Witajcie Kochane Szyjeczki,
Dawno mnie tu nie było...
Jestem obecnie w rozpaczy, miałam już operację odcinek szyjny 2 lata temu...odebrałam dziś wynik.
BadanieMRI odcinkaszyjnego kręgosłupawykonanowsekwencji TSEi TIRM, me2d, wobrazach
T1-, T2-zal., na przekrojach osiowych,czołowych istrzałkowych.
Zniesienie lordozy szyjnej kręgosłupa z nieco kifotycznym ustawieniem odcinkaC4-C6.
Szerokopodstawbe pośrodkowe uwypuklenie tylnego zarysu krążka międzykręgowego C4/C5 z
łagodnym modelowaniem worka oponowego i redukcją przedrdzeniowej rezerwy płynowej do 0,15
cm.
Cechy przebytego zabiegu operacyjnego na poziomie krążka międzykręgowego C5/C6
(discectomia)z widocznym implantem krążkam/k. Osteofity tylnych powierzchni trzonów
kręgowych C5 i C6, bardziej nasilone po stronie lewej. Odcinkowa re-wypuklina resztkowego
krążka międzykręgowego C5/C6, przyśrodkowo/lewoboczna, powodująca wraz z osteofitami
trzonów przyległych kręgów zwężenie lewego kanału korzeniowego i ucisk na korzeń nerwu
rdzeniowego C6 po stronie lewej. Zmiany odcinkowo modelują przednią powierzchnię rdzenia
szyjnego, po stronie lewej,z miejscowym zniesieniem przedrdzeniowej rezerwy płynowej na
poziomie ucisku.
Niewielka pośrodkowa protruzja krążka międzykręgowego C6/C7 z łagodnym modelowaniem
worka oponowego.
Drobne osteofity trzonów kręgów szyjnych. Zmiany pooperacyjne powierzchni nośnych trzonów
kręgowych C5-C6.
Poza tymobraz kanału kręgowego w odcinku szyjnym w granicach normy. Rdzeń szyuny bez
ognisk zmienionego sygnału.
Wnioski
Na poziomie przebytej discectomii widoczne są osteofity tylnych powierzchni trzonów
kręgowych C5 i C6,zwłaszcza po stronie lewej,z cechami przyśrodkowo/lewobocznej
rewypukliny resztkowego krążkam/k,z uciskiem na rdzeń szyjny i korzeń nerwu rdzeniowego C6
po stronie lewej. Do korelacjiz objawami klinicznymi.
Asia
Co o tym sadzicie?
Oczywiście umówię się do neurochirurga.
Moje objawy to szumy w głowie, duszności, silne
bóle głowy z nudnościami.