Reklama:

Bóle pleców – co powinieneś wiedzieć.. (54)

wątek zamknięty, nie można dodawać postów

Forum: Neurologia po godzinach

gość
29-04-2015, 18:57:16

Treść zablokowana przez moderatora

gość
17-07-2015, 11:55:28

gość
12-08-2015, 12:56:50

Witam,
Od dwoch miesiecy boli mnie cos w okolicy kregoslupa ledzwiowego. Bol jest odczuwalny rowniez w kolanie oraz czasem udo i lydka az do zewnetrznej kostki. Mialam rezonans i ponizej sa wyniki:
Splycenie fizjologicznej lordozy ledzwiowej. lewowypukla skolioza odcinka L. Zachowany drobny krazek S1/S2. Wysokosc trzonow zachowana, wymiar strzalkowy ograniczen kostnych kanalu kregowego w normie. Sygnal struktury kostnej w normie. Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe w stawach miedzykregowych L3/L4,L4/L5,L5/S1, bez istotnego przewezeenia otworow miedzykregowych, bez kolizji z nerwami. Kanal kregowy bez stenozy. Sygnal pozostalych krazkow w normie. Stozek koncowy rdzenia kregowego widoczny na poziomie Th12/L1, sygnal stozka w badaniu przegladowym w normie. Miesnie przykregoslupowe z cechami zaniku w czesciach glebokich w odcinku L4-S1.Obrzek wiezadel miedzykolcowych w odcinku L3-S1. Obrzek tkanki podskornej okolicy L/S.
w zeszlym tygodniu bol ustapil po zazywaniu sirdalut i dicloberl jednak po jednym dnu odstawienia lekow powrocil z podwojna sila- cala noga mnie rozrywala z bolu. Mam przepisana rehabilitacje jednak troche sie boje bo bol wzrasta po kazdej aktywnosci fizycznej (nawet dluzszym chodzeniu, plywaniu, nie mowiac o brzuszkach)
Co moze powodowac zanik tego miesnia oraz obrzek? Od czego wogole ten bol moze byc skoro nie ma usicku na nerw?
gość
12-08-2015, 15:05:22

To jest zapalenie nerwu kulszowego, potocznie nazywa sie rwa kulszowa.
Ja juz cierpie 4 miesiace , ale nie moge brac zwolnienia lekarskiego , musze pracowac , biore tylko leki na usmierzenie bolu, kuleje przy chodzeniu , rano po nocy jest calkiem znosnie , lecz po kilku godzinach chodzenia bol nasila sie , boli noga od biodra do stopy , makabra.
Kaza rozciagac , robic cwiczenia tzw . streatching . Sprobuj.
Poloz sie na plaskim, zegnij noge w kolanie I wyprostuj , powtarzaj, wiem ze to boli, podciagaj taka zgieta noge jak tylko mozesz najwyzej, do brody
.Drugie cwiczenie, zgieta noge / mozesz trzymac ja dla wygody/ , przeginaj w jedna strone /w bok/, nastepnie w druga strone , przeciwna, I takie cwiczenia trzeba robic kilka razy dziennie. Mnie dopiero kilka dni temu lekarz kazal tak cwiczyc. Rehabilitant to samo bedzie robic , sama tez sobie pomoz.
gość
25-08-2015, 11:22:05

też kiedyś miałem problem z bólem pleców ale od roku od kiedy mam łóżko masujące hotstone bóle zaczęły ustępować a teraz już w ogóle nie mam problemów z plecami. Wiem że to nie jest tanie ale naprawdę działa.
gość
26-08-2015, 09:54:20

Ja uważam, że w terapii kręgosłupa równie istotną rolę co ruch, odgrywa jakościowy wypoczynek. Ważnym jego elementem jest miejsce, w którym śpimy - nie może to być składana sofa, wersalka czy inny wynalazek. Kiedy ma się problemy z kręgosłupem lub chce się ich uniknąć w przyszłości, należy wręcz sypiać na dobrej jakości materacu. W naszej pracowni testowaliśmy przeróżne materiały i najlepiej sprawdza się pianka wykorzystywana do produkcji materaców Viscotherapy Art Medic. Te właśnie materace i poduszki ortopedyczne polecamy naszym pacjentom -są one, jak wspomniałem - bardzo ważną częścią terapii kręgosłupa.
gość
02-09-2015, 15:04:29

gość
17-10-2015, 07:19:59

Ja mam w domu własny masażer. Kupiliśmy sobie z żoną łóżko masujące hot stone na rocznice i uważam że to był najlepszy możliwy wybór. Masaż kiedy się chce i ile sie chce to naprawde spora wygoda. Ale wracając do tematu. Takie masaże pomogły z moimi bólami dolnego odcinka pleców więc może i Tobie pomogą.
Początkująca
05-11-2015, 12:08:00

Początkująca
07-11-2015, 12:34:26

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: