Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
17-11-2019, 09:49:50

Ja wczoraj zrobiłam rezonans, od ręki miałam opis. I wszystko w porządku, tzn. implant usadiowoiny prawidłowo, a reszta bez zmian, mała wypuklina, ale bez uścisków na rdzeń i korzenie. Nawet się dowiedziałam (bo radiolog to kolega mojej przyjaciółki), że neurochirurg zrobił kawał dobrej roboty, bo dawno rafiolog nie widział tak dobrze zrobionego implantu 😊 ucieszyłam się. Ale problem nie zniknął, dalej mam słabszą rękę, mrowienia, drętwienia, ból. Objawy są, a brak przyczyn. Przyszło mi do głowy, że to może początek neuropatii jakieś....Przecież mam chore nerki, stan przedcukrzycowy. A może to krwiak po operacji daje takie objawy...
Kawo, chyba jestem panikarą 😉 Może faktycznie przesadzam. Może to ten konflikt powięzowo/nerwowo/mięśniowa? No nic, pozostaje mi czekać. I porozmawiać z lekarzem, pewnie coś poradzi? A może faktycznie ta neuromobilizacja w moim przypadku była za szybko i powoduje takie efekty? Przecież kręcąc tą głową, to nerwy może są draznione wtedy? Nie to jakaś zagwiozdka dla mnie 😱 Kurczę na pewno się nie poddam! Jeszcze będę śmigać jak nowa 😉
Forumowiczka
17-11-2019, 12:58:54

Aga bardzo się cieszę, że w badaniu wszystko ok czyli chyba faktycznie musisz uzbroić się w cierpliwość bo to jeszcze wcześnie bardzo ;) trzymam kciuki, żeby te objawy jak najszybciej się wyciszyły i żeby wreszcie było super !! Tak jak Kawo pisze - czas dochodzenia do siebie po operacji 6-12 miesięcy... postaram się o tym pamiętać, jak sama będę spanikowana po mojej operacji 😜
Wtajemniczona
17-11-2019, 13:05:31

Hmmm ja się uparłam, że wrócę do pracy po 3 m-cach. Ale czytam, że nikt tak szybko nie ryzykował. Trudno trzeba będzie to i 6 m-cy będę na rekowalenscencji.
gość
17-11-2019, 15:18:30

Dzien dobry wszystkim grupowiczom mam pytanie czy komus z forum borykajacych sie z dyskopatia szyjna mrowiły ? mówią łydki i stopy?Dziekuje za wypowiedz.
Forumowicz
17-11-2019, 15:47:13

AgaZielona 2019-11-17 14:05:31
Hmmm ja się uparłam, że wrócę do pracy po 3 m-cach. Ale czytam, że nikt tak szybko nie ryzykował. Trudno trzeba będzie to i 6 m-cy będę na rekowalenscencji.
Nie do końca tak.
Już pisałem-Przy wyjściu ze szpitala otrzymałem.
1- wypis na papierze,
2- płytkę ze swoim RTG kręgosłupa,
...... i nic więcej. Zwolnienia lekarskiego = 0 dni. ( nie potrzebuję).
Zalecenie doktora: przez najbliższe dwa tygodnie uważać a później żyć mając na uwadze, że miałem operowany kręgosłup szyjny.
W poniedziałek wróciłem do domu, we wtorek byłem w pracy.
Już pisałem- nic nie robienie jest gorze od pracy.
Wtajemniczona
17-11-2019, 15:56:36

Kawo,
Czyli mam realne cele. Ty to jakiś kamikadze jesteś 😉 od razu do pracy? W szoku jestem. Ale faktycznie ze szpitala wychodzi się z niczym. Nie mogę sobie tego wyobrazić, wygląda dla mnie to jak samobójstwo dla kręgosłupa. Rozumiem, że to niedopatrzenie lekarza, brak L4. Zresztą cofne się wstecz, to poczytam. Zgadzam się z Tobą, ruch jest wskazany dla kręgosłupa, tylko zdrowy, a moja praca raczej niekorzystnie wpływa na zdrowie.
Do Gościa,
Tak ja miałam mrowienia nogi, nie tylko mrowienia. Jeśli jest duże uszkodzenie i dysk znacząco uciska rdzeń kregowy, to nie tylko ręka cierpi, ale i noga daje o sobie znać.
Forumowicz
17-11-2019, 17:52:18

AgaZielona 2019-11-17 16:56:36
Kawo,
Rozumiem, że to niedopatrzenie lekarza, brak L4.
Nie.
Pielęgniarka ta od wypisów ogłosiła na sali, że kto potrzebuje l-4 to niech da znać. Nie dałem znaku .
Ja jestem w takiej sytuacji, że żadnego L-4 od długich lat nie potrzebuję.
W pracy byłem na drugi dzień ponieważ mam blisko. Idę do drugiego pokoju i już jestem w pracy.
Początkująca
17-11-2019, 20:47:26

AgaZielona tylko się cieszyć że w rezonansie jest ok. Może nerwy muszą dojść do siebie, mi też kilka dni po operacji też zaczęła dokuczac druga lewa strona i stopy gdzie wcześniej tego nie było . Gdzieś wyczytałam a może usłyszałam że przy operacji nerwy są odchylane. Przecież wymieniają cały dysk, czyli grzebia w całości. Przestrzeń się powiększa i nerwy głupieją.
Ja miałam operacje 15 października, pierwszy tydzień był ok. Następne 2 tygodnie to jakaś masakra, codziennie działy się dziwne rzeczy. Bóle rąk, nóg, palce, plecy, głowa, szczęka, uszy. Drętwienia, prądy, brak mocy,wędrującr uczucia poparzenia rak i stóp. Dopiero ten tydzień jest łaskawszy
Ból sporadyczny i dretwienia jakby mniejsze i rzadsze. Wczoraj miałam ochotę myć kafle w łazience
gość
18-11-2019, 09:20:18

Witam! Czy ktoś może ma regulamin szyjek? Kiedyś był na forum, chodzi mi co wolno, a co nie wolno robić po operacji kręgosłupa szyjnego, nie mogę znaleźć
Wtajemniczona
18-11-2019, 13:54:18

ilka23 2019-11-18 10:20:18
Witam! Czy ktoś może ma regulamin szyjek? Kiedyś był na forum, chodzi mi co wolno, a co nie wolno robić po operacji kręgosłupa szyjnego, nie mogę znaleźć
Tylko to znalazłam, cytat Zosi
Gość 2008-04-03 23:58:00
1. Nie dżwigać a ewnetualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg.
rozkładać równomiernie na obie ręce
2.Unikać czynności wymagającyh wysokiego unoszenia rąk
(mycie okien , wieszanie prania , firan)
3.Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym podparciem szyi
4.Unikanie biegania , jazdy na rowerze po nierównym terenie -brak amortyzacji
5. jesli rower to z dobrze ustawina kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia
-takie mikrowstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7.Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8.Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem
neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz-trochę
pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżacej z szyją ugiętą ku
przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z
podparciem tułowia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: