
11-07-2015, 21:21:19

witam, mam na imię Julia i od 13 lat choruję na padaczkę.. obecnie mam 18 lat. przeszperałam internet z głównym zapytaniem,, czego nie wolno robić chorym na padaczkę? "
i nigdzie nie ma nic konkretnego.. wiem, ze to już 13 lat i powinnam mniej więcej wiedzieć, ale nadal czuję tzw. nie nasycenie w tej kwestii. Jeśli ktoś z Was byłby na tyle uprzejmy i pomógł mi podając zwykłą listę rzeczy ZAKAZANYCH osobom chorym na tą że chorobę. :)
gość
14-07-2015, 09:33:22

Tylko osoby zdrowe lub nieodpowiedzialne mogą tego nie wiedzieć U pozostałych kwestię "czego nie wolno robić" weryfikuje samo życie i zależność przyczynowo - skutkowa.
gość
15-07-2015, 09:36:34

życie samo pokazało mi parę rzeczy, które nie koniecznie są dla mnie wskazane. Natomiast oczekiwałam na listę typu skok na bungee, czy jakiekolwiek inne z większą dawką adrenaliny "sporty" bądź coś w ten deseń są całkiem zakazane... i zdecydowanie nie jestem osobą nieodpowiedzialną, to sobie wypraszam.
gość
15-07-2015, 12:29:25

Generalnie sporty wywołujące dawkę "adrenaliny" nie są przeciwwskazaniem, aczkolwiek wszelki nadmiar jest szkodliwy. Przeciwwskazany przy epi byłby sport wytrzymałościowy typu maraton lub nawet krótsze biegi długodystansowe prowadzące do hiperwentylacji, co może wywoływać ataki.
gość
04-08-2015, 08:19:58

btw. a jak tu wygląda sprawa ze współżyciem? korzystając z tej okazji skoro takie forum już powstało
gość
04-08-2015, 09:01:21

Można mówić o różnych sytuacjach wywołujących ataki epilepsji ale tak naprawdę to jest sprawa indywidualna ponieważ każdy organizm reaguje inaczej na bodźce wywołujące epilepsję. Podobnie jest ze współżyciem u jednych seks może wywołać atak epilepsji, u innych nie. Dlatego nie da się jasno określić konkretnej listy zakazów i nakazów w epilepsji. Sprawa wygląda podobnie jak z przyjmowanymi lekami u jednych dany lek może blokować napady choroby u innych nie.
gość
13-08-2015, 19:11:07

też choruję na epi i właśnie obawiam się tego, że mogę dostać atak podczas stosunku. Nie chciałabym wystraszyć ani partnera ani tym bardziej narobić sobie problemów.. jeszcze do niedawna nawet nie podejrzewałam, że to byłoby możliwe a jednak
gość
13-08-2015, 19:42:57

Podejdź do tego na luzie i nie myśl o tym, że możesz dostać ataku epilepsji podczas stosunku bo w ten sposób tylko się będziesz stresować a to w niczym Ci nie pomoże. Jak większość z nas na pewno bierzesz też leki i one Cię zabezpieczają przed atakiem. Czerp przyjemność ze stosunku zamiast się stresować. Podejrzewam , że partner wie o Twojej chorobie więc nawet jak by Ci się przydarzył taki incydent to na pewno będzie wyrozumiały. Epilepsja jest taką chorobą, że atak może się przydarzyć w każdej sytuacji, ale nie można się jej poddawać tylko czerpać z życia pełnymi garściami i myśleć pozytywnie.
gość
22-08-2015, 06:31:57

witam! ja również choruję na epi, mój partner z którym jestem od ponad miesiąca, póki co jeszcze o tym nie wie. Bardzo boję się jego reakcji, bo jednak każdy reaguje inaczej, niektórych odstrasza sama nazwa "padaczka" a co dopiero fakt, że jego/jej partner/partnerka na to chorują.. kiedy byłby najlepszy czas na powiedzenie o tym i w jaki sposób najlepiej mu to zakomunikować ?
gość
22-08-2015, 21:06:02

Co do momentu wyjawienia ukochanej osobie, że się choruje na epilepsję to nie ma reguły. Ja swojej żonie wyjawiłem, że choruję na epilepsję podczas pierwszej naszej rozmowy. Najważniejsze by ukochana osoba dowiedziała się o naszym schorzeniu od nas osobiście, a nie od kogoś obcego bo może poczuć się oszukana.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: