moja coreczka ma wade ciala modzelowatego jest caly czas rehabilitowana zaczela juz samodzielnie chodzic i rowniez zaczyna juz mowic pierwsze slowa. Pozdrawiam
jestem w 36 tyg ciazy i mala ma poszerzone komory boczne mozgu oraz podejrzenie czesciowej agenezji ciala modzelowatego. Jak rozwijaja się Państwa maluchy?
U mojej 10 miesiecznej coreczki stwiedzono hipoplazje ciala modzelowatego. Jeszcze nie sidzi ani nie raczkuje:( . Od 4 miesiaca rehalibitacja ktora bardzo pomaga jej w rozwoju:) Na szczescie z mowa jest ok bo mowi juz "tata"
Witam. Mam córke,która urodziła się z niedorozwojem ciała modzelowatego.Obecnie ma 8 lat.Raczkować zaczęła gdy miała 11 miesięcy,po półrocznej rehabilitacji, a chodzić ok.4 miesiące póżniej.Z mową nie miała problemu. Jak do tej pory córka rozwija się prawidłowo.
Witam. Moja córka urodziła się z hipoplazją ciała modzelowatego. MA 15 miesięcy, nie siedzi, nie raczkuje, ale wykazuje bardzo dużą aktywność turlając się, ostatni zaczęła podciągać się na rączkach z czego wychodzi całkiem fajne czołganie. Nie mówi, ale reaguje na "zrób kosi kosi" czy "jakie masz kłopoty". Jest cudowna, radosna i bardzo pogodna. Jest rehabilitowana od 3 mca życia. Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości
Ale oczopląs nie koniecznie wiążę się z niedorozwojem ciała modzelowatego, moja córka jak była mała też miała oczopląs i nic więcej nie zdiagnozowali!!!