Reklama:

Ból pleców (28)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
21-01-2012, 21:01:48

Napiszę napewno :)
Jednak czym jest zwyrodnienie kregosłupa w porownaniu z przerzutami, niczym! Strasznie się ciesze, i teraz tylko czekamy na wizyte u neurologa 25 aby dowiedzieć się jak leczyc ten ból i te zwyrodnienia.. a czy samemu na własną ręke można coś robic?
Początkująca
24-01-2012, 15:01:06

atthedisco w przypadku zwyrodnienia kręgosłupa najbardziej wskazana jest rehabilitacja i fizykoterapia. To forma leczenia, która wykorzystuje zastosowanie bodźców fizykalnych. Najlepiej dobierz sobie rehabilitanta, który będzie przyjeżdżał do Twojego Taty, jeśli jestes z Warszawy czy okolic, to podobno takie zabiegi wykonuje Rehabilitacja Mobilna PatMedik, no i oni też mają bezpłatny przejazd. Fizykoterapia właściwie nie powoduje skutków ubocznych, poszukaj sobie informacji w Internecie, bo to Ci się na pewno przyda i będziesz więcej wiedzieć o tym jak leczą Tatę :) dużo zdrowia!
"Człowiek jest na tyle cywilizowany, na ile potrafi zrozumieć kota." Jean Cocteau
gość
24-01-2012, 15:16:13

Disco, opisz dokladnie co zalecil neurolog , bo mnie moga tez przydac sie te porady, mam jak pisalam 4 dyski wypadniete, 2 w szyjnym i 2 w ledzwiowym, i tak mecze sie , najgorzej boli kark , kiedy siedze bez podparcia np,przy komputerze, ale mam kolnierz to podpieram glowe.To juz jutro , nie moge doczekac sie , informacji , ze jama brzuszna w porzadku. pozdrawiam
gość
24-01-2012, 15:26:34

Witam, jutro idę z Tatą do neurologa. Tak jak pisałam wyżej na TK jamy brzusznej wyszło to zwyrodnienie kręgosłupa, więc odetchnęliśmy z ulgą. Napisze jutro co zalecił neurolog.
gość
25-01-2012, 18:31:40

Witam, byliśmy u neurologa.
Tata dostał krople, czopki, tabletki przeciwbólowe które maja rozluźnić plecy i spray przeciwbólowy. Mamy zakaz masowania pleców Taty i smarowania ich czymś rozgrzewającym. Lekarz badała Tate.. kręciła nogami Taty jak szalona, ale chociaż wiadomo co i gdzie Tate boli.
Narazie innych badani nie mamy wykonywac ze względu na to ze w TK wyszły zmiany zwyrodnieniowe. Jeśli bóle miną to mamy chodzić do rodzinnego po recepty, a jeśli nie to dalsza diagnostyka. Lecz to dopiero po chemii i radioterapii która Tata zaczyna 7 lutego.
gość
26-01-2012, 05:17:04

Witam, tak jak myslalam u taty w porzadku z jama brzuszna , a ta chemia to tak profilaktycznie, beda wlosy wychodzic , ale to najmniejsze zmartwienie.
Na zwyrodnienia kregoslupa napewno po tych naswietlaniach , bo trzeba wiedziec ile dyskow i ktore sa " wyschniete" lub powypadaly z nich jadra miazdzyste. Ja Tobie powiem, ze moje 4 wypadniete dyski mnie nie przerazaja , jezdze do pracy , pracuje ciezko, nie powiem, bole kregoslupa sa , a kto ich nie ma? po 40 kazdego boli, tylko tego co sie oszczedzal cale zycie nic nie boli. Bedzie dobrze, wazne , ze nie bylo przerzutow raka , bo to bylby powod do zmartwien. Ciesze sie z Toba , napisz po skonczeniu chemioterapii.
Początkująca
09-03-2012, 19:20:12

Witam :) w poniedziałek Tata kończy radioterapie i wczoraj zakończył 2 cykl chemii. Będą jeszcze 3 cykle chemii. Tata czuje się różnie, wiadomo jak to po naświetlaniach i chemii ale jest dobrze, wyniki z krwi tez dobre (tak powiedział lekarz) wiec jest ok. Tate plecy bolą ale bierze Tramal i jest ok, także ciesze się :)
gość
09-03-2012, 21:57:41

Fajnie , ze odezwalas sie, ja takze ciesze sie , ze wyniki dobre, a nadewszystko , ze nie ma przerzutow.Swoja droga zawsze zwyrodnienia kregoslupa daja jakies bole , a u taty to sa bole plecow, jak uporacie sie z chemia to zorientujcie sie co mozecie zrobic na te bole oprocz farmakoterapii, ale to po naswietlaniach . Pozdrow Tate, mnie ogromnie boli dzisiaj miedzy lopatkami , tak nadzwigalam sie co przy zdegenerowanych dyskach jest zabronione. Pa . Wiem o Taty dwoch schorzeniach , wyglada , ze pisze o jednym a ja tak o wszystkim naraz.
Początkująca
20-04-2012, 17:25:34

Witam, od poniedziałku Tata ma 3 cykl chemioterapii. Leży w szpotalu bo takie tam maja procedury. Od poniedziałku bardziej bolą Tate placy i dopadło go rwanie nogi.. czy to może byc rwa kulszowa? Tata miał dzisiaj rtg odcinak lędźwiowego i krzyżowego dowiemy sie jutro rano co tam wyszło, napewno wyjda zmainy zwyrodnieniowe które wyszły na tomografii jamy brzusznej.. mam pytanie, co przy zmianach zwyrodnieniowych wychodzi na rtg kręgosłupa? i czy rwanie nogi też może to powodować? bardzo sie denerwuje ze tam może byc coś gorszego nież zwyrodnienia, ale pociesza mnie fakt ze na TK nic nie wyszło tylko zwyrodnienia, i wyniki krwi tez ok i markery nowotworowe też ok.
gość
20-04-2012, 20:00:46

Witam , dobrze ze nie ma nawrotow nowotworowych, to bardzo cieszy.A ta chemia to chyba profilaktycznie bo przeciez nie ma juz zadnych niepokojacych sygnalow.
Tak, te rwania i bole w nodze to ucisk na nerw kulszowy, uciska przepuklina ze zdegenerowanego dysku na poziomie L5-L6 , tak bylo w moim przypadku , tak moze byc i u taty.Ogolnie degeneracja dyskow wychodzi na rtg , lecz bardziej dokladna i wyrazista jest TK , gdyz wskazuje ktore dyski na ktorych poziomach maja przepukliny i czy uciskaja .Na 100% na swoim przykladzie wiem , ze rwa kulszowa spowodowana jest uciskiem na nerw kulszowy ( ogromne bole) wylewaniem sie jadra miazdzystego po przerwaniu pierscienia w dysku. Popularnie nazywa sie to wypadnieciem dysku. Ja mam 4 wypadniete dyski 2 w ledzwiowym i 2 w szyjnym odcinku kregoslupa i z tymi dysfunkcjami musze sobie radzic bo pracowac trzeba.Tez jestem w wieku taty , nie trzeba az tak bardzo zamartwiac sie nic gorszego tam nie dzieje sie , wiem o czym myslisz , wcale nie dziwie sie, ale badz spokojna tam nie ma przerzutow.Pisz jak tata bedzie reagowal na chemie bo to juz chyba 3 seria. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: