Reklama:

Ból, palenie, mrowienie stóp. Co to może być? Proszę o radę. (71)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-02-2008, 17:19:00

Od ponad pół roku, mam problem ze stopami.
Założyłam 2 razy nowe buty (płaskie), w których bolaly mnie stopy. Później już nawet we wcześniej wygodnych butach bolało. Zaczęło się od bólu stóp (podobnie bolą nogi przy chodzeniu długo na obcasach), po jakims czasie było palenie, pieczenie stóp, teraz bolą czasem też same pięty. Problem potrafił ustępowac na kilka dni a nawet tygodni. Ale zawsze wraca.
Stopy bolą po dłuzszym chodzeniu i zwłaszcza staniu, później pieką, mrowią, jakby mrówki chodziły, rano odczuwam sztywność, pierwsze stąpnięcie boli, trzeba je trochę rozchodzić...
Dolegliwości bardzo zmienne ale uciążliwe. Naprzemian ból, potem pieczenie, mrowienie.Już nawet w nocy mam wrażenie że mrowi mi stopa.
Dodam że dolegliwości zdecydowanie bardziej dotyczą lewej stopy. Prawa zawsze mniej boli i drażni.
Lekarz neurolog stwierdził, że to płaskostopie poprzeczne ale przeciez miałam je na pewno od dawna.
Są dni (do tygodnia czasu), kiedy jest w porządku, potem wszystko wraca (zwykle zaczyna się od delikatnego mrowienia w stopie)
Zrobiłam rtg kręgosłupa. W opisie było ..niewielka lewoboczna skolioza, reszta w porządku.
RTG stóp tez nic nie wykazało.
Strasznie wykańcza mnie to psychicznie, oszczędzam nawet na wykonywaniu kilku kroków.
Co to może być? Czy te niewygodn, twardee buty mogły mi uszkodzic jakies nerwy? Czy to coś powaznego? Jakie badania zrobić, żeby ustalić diagnozę i sobie pomóc?

Bardzo proszę o wszelkie sugestie i dziękuję za podpowiedź.
Monika (27 lat)
gość
12-02-2008, 08:52:00

tez od kilku tygodni zacząłem odczuwać u siebie poranne bóle stóp. Na początku nic szczególnego ale ostatnio doszło do tego, że rano naprawdę przykro jest zwlec nogi z łózka i postawić stopy na podłodze, łączy się to z silnym paląco piekącym bólem i to o takim natężeniu, że aż nogi się załamują, ale z każdym krokiem, z każdym postawieniem stóp na podłodze natężenie bólu spada i gdy dojdę do łazienki (kilka kroków) jest już znośnie a po kilku minutach przychodzi całkowita ulga i zapomnienie. Nie mam bladego pojęcia co to może być
gość
13-02-2008, 16:35:00

Zdecydowanie powinnaś udać się do ortopedy. Na pewno zaleci Ci wkładki ortopedyczne do butów podnoszące łuk poprzeczny stopy i podlużny- tzw peloty. Objawami płaskostopia poprzecznego są właśnie te dolegliwości o których pisalaś. Ponadto - ten typ płaskostopia wpływa negatywnie na aparat więzadłowy stawów stopy, co powoduje ich rozciagnięcia, a aparat mieśniowy stopy zostaje znacznie osłabiony i zaburzony - co powoduje powstanie palucha koślawego (zwanego haluxem). Zaburzony zostaje punkt podparcia stopy - fizjologicznie jest : I i V kość śródstopia oraz pięta...w tym płaskostopi następuje przeniesienia ciężaru na II i III kość śródstopia. Zmiana obciążenia zaburza układ stopy. Proponowałabym - wygodne obuwie, unikania pozycji wymagającyh długiego stania oraz wzmacniania mięśni stopy, lydek ale najlepiej iść do ortopedy
gość
13-02-2008, 16:44:00

odp dla Moniki zapomniało mi się tam dopisać
gość
13-02-2008, 16:45:00

odp dla Moniki zapomniało mi się tam dopisać
gość
13-02-2008, 18:01:00

Apropo płaskostopia.... Płaskostopie poprzeczne mam pewnie już wiele lat, nie pojawiło się z dnia na dzień. Mnóstwo osób je ma ale nie ma takich dolegliwości. Z resztą noszę wkładki na płaskostopie, odkąd lekarz to zasugerował...
Apropo wypowiedzi gościa.. Mam rano podobnie, że muszę stopy jakby rozruszać, żeby nie czuć bólu ale w ciągu dnia też nogi bolą.. Jak znajdziesz na to radę, napisz: monika555.1@gazeta.pl
gość
12-03-2008, 08:11:00

Weszlam dzisiaj na forum z tym samym problemem _piekące stopy-czy juz wiecie cos wiecej,pozdrawiam
Początkująca
09-05-2008, 21:33:00

Mam prawie ten sam problem jak pani Monika. Z tym że bolą mnie jednakowo z takim samym natężeniem obie stopy. Lekarz ortopeda przepisal wkładki (które troszeczkę pomagają), dał na rehabilitację (po ktorej nasiliły się bóle kręgosłupa), oraz na rehabilitację stóp na którą niestety nie mam zbytnio czasu. Powiedział że bóle związane są z tym własnie skrzywieniem oraz że stopa jest za bardzo wydrążona. Wtedy podczas chodzenia gdy stopa się prostuje na podłożu jakiś "mięsień podłużny" się naciąga co powoduje ból itd. Zalecał też odlewane wkładki na płaskostopie podlużne i poprzeczne. Stopy mnie nadal bolą i jedynym ratunkiem jest odpoczynek i unikanie dlugiego stania (ze wzgl. na stopy) i siedzenia (Kręgosłup). Mocze je też w ciepłej wodzie by usprawnić ukrwienie. Najgorsze że przez ostatnie 2 dni spuchły mi kostki i stopy robią się zimne. RTG stóp nie miałam. Również proszę o poradę. Dziękuję. Elelina
ELELINA
gość
15-05-2008, 20:56:00

Mam podobny problem. Od 1,5roku bolą mnie stopy. Już kilka razy miałam robione blokady ( zastrzyki przeciwzapalne w miejsca bolące). Za pierwszym razem pomogły, ból ustąpił na kilka miesięcy. Tydzień temu lewa stopa spuchła w okolicy kostki. Dzisiaj byłam u ortopedy i stwierdził że mama zapalenie torebki stawowej, znów dostałam blokadę. Mam nadzieję że coś pomoże. Oprócz tego wypisał mi skierowanie na rehabilitację (magnetronik, laser, jonoforezę). Ortopeda namawia mnie na wkładki. Musiałabym wymienić wszystkie buty na rozmiar większe. W tym momencie noszę 40 i nie mam ochoty na więcej. Pozdrawiam.
gość
15-05-2008, 20:58:00

Mam podobny problem. Od 1,5roku bolą mnie stopy. Już kilka razy miałam robione blokady ( zastrzyki przeciwzapalne w miejsca bolące). Za pierwszym razem pomogły, ból ustąpił na kilka miesięcy. Tydzień temu lewa stopa spuchła w okolicy kostki. Dzisiaj byłam u ortopedy i stwierdził że mama zapalenie torebki stawowej, znów dostałam blokadę. Mam nadzieję że coś pomoże. Oprócz tego wypisał mi skierowanie na rehabilitację (magnetronik, laser, jonoforezę). Ortopeda namawia mnie na wkładki. Musiałabym wymienić wszystkie buty na rozmiar większe. W tym momencie noszę 40 i nie mam ochoty na więcej. Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: