Reklama:

Ciało modzelowate (30)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-07-2014, 06:15:24

Witam, syn również ma częsciową agenezję ciała modzelowatego. Ma osłabione napięcie mięśniowe. Jak zdiagnozowane? Patrzył pod kątem i drgały mu gałki oczne w maksymalnym wychyleniu na bok. Okulista stwierdził, że budowa oka jest ok. Obecnie jest lepiej - prawdopodobnie to z powodu niskiego napięcia. Natomiast od kilku dni mruży oczy, a w zasadzie zamyka oboje na dłuższą chwilę. Nie wiem co to.. Już teraz człowiek głupieje, czy to są jakieś normalne zachowanie, czy niepokojące objawy... Ma obecnie 9miesięcy i nie raczkuje, ale powoli zaczyna chyba się przymierzać, nie siedzi, nie gaworzy, ale dużo piszczy. Jest radosnym i kochanym dzieckiem.
gość
15-09-2014, 15:34:27

Mam córcię - obecnie 4 latka u której już podczas ciąży bliźniaczej stwierdzono poszerzone komory boczne mózgu i brak ciała modzelowatego. Urodziła się jako wcześniak w 7 mc życia z wagą 1,5 kg i ma wstawioną zastawkę ze względu na wodogłowie. Była rehabilitowana metodą Vojty przez niecały rok czasu. Dziś jest wszystko w porządku, rozwija się prawidłowo, chodzi do przedszkola. Wykazuje zainteresowanie uczenia się - jest cierpliwa. Zna alfabet, figury geometryczne, liczy do 15 po polsku i angielsku. Z dnia na dzień zadziwia nas i panią neurolog.
gość
08-10-2014, 21:30:02

witam wszystkich. Moja córka otrzymała podobną diagnozę. 8latka ma trudności z koordynacja ruchowa, koncentracja uwagi i pamiecia. to strasznie rzutuje na nauke w klasie1. Czasem zdarza sie nieutrzymywanie stolca, ale poza tym normalnie sie rozwija. Nie raczkowala, a chodzenie rozpoczela w wieku 1,5 roku. Jestesmy w trakcie badan genetycznych. od 7 roku uaktywnil sie zez rozbiezny. Powodzenia moje kochane Mamy
gość
22-10-2014, 21:08:20

Warto pomyślec o terapi SI przy obajwach jak powyzej
gość
30-10-2014, 15:29:43

u mojej 10 miesięcznej córki na usg mózgowia wyszło coś nie tak z przewężeniem ciała modzelowatego... :( nie wiem co to jest, wg pani neurolog moja mała będzie opóźniona intelektualnie.... nie raczkuje, siada posadzona, ale sama nie.... może ktos cś doradzi ?
gość
05-11-2014, 12:20:52

Witam ja też jestem mamą 12 letniej dziewczynki u której stwiedzono niedoraozwój( agenezję ) ciała modzelowatego i duże uszkodzenia w obrebie platów czołowych dodatkowo wiele innych schorzeń wywołanych wodogłowiem córcia chodzi mówi jest super choć ma nprawdę spore problemy z nauka ale jakoś daje rade szukam dobrego lekarza psychiatry lub psychologa który pomógłbymi w trudnościach jakie wynikaja z uszkodzeń z góry dzięki za pomoc
gość
03-07-2016, 08:57:20

Gość 2014-05-16 11:24:48
Ale oczopląs nie koniecznie wiążę się z niedorozwojem ciała modzelowatego, moja córka jak była mała też miała oczopląs i nic więcej nie zdiagnozowali!!!
gość
05-10-2016, 21:55:00

U mojej córki stwierdzono agenezje ciała modzelowatego szukam dobrego lekarza z góry dziekuje za pomoc
gość
26-09-2017, 11:24:20

Mam 49 lat. Jestem inteligentna, skończyłam studia (kierunek ścisły), pracuję, podróżuję, pływam, jeżdżę na rowerze, mam wysokie IQ. Mam 2 zdrowych dorosłych dzieci, i jednego zdrowego wnuka. Wszystko ze mną byłoby w porządku gdyby nie to, że 2 lata temu stwierdzono podczas tomografii głowy (szukanie przyczyny szumów usznych) wrodzoną agenezję ciała modzelowatego. Nikt, nigdy wcześniej tego nie stwierdził. Pomyłka wykluczona. Lekarz neurolog powiedział że to się często zdarza, że wiele osób z tym tym żyje nie wiedziąc, dowiadują się zazwyczaj przez przypadek, tak jak ja.
:)
gość
03-06-2018, 14:22:24

Witam, podobnie jak wyżej, o hipoplazji ciałka modzelowatego dowiedziałam się w wieku 35 lat po wypadku . Normalnie funkcjonuję bez ograniczeń, oprócz bólów głowy i czasami zawrotów nic mi nie dolega, więc bez paniki

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: