Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
17-11-2020, 09:02:16

Hej. Ja czekam na transport i fruu do domu nie zapeszam, póki co nic nie boli. Trochę się boję podróży do domu, no ale dojechać jakks muszę
Początkujący
17-11-2020, 09:51:15

O, Daga, no to zazdrość, mi ten przełyk bardzo daje popalić. Jeden dzień było lepiej a dziś znowu nie daje nic przełknąć. Ciężko ten ból tez umiejscowić, bo odczuwam go od gardła aż do połowy wysokości płuc. Kasiu, właśnie tez pomyślałem o Strepsils, wyślę dzisiaj dziewczynę po pracy, a póki co herbata z miodem : - )
Jeszcze na przyszłość dla innych: czytałem przed momentem badania na próbce 120 osób po operacji szyi i takie problemy z przełykaniem są powiązane, dokładnie tak jak to napisała jedna z was, nie z intubacją, tylko z przesuwaniem przełyku na czas operacji po to żeby uzyskać dostęp do kręgosłupa. Czas powrotu do normalności to od 6 do 12 tygodni, ale u 2.5% przypadków niestety takie coś utrzymywało się na stałe (check-up po 5 latach od operacji). Wiec kolejny rzut kostką przede mną, no ale takie życie : - )
Początkująca
17-11-2020, 10:28:28

Dzień dobry,
Dorka no właśnie co do ćwiczeń, to czuję, ze też przydałoby mi się trochę bardziej porozciagac, ale mój lekarz wyraźnie powiedział, że do następnej kontroli nic więcej nie robimy, więc nie chce sama decydować. Z doświadczenia wiem, ze czasem lekarz swoje a fizjoterapeuta co innego i niewiadomo kogo słuchać, więc narazie czekam.
Mateusz spokojnie, te dolegliwości z przełykiem miną, ale wszystko wymaga czasu. Jednak operacja to operacja, różne struktury są naruszone. Mi problemy z przełykaniem utrzymywały się do około tygodnia, może nawet dłużej. Spróbuj narazie nie jeść nic twardego, małymi kęsami i bez pośpiechu. Na mnie akurat żadne pastylki nie działały, ale warto wszystkiego spróbować.
Miłego dnia wszystkim
Wtajemniczona
17-11-2020, 10:55:39

Mateusz zaczęłam brać strepsils jeszcze w szpitalu, bo na drugi dzieñ po operacji miałam mega chrypę także próbuj i bądź dobrej myśli.
Z kolei nie mam czucia pod brodą ale wydaje mi się, że już powolutku wraca.
Daagula fajnie jak nagle nie ma tego bólu sprzed operacji
Wtajemniczona
17-11-2020, 11:47:14

Dorka miałaś szwy czy te paski do ściągania? Mam paski i w sumie powinnam je dziś zdjąć ale podchodzę do tego jak pies do jeża hihi
Forumowiczka
17-11-2020, 14:13:53

Kasiu, ja miałam tylko szwy rozpuszczalne. Żadnych pasków i nic do ściągania. Więc miałam spokój.
Mateusz, przesuwają krtań, tchawicę. Do operacji używają rozwieracza na mięśnie i skórę. Taki zabieg trwa ok 1,5 godz tak średnio, jak jest dwóch operatorów. Wiec nie ma się co dziwić, że potem mamy takie bóle. Poprostu coś za coś. Ale to pikuś, dla mnie ważne, że zniknął zupełnie ten paskudny ból z przed operacji. Reszta się nie liczy. Dłużej dochodziłam do siebie niż po lędźwiowym ale na ten moment zaczynam powoli zapominać Uważam jeszcze bardzo, wielu rzeczy nie robię ale jest bardzo dobrze. Wczoraj minęło mi 2 miesiące od zabiegu
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Wtajemniczona
17-11-2020, 15:00:32

Wow ale szybko zleciało. Dobra, ściągnęłam te paski i już mam samą bliznę.
Ramiona już nie ciągną tylko mnie boli lewa ręka, pielęgniarka próbowała w 4 różnych miejscach założyć wenflon i nie mogła...póżniej się wkłuła w już spuchnięte i do tej pory mnie to ciągnie.
Dziś się zapomniałam i oczywiście sięgnęłam ręką nad glowę i od razu to poczulam w szyi. Trzeba się kontrolować mocno.
Forumowiczka
17-11-2020, 15:18:54

Kasia, no bo my tak mamy. Trochę ból puszcza a my od razu.. myk i gwiazdorzymy A potem za głupotę trzeba płacić.. bólem Wiec zero gwiazdorzenia panie i.. panowie
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Wtajemniczona
17-11-2020, 18:24:43

Dokładnie. Swoje trzeba wyleżeć. Dzis korci mnie telefon ale co wezmę na chwilę, to też zaraz odczuwam.
Dorka po jakim czasie mogłaś dłużej siedzieć? Żaden fotel ani krzesło nie jest wygodne. Jak na razie to albo polegiwanie na bokach albo chodzenie po domu...
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Forumowiczka
17-11-2020, 21:10:54

Kasiu, no niestety dopiero po miesiącu dało się dłużej siedzieć. Dlatego cały czas nadal zmieniam pozycje, wszystkiego po trochu. Szkoda naciągać szyjkę za bardzo.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: