Reklama:

Asymetria oczu i zrenic (25)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
18-01-2021, 16:39:33

Gość 2021-01-18 16:56:49
Okulista mierzyla, ok 1mm. Mialam rm, nic nie wykazal.
a jeszcze zapytam, czy pomiar byl w oswietleniu i warunkach swiatla nocnego?
gość
18-01-2021, 20:27:26

Gapciowa 2021-01-17 09:25:47
Gość 2021-01-16 08:19:38
Tak. Mialam robiont rezonas magnetyczny, mam anizokorie podstawowa, czyli fizjologiczna. Z tym, ze ja mam tylko asymetrie zrenic. Nie mam opadajacej powieki.
jak duża jest ta różnica źrenic
Okulista mierzyla ok 1mm
gość
19-01-2021, 16:36:35

Gapciowa 2021-01-18 17:39:33
Pomiar byl robiony w oswietleniu, w przyciemnionym swietle, po tropicamidzie... W kazdych warunkach roznica jest, waha sie od 0.5 - 1 mm. Anizokoria byla widoczna u mnie na zdjeciach od dziecinstwa. Ja osobiscie zauwazylam ja pol roku temu. Majac 34 lata. Cale zycie tego jie widzialam, a widac to 😃
gość
19-01-2021, 16:41:28

Gość 2021-01-19 17:36:35
Mialam robione badania wykluczajace przyczyne, lacznie z rtg płuc. Nie dolega mi nic, taka moja uroda. Wystraszylam sie bardzo kiedy zauwazylam anizokorie, bo czytakac informacje na ten temat w internecie mozna sie wystraszyc, jednak zeby przestac sie bac trzeba sie przebadac. Czasami okazuje sie, ze to nic groznego.
Pomiar byl robiony w oswietleniu, w przyciemnionym swietle, po tropicamidzie... W kazdych warunkach roznica jest, waha sie od 0.5 - 1 mm. Anizokoria byla widoczna u mnie na zdjeciach od dziecinstwa. Ja osobiscie zauwazylam ja pol roku temu. Majac 34 lata. Cale zycie tego jie widzialam, a widac to 😃
gość
19-01-2021, 17:02:15

a jeszcze zapytam, czy pomiar byl w oswietleniu i warunkach swiatla nocnego? Zdrówka życzę
zdrówka życzę
gość
19-01-2021, 17:06:04

Gość 2021-01-19 17:41:28
Mialam robione badania wykluczajace przyczyne, lacznie z rtg płuc. Nie dolega mi nic, taka moja uroda. Wystraszylam sie bardzo kiedy zauwazylam anizokorie, bo czytakac informacje na ten temat w internecie mozna sie wystraszyc, jednak zeby przestac sie bac trzeba sie przebadac. Czasami okazuje sie, ze to nic groznego.
Oprocz tego mam zdiagnozowana nerwice, ktora bardzo nasilila sie podczas epidemii Covid 19, na ktorego sama zreszta zachorowalam 😃 i okropnie nasilila sie po zauwazeniu noerownosci zrenic. Na szczescie po badaniach i odkopaniu zdjec, na ktorych ja ewidentnie widac od kiedy skoczylam 2 latka, dalam sobie spokoj i nie zwracam na moje zrelnicy uwagi, a co za tym idzie nie widze juz tej anizokorii 😃 mozg plata rozne figle i czasami cos malego wydaje nam sie przeogromne. Ale zawsze trzeba sie badac! Dopiero po badaniach mozna dac sobie spokoj o zaakceptowac swoja innosc 😃😃 ktora ma 20% populacji, a zauwaza ja odsetek ....
gość
19-01-2021, 17:11:11

Gość 2021-01-19 18:02:15
a jeszcze zapytam, czy pomiar byl w oswietleniu i warunkach swiatla nocnego? Zdrówka życzę
zdrówka życzę
Dzieki i wzajemnie
gość
19-01-2021, 18:37:38

a jeszcze zapytam, czy pomiar ja tez byłam w szpitalu na diagnostycebyl w oswietleniu i warunkach swiatla nocnego?
ja tez bylam na diagnostyce w szpitalu4
gość
19-01-2021, 19:19:55

Gość 2021-01-19 19:37:38
a jeszcze zapytam, czy pomiar ja tez byłam w szpitalu na diagnostycebyl w oswietleniu i warunkach swiatla nocnego?
ja tez bylam na diagnostyce w szpitalu4
Ja robilam wszystkie badania prywatnie. U dwoch okulistow, neurologa i neurochirurga. Wszyscy potwierdzili, ze to anizokoria fizjologiczna.
gość
25-01-2021, 20:37:07

Dzień dobry, trafiłam na forum szukając rozwiązania mojego problemu. Otóż mam asymerie oczu, zauważyłam to w listopadzie tego roku na zdjęciu bez okularów. Teraz doszła do tego asymetria ust. Od dwóch lat mam migreny z aura, wadę wzroku mam od dzieciństwa, obecnie to - 7 i - 6,5. Do okulisty chodzę regularnie i nic złego się nie dzieje, dno oka ok, ciśnienie też. W lutym mam wizytę u neurologa, który mam nadzieję wykluczy inne choroby. Czy orienujecie się, czy takie asymerie można wyrównać? Operacja Plastyczna to ostateczność. Dołączam zdjęcie, jest bez makijażu zyby pokazać na czym polega mój problem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Nietypowe zaburzenia widzenia proszę o pomoc
Cześć mam 23 lata , od 1.5 miesiąca zmagam się z nietypowymi zaburzeniami widzenia i szukam pomocy w diagnozie. Moje objawy to głównie zaburzenia widzenia na wzorach / określonych powierzchniach ( przykładowo pognieciona pościel , pognieciona roleta , kaloryfer ) które przypominają zakłócenia / drganie / falowanie tych przedmiotów , powierzchni . Zauważyłem że problem potrafi zniknąć gdy zamknę jedno oko nie ważne które. Czasami pojawia się drętwienie ale naprawdę delikatne w okolicy ust policzka po lewej stronie czasami też dłoni. Pojawiają się też szumy uszne raz na jakiś czas i piski w uszach. Mam też mroczki i męty przed oczami . Nie jest ich wiele ale towarzyszą mi każdego dnia tak jak te nietypowe zaburzenia widzenia. Zbadało mnie dwóch neurologów - norma EEG - norma Rezonans magnetyczny w otwartym aparacie z kontrastem - norma TK bez kontrastu - norma Okulista - lekka wada wzroku która nie powinna się objawiać w ten sposób Morfologia krwi - wszystko ok oprócz ferrytyny która jest podwyższona lecz choruje na stłuszczenie wątroby więc to może być od tego B12 na poziomie 236 kwas foliowy na poziomie 4 zacząłem suplementację Kardiolog / echo serca / EKG - norma Ciśnienie - książkowe Próby tarczycowe i hormonalne - norma Laryngolog - norma Bardzo proszę o pomoc co może mi dolegać ? Co mogę jeszcze zbadać . Z góry dziękuję
gość
Torbiel w okolicy podgnykowej
Czy może ktoś miał usuwaną torbiel w okolicy podgnykowej? Wykonanych wiele rezonansów, ostatnio usg szyi pokazuje, że torbiel raz jest większa raz mniejsza. Nie wiem czy to niedokładność pomiarów wykonujących badanie czy faktycznie zmienia wymiary. Syn chodzi z tym już 5 lat i do tej pory żaden lekarz nie określił się co z tym robić. Ostatni lekarz wykonujący usg stwierdził, że syn musi pójść na operację, nie czekać i to wyciąć. Poczytałam sporo na ten temat i okazuje się, że to poważna operacja a nie wizyta u stomatologa. Jednak żaden lekarz tego nie powie, nie wyjaśni. Czy my trafiamy tylko na takich właśnie lekarzy? Może ktoś mógłby polecić lekarza, szpital etc. komu udało się wyjść bez skutków ubocznych po takiej operacji?
gość
Zastawka
Witam.w maju 2024roku.miałem założoną zastawke komorowo-otrzewnową.od tego czasu cisza, i spokój nic mnie nie boli nic się nie dzieje nawet na kontroli żadnej nie byłem bo lekarz powiedział że jak nic się nie będzie działo to nie trzeba przyjeżdzać na kontrolę .czy ktoś ma może tą zastawke dłożej i jak to wygląda u was poproszę o jakieś informacje bo niewjem o co kaman
Reklama: