Reklama:

Ból pleców (28)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
10-01-2012, 20:04:36

Witam, chodzi o mojego Tate. Od 5 lat czyli od przejscia na wczesniejsza emeryture boją Tate plecy. Ból był do wytrzymania i spowodowany był skrzywieniem kregosłupa i bardzo zaawansowana osteoporozą. Pod koniec października u Taty zdiagnozowana nowotwór złośliwy żoładka, żoładek został usunięty, nie było przerzutów do inncyh narządów jak i do węzłów chłonnych. Lecz po operacji ból się nasilił.. Tata leżał prawie cały czas w szpitalu, schudł bardzo, po operacji tez duzo leżał w domu.. Teraz niedawno jakies ponad 2 tygodnie temu zauważyłam na Taty plecach coś dziwnego.. obok kręgosłupa, po prawej stronie na wysokosci łopatki Tata ma coś wystającego.. widac to najbardziej kiedy Tata sie położy na brzuchu aby posmarowac mu plecy.. Jak stoi to odrobinke coś widac, i jak pochyli sie do przodu to nic nie widac.. Tata ma także prawe ramie niżej od lewego, i ma skrzywienie kręgosłupa.. Dotykałam Tacie pleców i wydaje mi sie że to jest kośc od łopatki, tylko jakby bardzo blisko kręgosłupa co jest przyczyna bolu (wg mnie). Lekarz rodzinny dał skierowanie do poradni bolu, lecz lekarka nic nie wypisała na badania tylko przepisała krople przeciwbolowe. Pokazywał Tata także plecy onkologowi ale powiedział ze nic tam nie widzi, popukał Tate, posłuchał i wydał taka opinie. Teraz czekamy na wizyte u neurologa która jest nieststy dopiero 26 stycznia, jesteśmy z Sosnowca.
Mam pytanie.. co to może być? Czy to rzeczywiście kość? Dodam że czytałam na internecie dużo i Tata ma także "okrągłe" plecy kiedy patrzy się na Tate z boku bez koszulki, bol ustepuje zazwyczaj popołudniu, a nasila się rano kiedy Tata wstaje z łózka.. Z góry dziękuję za szybko odpowiedź.
gość
11-01-2012, 16:52:59

Czy ktoś odpowie ?
gość
11-01-2012, 17:18:18

Okragle plecy sa z powodu degeneracji czyli wysychania dyskow amortyzujacych kregi . Co do zgrubienia nie wiem czy to ma jakies powody do zmartwien, . Ja mam 4 dyski wyschniete i moj kregoslup tez jest pochylony do przodu , ale musze z tym zyc , na jakakolwiek operacje jest za pozno, kregi zrosly sie ze soba i dlatego mam okragle plecy , poza tym czesto mam rwe kulszowa , gdyz kregi uciskaja na nerw kulszowy i staly bol w nodze uniemozliwiajacy chodzenie.Tata napewno przejdzie przeswietlenie kregoslupa , wiec napisz mi co powiedzial neurolog , to juz tylko 2 tygodnie czekania. Pozdrawiam Ciebie i tate.
gość
12-01-2012, 07:27:28

Witam, dzisiaj jeszcze raz patrzyłam na plecy Taty i jak Tata stanie bookiem do mnie i się wyprostuje to ma plecy normalne, ale jednak widać zaokrąglenie i odcinku piersiowym, czasem boli Tate czasem nie, i noga tez Tate boli, łydka, biodro, więc pewnie Tata ma to samo co Pan (Gość) lecz nie uniemożliwia to Tacie poruszania się. Dzisiaj przy sprawdzaniu Taty pleców zauważyłam ze kiedy stoi prosto prawa łopatka jest bardziej widoczna, i przy pochylaniu do przodu kiedy dotykałam tych pleców ta łopatka normalnie się poruszała, i znowu wyczuwałam tą "kość". Być może Tata tez ma wyschnięty jeden dysk..
Atthedisco
gość
12-01-2012, 07:29:47

Ja jestem " kobitka" ,w taty wieku, jeszcze pracuje, zaden neurochirurg nie chce wstawic implantu tytanowego w miejsce zdegenerowanych dyskow, bo " po co"?, operacje robia chetnie mlodym ludziom 40-50, a pozniej srodki przeciwbolowe i kregarze , ale mnie juz tak rozwalili kregoslup na calej dlugosci , ze w szyjnym mam spondyloze i nosze kolnierz ortopedyczny kiedy jestem w domu.Daj znac co zdecydowal neurochirurg za dwa tygodnie.
gość
12-01-2012, 19:04:01

Prosze ciebie Disco , pisz na jednym watku , nie potrzebnie rozciagasz i utrudniasz odpowiedzi , gdyz trzeba szukac . Ten sam temat - jeden watek. Pozdrawiam
Początkująca
20-01-2012, 20:31:06

Witam :) Tata miał robioną wczoraj tomografie komputerowa jamy brzusznej i wyszedł przy okazji kręgosłup, i tak pisze na opisie TK :
"Zmiany zwyrodnieniowe odcinka TH - L - S. "
Rozumiem więc z tego że bóle które ma Tata są spowodowane tymi zmianami ? I jeżeli byłyby to przerzuty to by to wyszło na tomografii?
gość
21-01-2012, 03:59:03

Tomografia jamy brzusznej nie wykazala absolutnie niczego nieprawidlowego, bo gdyby byla jakas zmiana to byloby w opisie ujawnione. Nie ma powodow do obaw.
Inaczej ma sie sprawa z kregoslupem. Th-piersiowy, L-ledzwiowy tam dopiero sie dzieje. Zwyrodnienia obejmuja wysychanie krazkow miedzykregowych tzw. dyskow, nie wiadomo czy nie ma wypadania jader miazdzystych i przepuklin, gdyz bylo to badanie jamy brzusznej i uwaga zwrocona na aktualny stan jamy. Wlasciwe badanie kregoslupa ( oddzielne) jest wskazane moze byc tk lub rezonans albo taki zwykly roentgen, dokladnie ujawnia ktore dyski sa zdegenerowane.Nie trzeba sie teraz martwic , kazdemu ciezko pracujacemu kregoslup odplaca sie zwyrodnieniami. Tylko ci , ktorzy oszczedzaja sie i leza , nic nie robia, maja kregoslupy zdrowe. Napisz jeszcze.
Początkująca
21-01-2012, 06:05:32

Rozumiem, lecz bardzo się ciesze że nie znaleziono tam przerzutow do kości. Weźmiemy ten wynik TK do neurologa 25 stycznia bo dali Nam wizyte o jeden dzień wcześniej, i wtedy zobaczymy co powie neurolog.
A jak leczyc te zwyrodnienia?
gość
21-01-2012, 16:38:29

Daj znac , gdzie skieruje tate neurolog, czy do ortopedy, czy sam zajmie sie leczeniem kregoslupa. W zasadzie oni zalecaja pacjentom w takim wieku jak Twoj tato i ja , rehabilitacje , ale poczekaj do wizyty. Degeneracja krazkow miedzykregowych( dyskow) dotyczy 80% pacjentow powyzej 40 roku zycia, lecz do lekarza zglaszamy sie jak juz jest choroba zaawansowana, przewaznie nie mamy czasu, albo polezymy az bol przejdzie.Ja mam spondyloze kregoslupa szyjnego, a w ledzwiowym dwa dyski wyschly , ale na to przeciez nie mialam wplywu.Starosc nie radosc. Pozdrawiam i napisz po wizycie.Zdrowia dla taty.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Reklama: