Witam
Neurochirurg określił mój stan do operacji,ale chciałabym wyjśc z tego poprzez rehabilitację.
W ubiegłym roku-maj -zaczęły mnie boleć nadgarstki,cała reka,bark,szyja,miałam silne
bóle głowy(obecnie trwają)i tylko zmiana pozycji na wyprostowanie i przejście(nie wytrzymam 10 min w jednej pozycji).Jestem po wykonaniu zabiegu cieśni nadgarstka(lewej reki).Mam bóle pochewek nadgarstka w obu rekach a w lewej dodatkowo mam blokady ruchowe w serdecznym i małym palcu.Od pół roku nie pracuję(po prostu nie daje rady)Mam problemy z wykonywaniem prostych czynności (zawiazywanie butów,zapinanie guzików,obieranie ziemniaków,trzymanie długopisu)Boli mnie bark i nie daje rady podnieść ręki.Do tego ból karku i fatalny ból głowy.Rezonans mam taki:
REZONANS:
"Badanie MR
kręgosłupa szyjnego wykazuje zniesienie fizjologicznej
lordozy,zwężenie przestrzeni miedzykregowej C5-C6 oraz zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgowych na tym poziomie w postaci nierówności blaszek nasadowych i ostreofitów na krawedziach trzonów.Na poziomie tym zmianom zwyrodnieniowym towarzyszy centralno-dwuboczna,podwiezłowa
przepuklina jadra miażdzystego ze
stenozą kanału kregowego o wym. strzałkowym 7 mm ze zniesieniem rezerwy płynowej kanału kregowego,powodujaca ucisk worka oponowego i niewielki ucisk powierzchni rdzenia szyjnego.
Osteofity z bocznych krawędzi trzonów na poziomie C5-6 i zmiany zwyrodnieniowe w stawach miedzykregowych zwężaja w znacznym stopniu oba otwory miedzykregowe powodująć ucisk korzeni nerwowych w otworach.
Na poziomie C3-4 zaostrzone boczne krawedzie trzonów i niewielkie uwypuklenie tarczek miedzykregowych umiarkowanie zwężajac oba otwory miedzykregowe.
na poziomie C3-C4,C4-C5 i C6-C7 wzledna stenoza kanału kregowego o wymiarze strzałkowym 10 mm z bardzo wąską przestrzenią płynową kanału kręgowego.
Rdzeń szyjny o prawidłowej intensywności sygnału we wszystkich obrazach,bez zmain ogniskowych."
Neurochirurg dopatrzył sie również cieśni w szyjce.
chciałabym szukać ratunku w ćwiczeniach i jak ktoś ma inny pomysł to skorzystam
(ćwicze codziennie nawet na poczatku gdy nie mogłam spać cwiczyłam w nocy.Nie chce sie podać chociaż czasami mam dość ale jak ktoś może mi coś podpowiedzieć co mogę jeszcze zrobić abym nie musiała mieć operacji.
Mimo ćwiczeń bóle mam nadal
Może nie jesteście lekarzami ale macie za sobą ogromny "bagaż" i licze,że ktoś może mi coś podpowie co dalej.Chcę walczyć,mimo,ze nie mam za ciekawego statusu finansowego to może ktoś coś mi podpowie.
dziekuje wszystkim którzy spojrza na moja prośbę.
pozdrawiam