Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
14-11-2020, 10:46:13

A mi dawali 2xdziennie pyralgine w kroplowce. Ciagnie mnie mniędzy lopatkami i powyżej, tam był ucisk na rdzeń więc dziś wzięłam tabletkę. Lezę sobie, co godzinę wstaję, żeby się rozruszać. Opatrunek mi wczoraj zdjęli, tylko te paseczki za tydzień muszę odkleić. W nocy mało spałam dzisiaj - chyba ze strachu hehe
Odpoczywamy dzisiaj
Forumowiczka
14-11-2020, 11:03:23

Kasiu odpoczywaj jak najwięcej. Zresztą i tak nie za bardzo jesteś w stanie coś robić. Te ciągnięcia między łopatkami nie są przyjemne. Niestety skutek uboczny zabiegu.
Ja chodzę teraz na rehabilitacje, w końcu puściły zupełnie te bóle między łopatkami. Powoli sie rozciagam, moja Sylwia masuje mi ranę i już inne odczucie. Mam też delikatny masaż pleców, też fajnie rozluźnia. Wiec powoli do przodu
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Wtajemniczona
14-11-2020, 11:26:27

Ooo masaże lubię i już czekam hihi
Na razie małe spacerki po pokoju i delikatne ruchy barkami. Leżenie już bokiem mi wychodzi, szczególnie że przed operacją się należałam.
Jak tam nasi pooperacyjni? Byle wstać i potem już powolutku idzie. Najgorzej jak na początku głowa waży tonę i nie można jej podnieść
Forumowiczka
14-11-2020, 11:46:22

Oj tam tonę Pociąg towarowy w pełnym składzie Tona to mało.
Z tymi masażami to nie szalej, nawet w myślach, 6 tygodni spokojnie odczekaj. Ja też pobiegłam zaraz do mojej Sylwi, żeby coś zacząć, wygoniła mnie do domu odpoczywać. Do tego czasu ma spokojnie wszystko się goić, potem można powoli zacząć. Cwiczenia robię tylko na leżąco a i to wcale nie jest łatwe
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
14-11-2020, 11:50:42

Kasiu, luknij na priv
gość
14-11-2020, 14:04:37

Witajcie Kochane Szyjeczki,
Dawno mnie tu nie było...
Jestem obecnie w rozpaczy, miałam już operację odcinek szyjny 2 lata temu...odebrałam dziś wynik.
BadanieMRI odcinkaszyjnego kręgosłupawykonanowsekwencji TSEi TIRM, me2d, wobrazach
T1-, T2-zal., na przekrojach osiowych,czołowych istrzałkowych.
Zniesienie lordozy szyjnej kręgosłupa z nieco kifotycznym ustawieniem odcinkaC4-C6.
Szerokopodstawbe pośrodkowe uwypuklenie tylnego zarysu krążka międzykręgowego C4/C5 z
łagodnym modelowaniem worka oponowego i redukcją przedrdzeniowej rezerwy płynowej do 0,15
cm.
Cechy przebytego zabiegu operacyjnego na poziomie krążka międzykręgowego C5/C6
(discectomia)z widocznym implantem krążkam/k. Osteofity tylnych powierzchni trzonów
kręgowych C5 i C6, bardziej nasilone po stronie lewej. Odcinkowa re-wypuklina resztkowego
krążka międzykręgowego C5/C6, przyśrodkowo/lewoboczna, powodująca wraz z osteofitami
trzonów przyległych kręgów zwężenie lewego kanału korzeniowego i ucisk na korzeń nerwu
rdzeniowego C6 po stronie lewej. Zmiany odcinkowo modelują przednią powierzchnię rdzenia
szyjnego, po stronie lewej,z miejscowym zniesieniem przedrdzeniowej rezerwy płynowej na
poziomie ucisku.
Niewielka pośrodkowa protruzja krążka międzykręgowego C6/C7 z łagodnym modelowaniem
worka oponowego.
Drobne osteofity trzonów kręgów szyjnych. Zmiany pooperacyjne powierzchni nośnych trzonów
kręgowych C5-C6.
Poza tymobraz kanału kręgowego w odcinku szyjnym w granicach normy. Rdzeń szyuny bez
ognisk zmienionego sygnału.
Wnioski
Na poziomie przebytej discectomii widoczne są osteofity tylnych powierzchni trzonów
kręgowych C5 i C6,zwłaszcza po stronie lewej,z cechami przyśrodkowo/lewobocznej
rewypukliny resztkowego krążkam/k,z uciskiem na rdzeń szyjny i korzeń nerwu rdzeniowego C6
po stronie lewej. Do korelacjiz objawami klinicznymi.
Asia
Co o tym sadzicie?
Oczywiście umówię się do neurochirurga.
Moje objawy to szumy w głowie, duszności, silne bóle głowy z nudnościami.
Forumowiczka
14-11-2020, 14:31:35

Asiu, koniecznie do neurochirurga. Nie masz innego wyjscia. Ostatnio Kawo, po zeszłorocznej operacji, wrzucił swój mr i też ma nie wesoło. Paskudne te osteofity. Na szczęście mój operator usunął dyski ale od razu wyczyścił osteofity. Czasem bardziej robią szkodę niż przepukliny. Zdaj się na lekarza, nie ma co cierpieć i się męczyć
Początkująca
14-11-2020, 19:21:44

Odnalazłam swoje konto :)
Dziękuję Dorotko za odpowiedź.
Nie rozumiem co znaczy rewypuklina?
Na zdjęciu mój szyjny wygląda źle , chyba gorzej niż przez 1 opierają.
Jest tu ktoś kto miał więcej operacji?
Operacja 24.10.2018 Discektomia C5 C6 z implantacją krążka m-kręgowego C-DISC (PEEK LfC) nr 4/6
Forumowiczka
14-11-2020, 19:47:33

Cześć. Dorka Ty to jesteś agentka, ludzi masz wszędzie a głos przez telefon masz przemiły ja powoli wracam do żywych :D doktor dziś był, mówił że bez stabilizacji implanty mają się zrosnąć i pierwsze 4 tygodnie najważniejsze. Pozdrawiam wszystkie szyjki, napisze jak będę na siłach
Początkująca
14-11-2020, 20:05:06

Przepraszam za spamy, ale próbuje się tu ogarnąć. Napiszcie proszę...czy myślicie że operacja?
Operacja 24.10.2018 Discektomia C5 C6 z implantacją krążka m-kręgowego C-DISC (PEEK LfC) nr 4/6

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: